Vitlök under kudden för att sova bättre

Svavelföreningarna och zinket i vitlök främjar naturligt avslappning och hjälper dig att somna snabbare, vilket återställer din energi inför den kommande dagen.
Vitlök under kudden för att sova bättre

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vitlök har använts för att krydda mat och som den aktiva komponenten i kurer i tusentals år. Den är nära besläktad med lök, och trots sin starka arom är det ett av de mest konsumerade livsmedlen i världen. Under antiken användes den för att smaksätta rätter och för att hålla skadedjur och till och med demoner borta.  Det sista är ren vidskepelse, men det finns många som tror att örten kan hjälpa till att bekämpa negativa energier, bland annat genom att lägga vitlök under kudden.

Hur det än ligger till vet vi att vitlök är rik på essentiella näringsämnen och besitter många viktiga medicinska egenskaper samt en rad fördelar för din hälsa.

Nedan vill vi visa några av de viktigaste fördelarna såväl som en intressant behandling som vissa använder för att sova bättre.

Näringsinnehåll i vitlök

Vitlök innehåller avsevärda mängder kalorier, upp till 100 per 100 gram. Eftersom man aldrig riktigt äter den i stora mängder leder den dock inte till viktuppgång. Vitlök innehåller komplexa kolhydrater och proteiner som förbättrar den fysiska och mentala prestationsförmågan.

Den tillhandahåller gott om B-vitaminer och essentiella mineraler som natrium, kalium och magnesium. Dess huvudsakliga fördelar tillskrivs dock den höga koncentrationen av svavelföreningar, såsom allicin.

Vitlökens huvudsakliga fördelar

Den må inte anses vara en mirakelsubstans för kroppen, men vitlöken har blivit ett av de bästa “superlivsmedlen” man kan äta. Dess fördelaktiga föreningar är perfekta för att behandla diverse infektioner, metaboliska åkommor och andningsproblem.

De antioxidativa och antiinflammatoriska substanserna i vitlök gör den faktiskt till en mäktig bundsförvant för din kardiovaskulära hälsa.

blodomloppet

Att äta vitlök förbättrar elasticiteten hos dina artärer, minskar överflödigt kolesterol och reglerar blodtrycksnivåerna. Det förbättrar även blodflödet till de individuella cellerna i kroppen och hjälper till att förebygga åldrande i förtid.

Den besitter antibakteriella och antiseptiska egenskaper som kan fungera bättre än vissa syntetiska antibiotika. Den är naturligt vätskedrivande och bekämpar vätskeretention såväl som inflammation i vävnader. Vidare tappar de som äter vitlök som en del av sin hälsosamma diet mer vikt än folk som inte gör det.

Varför lägga vitlök under kudden?

Nu när du vet mer om fördelarna med vitlök ska vi visa en enkel behandling som involverar att lägga en vitlök under kudden varje kväll. Detta gamla familjerecept har använts för att förbättra sömnkvaliteten i generationer, speciellt för folk som har svårt att somna.

Svavelföreningarna i vitlök har tillsammans med aromen en lugnande effekt som hjälper till att förbättra din sömnkvalitet. I forna tider trodde man att vitlök kunde erbjuda skydd mot onda andar. I verkligheten kommer känslan av säkerhet från innehållet av zink.

Doften kan vara svår att vänja sig vid inledningsvis, men efter några dagar kommer det inte vara något problem; du kommer hylla det som den bästa kuren mot sömnlöshet. Vidare har den till och med positiva effekter på din fysiska prestationsförmåga, eftersom vitlök hjälper till att ladda upp din energi inför nästa dag.

Vi rekommenderar att du kompletterar behandlingen genom att äta minst en vitlöksklyfta om dagen på tom mage, med eller utan citron.

Naturlig behandling med vitlök för att sova bättre

vitlöksmjölk

Utöver att lägga vitlök under kudden finns det fler sätt att dra nytta av denna ört för att sova bättre. En av dem involverar att bereda en naturlig dryck med avslappnande egenskaper.

Ingredienser

 • 1 glas mjölk
 • 1 krossad vitlöksklyfta
 • 1 tesked honung

Instruktioner

 • Kombinera vitlöken och mjölken i en kastrull och koka upp.
 • Låt koka i tre minuter, varpå du tar bort det från värmen och låter svalna.
 • Tillsätt honungen och drick.
 • Drick det runt 30 minuter innan läggdags för bästa resultat.

Utöver att vara en av de bästa kryddorna är vitlök en kraftfull vapendragare för din hälsa och kommer hjälpa dig att sova bättre.

Den kan åtnjutas på så många olika sätt, men det är alltid intressant att prova alternativa recept, såsom det vi listar ovan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Salehi B, Zucca P, Erdogan I. Allicin and health: A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 2019; 86: 502-516.
 • García Gómez L, Sánchez-Muniz F. Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). ALAN. 2000; 50(3): 1-23.
 • Majewski M. Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. 2014; 65(1):1-8.
 • Sureda Gomila A, Marín Gómez A. Efectos del ajo sobre la tensión arterial. Universitat de les Illes Balears: 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.