Gör ditt eget sötningsmedel: hur man odlar stevia hemma

När du odlar stevia hemma ser du till att produkten du får är av bästa kvalitet, och att inga skadliga kemikalier tar del i processen.
Gör ditt eget sötningsmedel: hur man odlar stevia hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Stevia är en tropisk växt som beter sig annorlunda i medelhavsklimat; växten genomgår nämligen ett viktigt stopp i tillväxt när hösten och vintern kommer.

Det är därför den anses vara en flerårig växt. Det innebär att du kan odla stevia i 4 till 5 år. Till våren spirar det nya skott, som växer fram från under rötterna. Därefter producerar den till mitten av augusti sticklingar liknande de hos pelargoner.

Du ska dock inte plantera om nya skott som blommar, eftersom de aldrig kan bilda rötter. Dessa kan heller aldrig producera frön som kan gro, vilket är varför den bara kan återskapas genom sticklingar. Så om du planterar från ett bra utbud kommer du att ha en ändlös produktion av stevia, som har flera medicinska kvaliteter.

Och även om många fortfarande inte vet mycket om växten så är den ett kraftfullt vapen mot höga blodsockernivåer, högt blodtryck och olika matsmältningsproblem.

De anses också hjälpa människor som lider av ångest och svåra sjukdomar, som fetma.

Hur man odlar stevia hemma

Stevia som sötningsmedel

Det är möjligt att odla steviaväxter i din egen trädgård, speciellt om du är intresserad av att använda stevia av hälsoskäl.

För att göra det, håll några riktlinjer för odling i åtanke tillsammans med vissa vårdregimer, och lär dig det rätta sättet att samla bladen på.

Material

  • 1 stor kruka
  • De sista 10 cm av en steviagrodd (kontrollera att den inte har en blomma)
  • Torv (tillräckligt för att fylla krukan)
  • Vatten för bevattning

Steg 1

Fyll krukan med torvmossan, som du kan inskaffa på en handelsträdgård. Vattna lite grann, eller tills torven blir fuktig.

Steg 2

Ta bort 2 eller 3 blad från den nedre delen av steviagrodden, för att underlätta omplantering. Gräv ner den och se till att använda fingrarna för att trycka runt stjälken så att den kommer i kontakt med den fuktiga torvmossan.

Tänk på att du inte får låta för mycket tid passera mellan när du skär av grodden till dess att du planterar den.

Steg 3

Ställ krukan i ett skuggat område för att undvika direkt solljus. Vattna sedan 3 gånger om dagen för att se till att torvmossen förblir tillräckligt fuktig.

Steg 4

Efter 28 eller 30 dagar kanske du märker att steviagrodden har börjat rätas upp. När det börjar gro blad kan du ställa den i ett soligare läge så att den inte slutar växa.

  • När du planterar om grodden i din trädgård, börja ta bort nya blad. Du behöver bara vattna en gång om dagen.
  • Vattna varje dag på sommaren, men se till att jorden inte är fuktig innan du vattnar på våren och hösten.
  • Vattna bara vid behov under vintertid. För mycket fukt får rötterna att ruttna.

Steg 5

I slutet av hösten, när du märker att växten är full av blommor och inte längre vill växa, är det dags att klippa tillbaka växten, och då lämnar du den på 10 cm i höjd.

Steg 6

Torka bladen som fortfarande kvarstår, men försök att inte exponera dem för direkt solljus så att de inte förlorar sina egenskaper.

Du kan torka dem i små mängder i huset, vilket vanligtvis har en bättre temperatur för just detta.

Stevias medicinska användningsområden

Stevia har visat sig vara hälsosamt för patienter med typ 2- diabetes, vilket utgör 90% av patienterna med denna sjukdom i världen. Tills nu kunde fall av typ 1 diabetes bara behandlas med insulin. Men konsumtion av stevia tros kontrollera överflödigt glukos i blodet, samtidigt som det också lindrar obehag i mag-tarmkanalen och det kardiovaskulära systemet.

Personer med fetma kan hjälpa sig själva genom att konsumera stevia för att lättare bränna fett. Stevia har även vätskedrivande egenskaper, vilket gör det utmärkt för rengöring av njurar och för att göra sig av med överflödig vätska.

Hur kan man konsumera stevia?

Vi rekommenderar att äta 4 mjuka blad före eller tillsammans med frukost och ytterligare 4 blad under middagen.

När du inte har färska blad kan du också använda torkade blad i ett avkok. Gör det varje gång du vill dricka det, eller så du kan göra en sats för upp till två dagar.

Ingredienser

  • 2 msk torkade, krossade steviablad (20 gram)
  • 1 liter vatten

Anvisningar

  • Koka upp en liter vatten.  När vattnet kokar, ta bort från värmen och lägg till två matskedar av torkad stevia.
  • Låt stå i minst 30 minuter innan du dricker det, så att bladen frigör sina egenskaper i vattnet.
  • Sila infusionen och drick en gång om dagen.

Så testa att odla stevia hemma! Du får då en utmärkt medhjälpare för kropp och hälsa.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Durán A, S., Rodríguez N, M. del P., Cordón A, K., & Record C, J. (2012). Estevia (stevia rebaudiana), edulcorante natural y no calórico. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000400015
  • Daza Torres, M. C., Meneses Carvajal, H. S., Reyes Trujillo, A., & Urrutia Cobo, N. (2017). Necesidades hídricas de estevia calculadas con el coeficiente del cultivo. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.24354
  • Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
  • Yadav, A. K., Singh, S., Dhyani, D., & Ahuja, P. S. (2011). A review on the improvement of stevia [ Stevia rebaudiana (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science. https://doi.org/10.4141/cjps10086
  • Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2012.10.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.