7 cancerframkallande matvaror som du bör sluta med

Kosten spelar en mycket viktig roll för allas hälsa. Det finns hälsosamma kostvanor som kan främja hälsan och skydda kroppen mot olika typer av sjukdomar, men det finns dock även många cancerframkallande matvaror som kan föra in skadliga substanser i kroppen, och kan som antytt leda till cancer.

Dessa cancerframkallande matvaror förekommer i kosten hos många som ofta inte känner till den skada som kan uppstå i kroppen. I denna artikel kommer vi visa dig 7 cancerframkallande matvaror.

Microvågspopcorn

Microvågspopcorn innehåller farliga substanser i sina påsar som kan skapa perfluoroktansyra (PFOA) under tillagningen i mikrovågsugnen.

Lösningen?

Om du älskar popcorn och vill fortsätta att äta dem då du ser på en film bör du göra egna istället, med organiskt majs och vegetabilisk olja. Detta är ett hälsosamt, ekonomiskt och lätt alternativ.

Torkat kött

Torkat kött har under de senaste åren förts fram som ett livsmedel som är rikt på hälsosamt protein, och som tyvärr har övertygat många. Olika studier ha dock visat på att denna typ av kött innehåller nitriter, som orsakar cancer. Då du köper torkat kött kan det därför finnas risk för att du köper cancerframkallande matvaror. Nitriterna har som uppgift att hålla det torkade köttet i ‘gott skick’ så att du ska kunna äta det då vill.

Lösningen?

Undvika att äta torkat och försök endast äta vanligt kött.

Konserverade livsmedel

cancerframkallande matvaror

Olika studier har visat att konserverade livsmedel kan vara cancerframkallande matvaror p.g.a. en komponent som kallas Bisfenol-A (BPA) som finns i burkarna. Forskare är för tillfället oeniga angående hur höga nivåer av detta som finns i burkarna, eller ifall det överförs till matvarorna i själva burkarna.

Lösningen?

Reducera konsumtionen av konserverade livsmedel och leta i affären efter de livsmedel som inte innehåller BPA.

Genmanipulerad mat

Genmanipulerad mat har ändrats under sin kultiveringsprocess med ämnen som kan påverka kvaliteten på produkten utan att konsumenten vet om det. Dessa komponenter kan då ha gjort de genmanipulerade livsmedlen till cancerframkallande matvaror.

Lösningen?

Stöd dina lokala bondgårdar och välj organiska livsmedel.

Kolsyrade drycker

cancerframkallande matvaror

De kolsyrade dryckerna kan vara mycket uppfriskande då man är törstig eller varm och vill dricka något. De är dock inte så värst hälsosamma då de innehåller stora mängder socker, samt en serie kemiska föreningar som kan orsaka cancer. Detta har kopplats till agenten 4Ml (4-metylimidazol), som är vad som ger Coca Cola dess mörka färg. De innehåller även majssirap som också kan öka risken för cancer.

Lösningen?

Undvik att dricka kolsyrade drycker och välj istället att konsumera naturliga juicer och vatten.

Lightprodukter

Många tror att man kan bibehålla en hälsosam kost genom att konsumera lightprodukter. Den tråkiga verkligheten är dock att dessa matvaror bara har en lägre nivå av socker och fett, och bidrar därför inte till att man går ner i vikt. De innehåller även vissa substanser som kan relateras till en förhöjd risk för cancer, som exempelvis de artificiella sötningsmedlen.

Lösningen?

Ät en hälsosam kost rik på frukter och grönsaker.

Snacks

cancerframkallande livsmedel

Det är väldigt enkelt att äta snacks då man känner sig lite småhungrig och vill ha något för att kunna fortsätta dagen. Friterade snacks du hittar i affären är dock cancerframkallande matvaror eftersom snacksen har utsatts för höga temperaturer. Det finns en farlig komponent, känd som glycidamid, som uppstår vid metaboliseringen av akrylamid – en substans som skapas då dessa matvaror utsätts för höga temperatur.

Lösningen?

Försök att istället äta någon frukt, naturlig smoothie, yoghurt, torkad frukt eller andra hälsosamma livsmedel.

MER FÖR DIG