Dina kusiner, vänner och "bonussyskon"

De är dina bonussyskon, men också vänner som du leker med och delar fantastiska upplevelser med, vilket berikar ditt liv. Det är därför relationerna med dina kusiner ibland är så speciella.
Dina kusiner, vänner och "bonussyskon"

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2019

Kusiner representerar unika familjeband. Dessa nära släktingar eller “bonussyskon” berikar din barndom och tonåren. De psykologiska och sociala aspekterna av de starka band du formar med kusiner påminner om de med dina föräldrar och syskon.

Kusinerna är de unika vänner som du har delat tusen äventyr och minnen med, och ni har utgjort viktiga delar av varandras mognad. Vi bjuder in dig att titta lite närmare på dessa värdefulla relationer samt att uppmuntra dina barn att stärka dessa familjeband.

Kusiner, de exceptionella bonussyskonen

Något intressant som antropologer har berättat är att alla kulturer inte lägger samma vikt vid familjen i det dagliga livet. Det finns vissa länder där den familjära kontakten är begränsad till telefonsamtal och sammankomster någon gång i månaden.

Men i andra kulturer är det inte ovanligt med frekvent eller till och med daglig kontakt, och flera generationer kan även bo tillsammans, antingen för att de yngre ska kunna ta hand om de äldre, av ekonomisk nödvändighet, eller bara enkel ömsesidighet.

Många växer upp med kusiner och mor- eller farföräldrar bara ett stenkast från sina hem. Att växa upp med denna vardagliga kontakt, laddad med rituella handlingar av tillgivenhet och respekt, är ett djupt rotat värde i vissa kulturer; ett värde som alla – stora som små – kan dra nytta av.

Reflektion i vatten

Låt oss kika på vad kusiner kan betyda för barndomen, och vilken roll de spelar när du vuxit upp.

Ett sätt att umgås utanför den närmaste familjen

När barn kommer till världen interagerar de främst med föräldrar, syskon och släktingar. Långt innan de börjar bygga reguljära vänskapsband kommer de ha en social kontakt med sina kusiner som kan vara mycket fördelaktigt.

  • Kvaliteten på en relation mellan kusiner kan bestämmas genom en positiv relation mellan syskon. Om du inte har detta kärleksband kommer det troligen inte heller finnas utanför den närmaste familjen.
  • Många har inte ens träffat en del av sina kusiner eftersom deras föräldrar slutade umgås med sina syskon vid något tidpunkt.
  • Om kontakten å andra sidan är positiv och frekvent kommer barnen finna belöning i den speciella vänskapen, och denna känslomässiga komponent kommer att skapa ett bestående intryck.

Ni delar sommarlov, veckoslut, upptäcktsfärder och skratt, och ni skapar den “kognitiva reserven” som hjälper er att växa som personer.

Bad i kopp

Dina kusiner, vänner för livet

Du bygger antagligen olika starka band med dina kusiner, och kommer helt enkelt bättre överens med vissa av dem.

  • Du kommer att bygga starkare band med de vars värden matchar dina egna, och vars personligheter ger dig stöd och glädje när du behöver det som mest. Dessa är de som har varit med dig sedan barndomen och som du mognat tillsammans med.
  • Det är inte ovanligt att upprätthålla en bättre relation med sina kusiner än med sina egna bröder och systrar.
  • Umgänget med kusinerna är normala interaktioner som inte bör bekymra dig alltför mycket.
  • Familjeförpliktelser bör inte tvinga dig att göra något mot din vilja. Du måste alltid följa ditt hjärtas röst och ditt samvete samtidigt som du alltid visar respekt.
  • En kusin kan vara bättre än en vän – det kan vara en själsfrände, en person som du kan räkna med till den sista dagen i ditt liv.

Främja goda relationer mellan dina barn och deras kusiner

Om du har en god relation med dina syskon och din partners familj, tveka inte att uppmuntra sammankomster som ni vuxna kan njuta av och som även tillåter de yngre familjemedlemmarna att få tid tillsammans.

  • Glöm inte att barn, särskilt under de första sex åren av sina liv, är i en exceptionell period då varje händelse räknas.
  • Om du främjar lek, äventyr, skratt, upptåg och sång kusiner emellan så ger du dem inte bara stunder fyllda av glädje; de får även underbara minnen som kommer att ge dem en lycklig uppväxt och en känsla av att vara älskade.

Låt dina barn få samma positiva relationer med sina kusiner som du haft med dina.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.