5 vanliga orsaker till nattliga svettningar

Nattliga svettningar behöver inte vara ett symtom på en allvarlig sjukdom, men om du upplever det ofta utan uppenbar anledning rekommenderar vi att du träffar en specialist.
5 vanliga orsaker till nattliga svettningar

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2018

Nattliga svettningar är normala när temperaturen och lufttrycket är höga. Om det inte är fallet kan dock nattliga svettningar vara ett symtom på något du måste hitta orsaken till.

Tro det eller ej, men att svettas för mycket på natten är väldigt vanligt. Ibland upplever man det för att man helt enkelt återhämtar sig från en förkylning eller har drabbats av en mindre infektion. Vidare kan nattliga svettningar ofta inträffa under klimakteriet.

Trots det är det fortfarande nödvändigt att ordentligt diagnostisera orsaken till tillståndet. Intressant nog finns det en organisation vid namn International Hyperhidrosis Society som utför studier för att höja medvetenheten om detta problem.

Även om alla som lider av nattliga svettningar inte har hyperhidros så dyker tillståndet ofta upp hos patienter på hälsocenter. I många fall är orsaken till rikliga svettningar sömnlöshet, stress eller ångest som orsakats av att man inte sover bra på nätterna.

Men i andra fall kan underliggande sjukdomar, som är ganska allvarliga, vara orsaken. Dessa sjukdomar måste behandlas. Nedan ska vi berätta om fem faktorer som orsakar överdrivna svettningar.

1. Nattliga svettningar och bieffekter från vissa läkemedel

Överdrivna svettningar på natten kan mycket väl vara bieffekten av en specifik typ av medicin.

Psychiatric Department på University of Pennsylvania demonstrerade att många behandlingar mot ångest och depression resulterade i en mer nattliga svettningar.

 • Denna bieffekt dyker dock inte upp hos alla. Endast 14-20% visade faktiskt en ökning av stora nattliga svettningar. Med stora menar vi att patientens pyjamas och lakan var dränkta i svett.
 • På samma sätt kan för mycket läkemedel för behandling av smärta eller inflammation också orsaka denna bieffekt.

Så tveka inte att tala med din läkare om de symtom eller bieffekter som associeras med en viss medicin du tar.

Läkemedel

2. Hypertyreos

Det är utan tvekan den vanligaste orsaken till nattliga svettningar.

Hypertyreos orsakar också andra mer uppenbara symtom, såsom trötthet, viktuppgång, kapillär skörhet och förändringar i kroppstemperaturen, som är ganska vanliga.

De är även symtom som är lättare att upptäcka än nattliga svettningar när man diagnostiserar tillståndet.

 • Tänk dock på att när sköldkörteln upplever förändringar som associeras med hormonet tyroxin, påverkar det ämnesomsättningen. En av de huvudsakliga konsekvenserna med det är intolerans för hetta och stor transpiration.
 • Vidare kan man även uppleva hjärtklappning när man är i sängen, ringande i öronen och fall av sömnlöshet.

3. Hodgkins lymfom eller non-Hodgkins lymfom

I början av den här artikeln talade vi om att vissa fall av nattliga svettningar är ett symtom på andra, allvarligare sjukdomar.

 • Hodgkins lymfom och non-Hodgkins lymfom är exempel på sådana allvarliga sjukdomar. Dessa är en typ av cancer som börjar i lymfocyterna, som är en fundamental del av immunförsvaret.
 • Överdriven svettning, vilket är vanligt med dessa tillstånd, kan påverka lymfsystemet. Detta system består av lymfatisk vävnad, lymfkärl och mjälten.
 • Generellt sett är de huvudsakliga symtom som upplevs vid Hodgkins lymfom och non-Hodgkins lymfom svullen underarm, svullna lymfkörtlar eller svullet skrev.

Det är dock värt att nämna att denna typ av onkologiska sjukdomar svarar väl på behandling och har hög överlevnadsgrad.

Sura uppstötningar

4. Hyperglykemi

Nattliga svettningar är även ett vanligt symtom för hyperglykemi, eller högt blodsocker.

Patienter med typ 1-diabates upplever till exempel ofta episoder av rikliga svettningar nattetid. Detta eftersom det kan finnas en obalans i deras glukosnivåer.

Om det sker är det av en specifik orsak: bukspottkörteln utsöndrar inte insulin. Som en konsekvens börjar kroppen perspirera överdrivet för att balansera denna inre förändring.

5. Gastroesofageal refluxsjukdom eller dålig matsmältning

Det har säkert hänt dig någon gång: du äter för mycket eller får i dig något som får dig att må dåligt, och senare på natten vaknar du upp i obehag och märker att du är dränkt i svett.

 • Beskrivningen ovan är ett sätt som kroppen reagerar på en obalans, ett hot eller en inre förändring.
 • Vidare måste vi även ha gastroesofageal refluxsjukdom i åtanke, som också kan koppas till detta symtom.
 • Du kan känna dig utmattad, uppleva bröstsmärtor och ha svårigheter att andas när du lider av denna sjukdom. Om du faktiskt upplever dessa symtom relativt ofta bör du träffa en specialist.
 • När sjukdomen har diagnostiserats kan den behandlas, varpå du kan återgå till att ha ett normalt liv utan detta problem.
Sömnlös kvinna

Som avslutning vill vi säga att du aldrig ska “normalisera” denna typ av symtom. Stora, nattliga svettningar är inte normalt om det inte är varmt i rummet.

Uppsök en läkare och förklara hur du känner och vad som drabbat dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
 • Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
 • Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
 • Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.