8 livsmedel för att hantera höga triglyceridnivåer

För många triglycerider i blodet kan leda till kardiovaskulära problem och kranskärlsproblem. Det är därför det är viktigt att inkludera triglyceridsänkande livsmedel i kosten. Prova dessa åtta goda och näringsrika livsmedel.
8 livsmedel för att hantera höga triglyceridnivåer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Höga triglyceridnivåer, i medicinska termer känt som hypertriglyceridemi, är ett tillstånd som karaktäriseras av en onormal ökning av triglyceridvärdena i blodet. Experter inom kardiovaskulär hälsa rekommenderar att man håller triglyceriderna på normala nivåer, vilket är under 150 mg/dl. Över det ökar din risk för hjärtsjukdom och pankreatit.

Kroppen använder en viss mängd av denna lipid som energikälla. Men för många är det den huvudsakliga orsaken till kranskärlssjukdomar. Vidare kan höga nivåer av denna lipid gå hand i hand med en minskning av högdensitetslipoproteiner (HDL), även känt som det “bra kolesterolet”. HDL är nyckeln till att rensa artärerna.

Som tur är kan en diet med goda mängder fett och kalorier naturligt reglera dina triglyceridnivåer innan de påverkar hälsan.

Det är därför en bra idé att öka konsumtionen av vissa livsmedel som hjälper till att bibehålla stabila triglyceridnivåer. Vi kommer att lista dem här nedan.

1. Olivolja

Extra jungfruolivolja består av enkelomättade fetter som stimulerar en ökning av det bra kolesterolet i dina artärer. Regelbunden konsumtion reglerar höga triglyceridnivåer, rensar artärerna och minskar inflammation.

Vidare kan det hjälpa till att förebygga allvarliga kardiovaskulära åkommor, såsom kranskärlssjukdom, trombos och ateroskleros i det långa loppet.

2. Baljväxter

Bönor värderas för sitt höga innehåll av essentiella näringsämnen. De är ett utmärkt alternativ för att stödja den kardiovaskulära hälsan. Deras avsevärda mängder lösliga fibrer hjälper till att sänka höga nivåer av kolesterol och triglycerider i kroppen. Vidare förebygger de ansamlingen av dem på artärväggarna

De är även en nyttig källa till kolhydrater och protein; din kropp använder dessa för att hålla energinivåerna uppe.

3. Fet fisk

Färsk tonfisk

Fet fisk är bland det bästa som finns för att stödja kardiovaskulär och kognitiv hälsa. Det är en stor källa till omega 3-fettsyror – en typ av hälsosamt fett som sänker höga triglyceridnivåer. Vidare har fet fisk antioxidanter och antiinflammatoriska beståndsdelar som minskar de negativa effekterna av fria radikaler genom att skada molekylerna som snabbar upp nedbrytning av cellerna.

Några av de bästa feta fiskarna inkluderar:

  • Makrill
  • Lax
  • Tonfisk
  • Sardiner
  • Sill
  • Torsk

4. Havre

Havre anses vara en av kroppens huvudsakliga energikällor och är en utmärkt bundsförvant för att minska mängden lipider i artärerna. Först och främst innehåller havre en avsevärd mängd lösliga fibrer – ett näringsämne som hindrar dåligt fett från att ansamlas.

Vidare är det även lågt på det glykemiska indexet. Det erbjuder till och med en liten mängd enkelomättade och fleromättade fetter. Dessa fetter är kända för sina positiva effekter på dessa typer av åkommor.

5. Nötter mot höga triglyceridnivåer

Olika nötter

Valnötter, mandlar och andra nötter tillhandahåller en ansenlig mängd omega 3-fettsyror. Det är ett oersättligt näringsämne som rensar blodet och stödjer hjärthälsan. Vidare är de även rika på fibrer och antioxidanter, som i rätt mängder kan kontrollera höga triglyceridnivåer.

6. Avokado

Att äta en avokado om dagen är väldigt fördelaktigt för din kardiovaskulära hälsa och din kropps generella välmående. En avokado är otroligt rik på näringsämnen som minskar inflammation och sänker risken för kroniska sjukdomar, bland annat.

Vidare har avokado avsevärda mängder hälsosamma fetter, antioxidanter och proteiner. Som du kanske vet är alla dessa nödvändiga för hälsosam ämnesomsättning och rena artärer. Dess oljor kontrollerar dessutom höga triglyceridnivåer och för höga mängder dåligt kolesterol (LDL).

7. Vitlök

Hackad vitlök

Vitlök borde finnas med i måltidsplanen för alla med dessa problem. Det bidrar till regleringen av fetter i blodet, som i sin tur främjar elimineringen av gifter. Många rekommenderar att man äter vitlök för sig själv och rå. Tro det eller ej, men det är det bästa sättet att dra nytta av egenskaperna.

Ta en titt på den här artikeln: Honung och vitlök på tom mage i 7 dagar

8. Papaya

Avslutningsvis innehåller papaya antioxidanter, fibrer och naturliga enzymer som stödjer matsmältningen av fetter. Samtidigt minskas även ansamlingen av dåligt fett och triglycerider. Du kan äta papaya för sig själv, i smoothies eller i fruktsallader. Alla dessa är bra sätt att förebygga att plack byggs upp i artärerna.

Att inkludera dessa livsmedel i din diet är bara en del av att bekämpa höga triglyceridvärden. Det är också viktigt att dricka gott om vatten och undvika för stort intag av friterad mat, mjölkprodukter och andra källor till mättade fetter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
  • Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
  • Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.