Vad händer med kroppen när du undviker socker?

Socker kan orsaka problem med förstoppning, samt andra åkommor. Du bör därför eliminera den från kosten för att få en bättre matsmältning, och samtidigt bibehålla en hälsosam vikt.

Socker är en av de substanser som konsumeras i hela världen och det är tyvärr väldigt farligt för vår hälsa. Även om vi genom historiens lopp ofta ätit söt mat kan intaget av socker i längden förvärra livskvaliteten och bli till ett stort problem för hälsan. Du bör därför undvika det!

Men tänk på att inte allt socker är likadant. Vi kommer att reda ut vilken typ av socker som kan vara skadligt för hälsan, som det vita raffinerade sockret. Denna typ hittar vi i affären, bakverk, bearbetade matvaror, kakor, tårtor, mm.

De stora industrierna har fått oss att förtära så mycket socker att vi blivit vana vid detta och ofta känner vi ångest då vi inte kan få i oss denna stora dos. Det är dock mycket enkelt att undvika det i kosten för att förbättra din livskvalitet. Det är vidare värt att känna till de faror du löper risk för ifall du ofta intar mycket av det. Vet du vad som händer när du väljer att undvika socker?

Dina energinivåer förbättras

undvika socker

Många har den dåliga vanan att ofta dricka kolsyrade läskedrycker, energidrycker och andra produkter med stora mängder socker då de känner ett behov av mer energi. Olika studier har dock visat att ett överskott av det i längden gör att vi känner oss mindre fyllda av energi, något som gör att vi inte kan klara av våra dagliga aktiviteter lika bra.

Ett överskott av socker kan blockera kroppens kapacitet att hantera energidepåerna på rätt sätt. Ifall du reducerar sockerintaget upphör dessa blockeringar.

Du skyddar ditt hjärta

Ifall du reducerar ditt sockerintag minskar du även risken för en hjärtattack, som påvisades i en studie, Journal of the American Heart Association, där det ofta skrivs om farorna med socker för hjärtat.

Du motverkar cancer

undvika socker

Olika studier världen över har visat att socker kan orsaka cancer. Därför bör du undvika det för att motverka att du får olika typer av cancer.

Du skyddar din lever

Ett överskott av fruktos och glukos kan skapa gifter i kroppen, ungefär som då du konsumerar för mycket alkohol. Experterna rekommenderar att du regelbundet renar levern för att reducera riskerna för leverproblem, som orsakas av ett för stort sockerintag.

Du sover bättre

undvika socker

Ifall du konsumerar socker kan detta orsaka problem med energinivåerna i kroppen och samtidigt förändra sömnen. Personer som lyckas undvika det i sin kost vittnar ofta om att de sover bättre och undviker insomnia.

Din hud ser bättre ut

Ifall du konsumerar för mycket socker påverkar detta produktionen av elastin och kollagen, som är två viktiga proteiner för din hud. I längden orsakar detta för tidigt åldrande och andra hudåkommor.

Du bibehåller en bättre vikt

undvika socker

Livsmedel med höga nivåer av socker tenderar att också ha höga nivåer av fett, kolhydrater och kalorier, som är huvudfaktorer i att gå upp i vikt. Ifall du väljer att undvika socker hjälper du därför även kroppen med att undvika dessa substanser, och det blir enklare för dig att bibehålla en hälsosam vikt.

Du förbättrar din matsmältning

Ifall du väljer att undvika socker i din kost förbättrar du även din matsmältning och kroppens förmåga att bryta ner alla typer av livsmedel. Du undviker därför problem med förstoppningar och liknande tarmåkommor.

Du känner dig mer mätt

Olika studier har visat att ifall du konsumerar för mycket socker motverkar detta produktionen av leptin, som är det hormon som ger signaler till vår hjärna att vi känner oss mätta.

Du förbättrar din tandhälsa

Bakterierna in din mun blir väldigt glada om du väljer att äta mycket socker. Socker höjer risken för karies och andra problem med tänderna. Ifall du väljer att undvika socker får du finare och friskare tänder.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG