Motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet med enkla kurer

Du kan motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet med enkla kurer och naturliga ingredienser. Fortsätt läsa för att få reda på vilka här!
Motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet med enkla kurer

Senaste uppdateringen: 08 mars, 2019

Matsmältningsbesvär är ett problem som kan orsaka till exempel magsmärtor, uppblåsthet, kräkning, diarré och allmänt obehag. Matsmältningsbesvär orsakas vanligtvis av överdrivet ätande av fet mat i stora mängder. Men det kan även uppkomma p.g.a alkoholkonsumtion, luft som fastnat i tarmkanalerna och mer. De bra nyheterna är att du kan motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet med enkla kurer och naturliga ingredienser. Fortsätt läsa för att få reda på vilka här!

Ett av de vanligaste problemen med matsmältningsbesvär är en uppblåsthet hos magen. Det är resultatet av luft som fastnat i tarmkanalerna efter att du till exempel har ätit för snabbt, druckit kolsyrade drycker, eller pratat då du ätit. Detta skapar en känsla av uppblåsthet. Det känns som om din mage är på väg att explodera och dina kläder kan även kännas för tajta.

Men du kan motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet med enkla tekniker och modifikationer av dina matvanor. Vill du veta hur?

Tips för att motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet

  • Ät sakta utan avbrott. Det är viktigt att man tar ordentligt med tid på sig att äta. Att man tuggar ordentligt utan avbrott, och undviker att svälja luft mellan måltider eftersom detta ofta orsakar uppblåsthet. Vältuggad mat hjälper även till med matsmältningsfunktionerna.
  • Undvik att dricka kolsyrade drycker: Om du är den typ av person som dricker läsk eller bubbelvatten, så är det dags att ta bort detta från din kost. Du kan som alternativ välja att dricka vatten med citron, vanligt vatten, juicer eller te.
  • Identifiera vilka grönsaker som ditt matsmältningssystem är känsligt för: Många människor är känsliga för att äta vissa typer av grönsaker, som blomkål, gurka, squash, peppar, och vitkål etc. Om förtäring av denna typ av mat får dig att bli uppblåst, eller ger dig andra matsmältningsbesvär, är det bäst att äta denna typ av mat med måtta, eller byta ut den mot något annat.
  • Ta reda på ifall du är laktosintolerant: känslighet för mjölkprodukter är väldigt vanligt. Mjölkprodukter kan vara svåra att smälta och orsakar, utöver uppblåsthet, även diarré, kräkningar och illamående.
  • Eliminera mat och måltider som har en hög nivå av fett. Undvik att äta friterad mat och snabbmat, mycket ägg och smör samt vegetabiliska oljor.

5 naturliga kurer för att motverka matsmältningsbesvär och uppblåsthet

Om du har matsmältningsbesvär och/eller uppblåsthet av maten, så finns det några kurer som kan hjälpa dig att motverka matsmältningsbesvär på ett snabbt, naturligt och ekonomiskt sätt. Vi kommer här nedan att berätta hur du kan förbereda 5 naturliga behandlingar som kan motverka matsmältningsbesvär.

Kanelte

malen kanel och kanelstång

Kanel och dess egenskaper är väldigt effektiva för att motverka matsmältningsbesvär, speciellt genom att reducera kramper och svullnad orsakad av dålig matsmältning. För att att göra kanelte behöver du bara lägga en halv tesked kanel i en kopp med kokande vatten. Låt det ligga i några minuter och drick sedan sakta.

Apelsinjuice

Apelsinen kan bli din bästa vän då du har ätit en tung måltid. Innan man äter fet eller tung mat är det bra att äta en apelsin eller dricka ett glas med nypressad apelsinjuice – apelsinen kommer att öka syranivån i magen och motverka matsmältningsbesvär.

Bikarbonat

bikarbonat i vatten

En tung känsla samt svullnad av magen är symptom på att vi har matsmältningsbesvär som orsakats av den mat som vi äter. Det finns inget bättre än bikarbonat för att motverka matsmältningsbesvär, eftersom den hjälper till att motverka halsbränna och frigör luft som fångats i tarmkanalerna. Allt du behöver göra för att att tillreda denna antacidum är att lägga till en halv tesked bikarbonat i ett halvt glas vatten. Om du vill så kan du lägga till lite citronjuice, och därefter direkt dricka blandningen.

Ingefärate

Ingefära hjälper till att stimulera magsafterna och förbättrar flödet av enzymer, vilket hjälper till att motverka matsmältningsbesvär, uppblåsthet, kramper, gaser och smärta, speciellt efter att du har ätit en tung måltid. För att göra ingefärate: lägg bara till några delar riven ingefära i en kopp hett vatten. Låt det ligga under 2 till 3 minuter innan du dricker det.

Myntate

myntate

Mynta är väldigt effektivt för att motverka matsmältningsbesvär och hjälper kroppen att smälta maten ordentligt. För att göra myntate behöver du bara lägga ett par myntalöv i en kopp kokande vatten, sedan täcka över det och låta det stå under 10 minuter innan du dricker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c

  • Maheshwari, R. K., Chauhan, a K., Gupta, A., & Sharma, S. (2013). Cinnamon: An imperative spice for Human Comfort. International Journal of Pharmaceutical Research and Bio-Science.

  • Spirling, L. I., & Daniels, I. R. (2001). Botanical perspectives on health peppermint: More than just an after-dinner mint. Journal of The Royal Society for the Promotion of Health. https://doi.org/10.1177/146642400112100113


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.