Onyttiga drycker man bör undvika och nyttiga alternativ

Onyttiga drycker man bör undvika och nyttiga alternativ

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2018

Vet du hur onyttiga drycker med socker, light-produkter, kolsyra, uppiggande ämnen och artificiell fruktjuice påverkar kroppen? Det finns folk som dricker dem varje dag utan att känna till de långsiktiga riskerna för deras hälsa.

I den här artikeln ska vi ta upp fem onyttiga drycker som man bör undvika, och även erbjuda några naturliga och nyttiga alternativ för att få samma resultat utan att skada kroppen.

Onyttiga drycker med socker

Vitt socker innehåller inga näringsämnen och många näringsfysiologer anser idag att det är ett gift. Det innehåller vad som kallas för tomma kalorier som, förutom att bidra till viktökning, innebär en risk för att utveckla diabetes typ 2 och även kan skada tänderna. Vitt socker gör dessutom blodet surare och minskar mineralhalten i kroppen. Det stjäl mineraler som kalcium, vilket gör att tänderna och skelettet blir svagare för varje gång man dricker.

Här är några nyttiga alternativ till vitt socker:

 • Råsocker
 • Honung
 • Melass
 • Lönnsirap
 • Agavesirap
 • Fullkornsmelass (ris, korn m.m.)
 • Naturlig fruktsirap (äpple, päron m.m.)

Light-drycker

Lightdrycker kan vara ännu farligare än de drycker som innehåller socker eftersom de innehåller sötningsämnen som för det mesta är aspartam, som kan vara cancerframkallande. Trots att de här ämnena innehåller färre kalorier är de inte ett nyttigt alternativ.

Det bästa alternativet som finns är stevia – en växt med många naturliga egenskaper som är sötare än socker och inte innehåller några kalorier. Den har en speciell smak som påminner om lakrits och som passar bra ihop med örtdrycker. Om du tycker att smaken är för stark för att använda den som sötningsmedel kan du använda raffinerad stevia, som inte har alla hälsosamma egenskaper, men som inte heller är farlig för hälsan.

Stevia är ett bättre sötningsmedel

Ett enkelt, lätt och utsökt alternativ är lemonad med stevia. Krossa en ekologisk citron i bitar med färskt vatten i en mixer. Sila det och tillsätt så mycket stevia du vill ha. Om du vill kan du även tillsätta lite mynta eller grönmynta.

Kolsyrade drycker

När man ofta dricker kolsyrade drycker ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en undersökning från Boston University i USA. På grund av det bör man undvika att dricka dem, särskilt om man har hjärtproblem och riskfaktorer eller om hjärtsjukdomar går i släkten.

Om man intar de här dryckerna regelbundet kan de på lång sikt orsaka kroniska sjukdomar i njurarna, hjärtat och levern, samt det allt vanligare metabolt syndrom, vilket inkluderar alla slags besvär (kolesterol, högt blodtryck, högt triglyceridvärde o.s.v.)

Konstgjord juice

Färdiga juicer är inte ett nyttigt alternativ för varje dag. Om man dricker dem ibland så är de ett bra alternativ till drycker med socker, lightprodukter och kolsyra, men man ska inte vänja sig vid att dricka dem varje dag. Frukterna som används i dem är av dålig kvalitet och konserveringsämnen och socker tillsätts väldigt ofta. Bara genom att smaka på artificiell juice märker man skillnaden jämfört med naturlig juice, vilket bevisar att tillverkningen är väldigt annorlunda.

Man bör helst välja kylda och färskpressade juicer som inte är gjorde på koncentrat och som är ekologiska utan tillsatt socker. Men det nyttigaste alternativet är att göra egen naturlig juice. Det här alternativet innehåller mest vitaminer och mineraler och man kan göra det med en mixer, matberedare eller råsaftcentrifug. Testa kombinationer med mynta, ingefära, kanel o.s.v.

Konstgjord juice

Energidrycker

Drycker med kolanöt, guarana o.s.v. innehåller många stimulerande substanser som, om de intas regelbundet, kan ändra biorytmen och nervsystemet. Det är framför allt viktigt att barn undviker dem, särskilt om de har tendenser för ADHD. Människor som är ängsliga eller lider av sömnsvårigheter bör också undvika de här dryckerna.

Kaffe och te är en annan fråga. Trots att de innehåller koffein har de också välgörande egenskaper för hälsan. I det här fallet är det bäst att inte missbruka dem och att folk som lider av sömnlöshet eller ängslan undviker dem, särskilt efter lunch.

Det är svårt att tro, men de bästa energidryckerna är naturliga juicer. Man kan tillsätta kosttillskott som:

 • Pollen
 • Öljäst
 • Vetegroddar
 • Honung
 • Maca
 • Spirulina
 • Ingefära
 • Kanel

Se till att undvika dessa onyttiga drycker, och välj nyttigare alternativ för dig själv och dem du älskar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

 • Hu, F. B., & Malik, V. S. (2010). Sugar-sweetened beverages and risk of obesity and type 2 diabetes: Epidemiologic evidence. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2010.01.036

 • Suh, H., & Rodríguez, E. (2016). Determinación del pH y Contenido Total de Azúcares de Varias Bebidas No Alcohólicas: su Relación con Erosión y Caries Dental. ODONTO INVESTIGACION.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.