Osunda matvanor som kan verka sunda

Konsumtion av mikrovärmd mat kan leda till en obalans i det endokrina systemet såväl som olika typer av cancer, vilka orsakas av ansamlingen av vågor i maten. Det är bättre att värma maten i en traditionell ugn.
Osunda matvanor som kan verka sunda

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2019

Det finns några populära uppfattningar som dominerat i vårt samhälle i flera år. Några av dessa hävdar att vissa vanor är okej för vår hälsa fastän sanningen är att dessa uppfattningar egentligen bara är ett resultat av framgångsrik publicitet och marknadsföring. Denna artikel kommer berätta om osunda matvanor som du kan behöva ändra på eller göra dig av med.

Osunda matvanor du bör ändra på

Smaksatt vatten rekommenderas inte

När du går på restaurang är det lätt att tro att det är sundare att beställa smaksatt vatten jämfört med läsk. Detta är delvis sant, men också delvis falskt. Dessa drycker innehåller socker, tillsatser och andra ingredienser som inte är speciellt bra för din hälsa. Det finns inget bättre än naturligt vatten eller färskpressad juice som är hemgjord.

Juicer 2

Fettlagrande müslikakor

Du har säkert ätit en müslikaka eller två i ditt liv i tron att dess spannmål är nyttiga, men de innehåller också en stor mängd socker och även choklad. De är specifikt utformade för att ge kroppen ett snabbt kaloritillskott, vilket är anledningen till att idrottare brukar äta dem.

Samma sak händer vid intag av proteinkakor som säljs på gymmet. Det är bättre att välja ett nyttigt och hemlagat mellanmål med proteiner, mineraler och fibrer.

Vitamintillskott har ingen positiv effekt

Det har visat sig att vitaminer som intas i form av piller inte nödvändigtvis gynnar din kropp, i synnerhet inte när du tar dem ofta. Det finns några svaga korrelationer mellan hjärtsjukdomar och cancer. De låter inte heller din ämnesomsättning dra nytta av de vitaminer som kommer från maten (som helst ska ge dig dem) – med andra ord från naturliga källor.

Vitaminpiller

Öl innehåller en hel del kalorier

Många har börjat dricka öl istället för andra “starkare” drycker med fler kalorier. Men på grund av dess innehåll av bland annat korn och alkohol är det inget bra alternativ om du går på en diet eller försöker gå ner i vikt. Drycker med en lägre alkoholhalt ger dig inte samma mättnadskänsla som starkare alternativ, och som en följd dricker du mer.

Fiskfett är inte dåligt

Till skillnad från nötkött, fläsk eller kyckling erbjuder fisk en hälsosam typ av fett. Du har säkert hört talas om Omega 3-fettsyror. Till exempel bör du inte ta bort fett från lax eftersom du då går miste om en stor mängd näringsämnen som förbättrar din mentala förmåga samt minskar risken för att du ska drabbas av kroniska sjukdomar.

Lax

Hoppa inte över måltider

Många tror att det är fördelaktigt att hoppa över frukosten eller lunchen om man vill gå ner i vikt. Tvärtom är detta kontraproduktivt av många skäl. För det första – när det äntligen är “tid” att äta kommer du vara hungrigare. Du kommer äta av ren ångest och desperation, vilket innebär att du kommer bry dig mindre om vad du äter.

För det andra kommer kroppen använda lagrat fett för att utföra sina dagliga aktiviteter. Man skulle kunna tro att detta är bra, men det är det inte eftersom det i princip är som att försöka köra en bil på en matsked smör.

Drick inte vatten på plastflaska

Du har läst hundratals gånger hur viktigt det är att dricka två liter vatten om dagen. Efter stor tvekan bestämmer du dig slutligen för att köpa en flaska vatten på väg till jobbet. Detta är ett vanligt misstag. Detta vatten har kommit i kontakt med bakterierna och virusen som finns i flaskan, och plast innehåller en del gifter som läcker ut i vattnet.

Som om det inte vore nog kan svamp och mögel bildas på flaskväggarna. Det är bättre att dricka ett glas vatten från kranen eller köpa en vattenflaska av glas.

Drick vatten

Avstå inte från efterrätter

Om du verkligen vill ha en bit frukttårta med vispgrädde, tacka inte nej! Vet du varför? Om du låter detta sug byggas upp kommer du senare inte bara äta en eller två bitar… utan hela tårtan! Det är bättre att bli av med ångesten genom att äta lite grann, bara för att ta död på suget. Detta gäller även för salt mat.

Drick inte lightläsk

Precis som smaksatt vatten eller juicer som säljs i butiken är dietdrycker fulla av skadliga ingredienser och sötningsmedel. Studier har visat att dessa produkter kan orsaka lika skadliga eller potentiellt ännu värre hälsoproblem än “vanliga” drycker. Välj alltid ett nyttigare alternativ, som de som nämndes tidigare.

osunda matvanor: läsk

Osunda matvanor: värm inte mat i mikrovågsugn

Mikrovågsugnen är inte det bästa alternativet när du ska värma färdiglagade eller frysta livsmedel köpta i butik. Det är heller inte rekommenderat att värma rätterna i deras ursprungliga plastförpackningar.

Det bästa är att undvika mikrovågsugnen helt och hållet och istället använda den traditionella ugnen. Det tar lite längre tid, men du kommer inte att kunna ta miste på den godare smaken samt känslan du får av att äta en giftfri måltid.

Kände du till dessa osunda matvanor?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ward, L. A., Cain, O. L., Mullally, R. A., Holliday, K. S., Wernham, A. G., Baillie, P. D., & Greenfield, S. M. (2009). Health beliefs about bottled water: A qualitative study. BMC Public Health. https://doi.org/10.1186/1471-2458-9-196
  • Nettleton, J. A., Lutsey, P. L., Wang, Y., Lima, J. A., Michos, E. D., & Jacobs, D. R. (2009). Diet soda intake and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the multi-ethnic study of atherosclerosis (MESA). Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc08-1799
  • Supplements, M. (2014). Editorial annals of internal edicine Enough Is Enough : Stop Wasting Money on Vitamin and. Annals of Internal Medicine.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.