Gör din balkong till en liten trädgård

Gör din balkong till en liten trädgård

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2019

Du har kanske ett väldigt litet hem, men vill ändå hitta ett hörn där du kan uttrycka din kreativitet? Det är viktigt att ha ett “eget utrymme” i hemmet. Det kan vara ditt rum, men det kan också vara på exempelvis balkongen eller terrassen. Platsen har ljus och frisk luft som erbjuder frihet och möjlighet till kreativitet. Vad skulle du säga om vi föreslår att du skapar din egen lilla trädgård?

Vi kommer här att ge dig några idéer.

Tid, kreativitet och bra jord

växter i krukor

Dessa är de tre grundstenarna. Det spelar ingen roll hur din trädgård ser ut i nuläget. Med tid, vilja och några frön kommer du skapa jord som är rik på näringsämnen och som kommer att kunna uträtta mirakel.

Vad behöver jag?

Man vill inte lägga ut för mycket pengar, så du kan återanvända material du redan har i hemmet:

  • Plastburkar: Du kan använda dessa på balkongen och fylla dem med jord för att ha dem som blomkrukor.
  • Har du inte mycket plats på balkongen kan du hänga upp blomkrukorna på väggen. Du kan göra en slags hängande trädgård och hänga upp krukorna där du har plats.
  • Något av de viktigaste att tänka på är att använda jord som redan är behandlad med näringsämnen. Här måste du dock lägga ut lite pengar för att se till att växterna växer.

Vad ska jag plantera i min trädgård?

Trädgård på altanen

Du kan plantera allt som det rådande klimatet tillåter. Beroende på vilken årstid det är har du olika möjligheter. Vi rekommenderar följande:

Aromatiska växter

Aromatiska växter kan fungera som kryddor i maten, som medicinska beståndsdelar i avkok eller helt enkelt för att få en bra doft i hemmet.

  • Mynta: Det är väldigt enkelt att odla mynta. Du kan plantera fröna i slutet av sommaren eller tidig höst. Du kommer behöva en stor kruka och ett bra dräneringssystem.
  • Persilja: Persilja är grundläggande i många maträtter och man kan även ta det som ett avkok för att främja njurarna. Du kan plantera persilja i mitten av sommaren och ta hand om den väl när det blir kallt, för den kan vara lite känslig. Den tar 2 till 3 månader att växa till sig.
  • Salvia: Salvia är en annan medicinalväxt du kan använda. Den behöver jord med lite sand och ett bra dräneringssystem. Du kan plantera den på våren och den behöver alltid mycket ljus.
  • Kamomill: Om du tycker om att ta en kopp te på eftermiddagen ska du inte tveka att plantera kamomill i din trädgård. Plantera den i mitten av våren i jord som är rik på näringsämnen. Den bör få solljus men inte direkt solljus.

Grönsaker i din trädgård

  • Körsbärstomater: Dessa är perfekta att odla på balkongen. Börja med att köpa dem som sticklingar för att därefter fylla krukan med näringsrik jord. När de har växt upp några centimeter kan du ställa dit en stång för att binda upp grenarna. Om det blåser mycket måste du skydda växten med plast året runt.
  • Vitlök: För vitlök behöver du en stor kruka. Du kan använda en plastflaska som du har skurit på mitten. Plantera vitlök på sommaren och vattna bara en gång i veckan eftersom de inte tycker om så mycket fukt.
  • Lök: Det är enkelt att odla lök. Du behöver bara en stor kruka och lampor. Plantera dem 3 cm djupt och vattna varje dag. De behöver mycket sol. Problemet med lök är att växten lätt blir angripen av skadedjur. Lösningen är att ställa krukan bredvid dina aromatiska växter för att hålla dem borta.

Du måste ha lite tålamod, för både lök och vitlök tar lång tid att växa.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zulia, U. (2018). Cómo Plantar un Árbol en Forma Adecuada. GOBIERNO DEL PRINCIPPADO DE ASTURIAS.
  • Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
  • Agroexpo., A. (2015). Frutas y verduras Salud, desarrollo productivo, competitividad,innovación,paz. Min. Salud.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.