Hälsosamma och naturliga sötningsmedel

Hälsosamma och naturliga sötningsmedel
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det finns ett överflöd av vitt socker i livsmedel. Och som om det faktum att vitt socker inte erbjuder några hälsofördelar inte vore nog; det kan också orsaka hälsoproblem på lång sikt. Här kommer flera hälsosamma och naturliga sötningsmedel som är bra alternativ till vitt socker.

De kommer hjälpa dig att söta din mat och dina bakverk samtidigt som de ger dig otaliga hälsofördelar. De är också de mest rekommenderade sötningsmedlen för diabetiker och överviktiga personer. Känner du till melass, stevia, sirap eller panela?

Farinsocker eller rörsocker: naturliga sötningsmedel

Farinsocker är ett av de mest välkända alternativen och det enklaste att hitta eftersom det säljs i livsmedelsbutiker. Detta är inte raffinerat socker till skillnad från vitt socker, vilket är anledningen till att det innehåller vitaminer (vitamin A, B1, B2 etc.) och naturliga mineraler från sockerrör eller sockerbetor.

Även framställningsprocessen har stor betydelse. Vissa märken säljer vitt socker med en ljusbrun färg som faktiskt är vitt socker med lite tillsatt melassextrakt. Vi rekommenderar användning av farinsocker i recept till efterrätter och bakverk då det är ekonomiskt och hälsosammare. Men du bör helst välja följande sötningsmedel istället.

Farinsocker i behållare

Panela

Panela erhålles genom avdunstning av juicerna från rörsocker. Det används mycket i Latinamerika. Precis som honung har det balsamisk och slemlösande effekt, vilket gör det till en perfekt huskur. Drick det med varmt vatten och citron vid förkylning, influensa, halsont etc. Det innehåller också 50 gånger mer mineraler än raffinerat socker, som kalcium, kalium, magnesium, koppar, järn och fosfor.

Honung

Honung, som kan söta 25 gånger mer än socker, har en utsökt smak och är ett mycket näringsrikt livsmedel. Det är känt som ett naturligt antibiotikum. Dess egenskaper är otaliga: det är antiseptiskt, stärkande, lugnande, laxerande, vätskedrivande och antibakteriellt.

Det rekommenderas att man konsumerar en tesked om dagen, som den är eller blandad med juice, yoghurt eller ett avkok. Det är viktigt att konsumera rå, ekologisk honung så att du verkligen får ta del av dess egenskaper fullt ut. Det är också intressant att veta att om du har en skada eller har bränt dig så kan du applicera lite honung för att påskynda läkningsprocessen.

Honung är läkande

Melass

Melass erhålls från rörsocker och kallas “honung” på grund av sin likhet med honung från bin, trots att den har en mörkare färg och en starkare smak. Faktum är att ju mörkare färg den har, desto fler egenskaper har den. Den är rik på mineraler och vitaminer, och därför rekommenderas den för idrottare, barn och personer med anemi, samt vid utmattning, stress, etc.

Stevia

Stevia är ett av naturens underverk. Denna växt med ursprung i Paraguay har förmågan att söta mycket mer än socker och ger många fördelar för din hälsa: det är lätt hypotensivt och det förbättrar din tandhälsa, cirkulation, matsmältning etc.  Stevia innehåller inga kalorier och är därför idealiskt för människor som går på viktminskningsdieter.

Det är även bra för diabetiker och då inte bara för att det inte ändrar blodsockernivåerna, men också för att många fall har visat att man kan hjälpa till att reglera dessa nivåer naturligt genom intag av tre infusioner med stevia om dagen.

För att dra nytta av dess egenskaper, drick det i pulverform eller som rent extrakt, eller ät blad av växten som de är. Om du vill använda det som sötningsmedel utan den karakteristiska smaken av växten, som liknar lakrits, kan du välja ett renat extrakt (transparent färg).

Även om detta inte är lika terapeutiskt kommer det att söta utan extra kalorier och de skadliga effekterna av socker eller artificiella sötningsmedel, som aspartam.

Agavenektar

Agavenektar eller agavesirap, som är ett extrakt ur en typ av kaktus, har en konsistens som liknar honungens och en söt men mild smak. Detta sötningsmedel är också idealiskt för diabetiker så länge det konsumeras med måtta, eftersom det har ett lågt glykemiskt index.

Liksom tidigare nämnda naturliga sötningsmedel har det också många positiva egenskaper. Förvissa dig bara om att det har behandlats rått och inte vid höga temperaturer. Det är perfekt för sötning av infusioner, juicer, smoothies, etc. och kan även ersätta socker i många recept.

Kom ihåg att om du lider av någon sjukdom bör du alltid rådfråga en läkare innan du inför några nya naturliga sötningsmedel i din kost.

Foton av kulinarno, alsjhc och sweetbeetandgreebean.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.