5 överraskande saker som orsakar ångest

Många av aktiviteterna vi ägnar oss åt och miljöer vi lever i, som utgör en del av våra liv, kan orsaka ångest, men vi tänker inte ens på dem. Det är bättre att lära sig identifiera dem för att hitta en lösning på problemet.
5 överraskande saker som orsakar ångest

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ångest karaktäriseras av extrem oro och osäkerhet. Det gör dig i grund och botten misstänksam mot allt omkring dig. Vidare tror du konstant att dåliga saker kommer ske i framtiden. Det är kroppens normala svar på nödsituationer, och är även relaterat till lyckliga och ledsna stunder. Dess huvudsakliga funktion är dessutom överlevnad. Men vad orsakar ångest? Tror du att du har detta problem?

Lyckligtvis finns det tekniker som kan hjälpa dig hantera ångest. Vissa som lider av ångest lägger nycklarna mellan pekfingrarna eller överäter bara. Det är även vanligt att se personer som behöver choklad eller sötsaker när de är väldigt oroade eller behöver koncentrera sig.

Följande är några överraskande saker som orsakar ångest.

1. Att vila för mycket

Om du lider av ångest sätter du dig ofta på soffan eller lägger dig för att sova när du mottar chockande nyheter. Detta eftersom du inte har tid att bearbeta informationen, och du spenderar mycket tid i detta tillstånd.

Ett stillasittande beteende ökar även risken för att utveckla ångest. Majoriteten av alla kliniska forskare håller med om att dålig hälsa och sänkt fysisk aktivitet är andra utlösande faktorer.

Om du tränar kommer problemet förbättras. En annan rekommendation är att besöka familjemedlemmar och vänner. Du måste i grund och botten komma ut ur soff-/sängrutinen. Det finns en värld att utforska och många saker att göra i den.

2. Att bo i en stad

höghus i stad

Ja, även om du inte tror det så kan stadslivet, med sitt konstanta liv och rörelse, verkligen påverka dig. Och om oljudet och personerna inte påverkar dig så måste du vara försiktig med stadsluften. Detta eftersom miljömässiga föroreningar också kan orsaka ångest.

Studier har visat att de som lever på landet är mindre benägna att vara ängsliga än personer som bor i en stad. Kopplingen mellan orsak och verkan vad gäller föroreningar har dock inte bevisats med säkerhet. Trots det anser forskare att mängden fria radikaler, som beror på föroreningar, kan vara orsaken till ångest.

Om detta orsakar ångest för dig kan det vara bra att ägna en helg utanför staden. Även om det bara är en dag är det en bra upplevelse i en annan miljö. Att sakta ner kan dessutom göra underverk för dig.

3. Ekonomiska problem och att leva i en obehaglig miljö

En studie som genomfördes vid European College of Neuropsychopharmacology nådde några fantastiska slutsatser. Det indikerades att en kvinna som lever i städer i låga socioekonomiska omständigheter löper högre risk att utveckla ångest. Denna situation påverkar dock inte män i lika hög utsträckning.

Vidare fortsätter kvinnor som är ekonomisk stabila men som lever i krigsdrabbade territorier att utveckla ångest. Kvinnor som arbetar i sina samhällen gör förmodligen detta arbete som ett resultat av deras ångest. Det kan vara anledningen till varför kvinnor är mer engagerade i sina samhällen än män.

När kvinnor ser osäkerheten i grannskapet ökar det deras oro. På grund av detta drabbas de av ångest.

4. Att äta för snabbt

Det är ironiskt att tänka att snabbt ätande kan orsaka ångest, och än konstigare att tänka att det till och med kan orsaka depression.

I en studie publicerad i The British Journal of Pharmacology upptäckte man att efter fyra månader med att ha utfodrat en grupp gnagare med en fettrik diet och en annan med en standarddiet, att den första gruppen visade tecken på nervositet och apati.

Senare utfodrade de råttorna som fått den fettrika dieten med en standarddiet, varpå symtomen på ångest och depression försvann.

Om du för tillfället äter för mycket fett bör du minska mängden du äter och börja följa en mer hälsosam diet. Genom att göra det kommer du märka hur känslan av nervositet försvinner i takt med att du börjar äta nyttigare.

5. Att leva i högljudda områden orsakar ångest

Ångest kan även orsakas av dagligt oljud, såsom från en fabrik eller högljudda barn som konstant skriker i skolan. Även om du kanske inte tror det så kan denna typ av oljud göra dig illamående och ge dig huvudvärk. Om du befinner dig på såna här platser ska du söka efter ett tyst område där du kan känna frid.

Om du precis flyttat till ett nytt hus nära en motorväg, flygplats eller tunnelbana och du börjat få problem kan det vara på grund av anledningarna ovan. Vi vet att du förmodligen inte kan flytta, men vi rekommenderar ändå att du söker efter andra alternativ än att stå ut med oljudet. Kan du till exempel utöva yoga i en park utan oväsen?

meditation är fördelaktigt

Ett sammanbrott på jobbet eller att ta hand om dina barn eller partner tillsammans med en skränig granne blir för mycket. Ångest associeras med nervositet. När vi måste koncentrera oss på att göra något på vår fritid behöver vi gott om tystnad och lugn.

Om du kämpar med dessa överraskande saker som genererar ångest bör du identifiera alternativen som kan ändra din situation. Kanske kan du inte ändra situationen helt och hållet, men du kan säkerligen finna en balans mellan anpassning och förändring.

Kort sagt kan ångest orsakas av stadens liv och rörelse, såväl som höga ljud och något så oväntat som att vila för mycket. Se efter din hälsa, lev fridfullt och bibehåll en hälsosam diet. Din kropps reaktion är produkten av vad som sker på insidan.

Om du ofta är nervös är det möjligt att du har ett problem, och det är viktigt att identifiera vad som orsakar ångest i ditt liv. Ta nödvändiga åtgärder för att bekämpa detta och tala med en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.