Hur Påverkar Kolsyrade Drycker hälsan?

juni 13, 2015

Det är jättegott att svalka sig med en söt och uppfriskande coca-cola under de riktigt varma dagarna! Kolsyran har något som lockar dig, som får dig att dricka den varje dag och du har säkert frågat dig själv hur denna vana kan vara dålig för dig, speciellt då denna dryck är full av energi och får dig att känna dig mätt så att den reducerar din aptit?

Du bör veta att nyligen utgivna studier har visat att kolsyrade drycker är farliga för din hälsa. Vill du veta mer om detta ämne? Fortsätt läsa och du kommer att få reda på hur kolsyrade drycker påverkar dig.

Vad Är Kolsyrade Drycker

Det är en väldigt enkel process att tillverka kolsyrade drycker: blandningen av filtrerat vatten koldioxid, sötningsmedel (substanser som ger den en söt smak) och surgörare (substanser som modifierar eller kontrollerar surhetsgraden) ger dig en uppfriskande läsk som du kan dricka var som helst. De blev dock först utvecklade inom apoteksindustrin eftersom de användes som en tonic för att lindra huvudvärk och dålig matsmältning.

Det har gått många år sedan dess och det finns många olika varianter av kolsyrade drycker. De har olika färger, lukter och smaker men de är alla smakrika drycker utan alkohol. Men hur hälsosamma är det? Gäller det gamla konceptet fortfarande? Tyvärr inte: varje dag upptäcks fler och fler farliga effekter på den mänskliga hälsan, speciellt hos barn. Om du fortfarande tvekar kommer vi att visa dig olika symptom som kommer att hända dig ifall du konsumerar för många kolsyrade drycker.

Symptom på Överdriven Konsumtion av Kolsyrade Drycker

  • Huvudvärk
  • Darrighet
  • Hjärtarytmi
  • Ångest
  • Sömnproblem eller insomnia
  • Depression
  • Illamående
  • Frekvent urinerande
  • Reducering av benmassan (p.g.a. låg absorbering av kalcium)
  • Minskad aptit

Hur Påverkar Kolsyrade Drycker Hälsan?

Det finns allt fler studier som visar de negativa effekterna av många produkter som vi konsumerar. Detta gäller för kolsyrade drycker.

läsk2

Påverkar Nervsystemet

Många av dessa drycker innehåller en hög nivå av koffein. Koffein är en alkaloid som har stimulerande effekter på ditt nervsystem och hjärta, vilket är anledningen till att du inte blir så utmattad. Det fungerar även som kärlvidgande medel, men här slutar fördelarna. Överdriven konsumtion av koffein är beroendeframkallande och ger dig huvudvärk, hjärtarytmi, insomnia och ångest. Dessa är samma symptom som du får då du dricker för mycket kaffe eller te varje dag.

Cancerframkallande Effekt

Kolsyrade drycker har en attraktiv smak och färg. De håller även under en lång tid, vilket är anledningen till att det finns så mycket konserveringsmedel i dem, surgörningsmedel och kemiska tillsatser som kan vara väldigt skadliga för dina njurar. Dessa substanser tenderar att ackumuleras i din vävnad, vilket orsakar uppkomsten av cancerceller och framkomsten av tumörer. Låt dig inte luras av att de skulle vara antioxidanter. Din kropp behöver naturliga antioxidanter som du kan hitta i frukter och grönsaker.

Ökar Sura Uppstötningar Under Matsmältningen

Till skillnad från vad man trodde förr i tiden, vet man nu att kolsyrade drycker kan ha en negativ effekt på matsmältningsprocessen. Kolsyran i dessa drycker ökar försurningen av magsafter och accelererar dess produktion, vilket även accelererar matsmältningen men som orsakar sura uppstötningar och problem med näringsupptag, vilket kan vara speciellt smärtsamt för personer som lider av gastrit och magsår

Orsakar Kaviteter

Koldioxid och socker från läsk har också visat sig påverka munnen och tänderna eftersom de ändrar dina smaklökar och korroderar tandemaljen, vilket kan orsaka kaviteter.

Orsakar Fetma

Kolsyrade drycker har generellt en hög koncentration av sötningsmedel, som har en hög eller låg nivå av kalorier (1 burk kan ha 3 eller 4 matskedar socker). De som har ett lågt kalorivärde är sorbitol, aspartam och sackarin, medan de sötningsmedel som har en hög nivå av kalorier är sackaros och glukos. Överdriven konsumtion av dessa sockerarter orsakar en ökning av blodsockernivåerna, inflammation i bukspottskörteln samt diabetes. Å andra sidan, kolhydrater som inte omvandlas till energi genom de metaboliska processerna ackumuleras som fetter i vävnad och artärer, vilket orsakar fetma och arteroskleros.

Förlust av Benmassa

Som om det inte vore nog kan syrorna och koffeinet i dessa drycker vara skadliga för dina ben eftersom de påverkar upptaget av kalcium till dina ben, vilket orsakar en förlust av benmassa. Detta försvagar dina ben och bidrar till benskörhet. Å andra sidan gör kombinationen av socker och syra att upptaget av järn till cellerna försvåras, vilket kan orsaka anemi och göra att du lätt får olika typer av infektioner.

Var Försiktig Med Lightläsk

Då man motverkar viktproblem och diabetes är det inte tillräckligt att dricka lightläsk, men du bör tänka på att sötningsmedel som är substitut till socker inte bör konsumeras i stora mängder heller, eftersom det är substanser som påverkar olika metaboliska reaktioner och kan orsaka hjärnskador, minnesförlust och även bidra till uppkomsten av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.

Till sist…

vatten

Även då dessa kolsyrade drycker är goda så rekommenderar vi att du dricker vatten, juice, smoothies istället så att du skyddar din hälsa. Detta tips gäller speciellt gravida kvinnor och personer som lider av nervösa problem, bröstproblem, magsår, hypertoni och migrän. Dessa personer är i riskzonen.

Kom ihåg att hälsa och lycka går hand i hand.

MER FÖR DIG