Vänskap - med tiden lär vi oss älska mer

När vi blir äldre inser vi att när det gäller vänskap är kvalitet viktigare än kvantitet. De vänner du håller taget om är de du älskar mer.
Vänskap - med tiden lär vi oss älska mer
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Med tidens gång kan förhållanden som en gång varit starka och uthålliga börja brista. Det kan bero på livsförändringar eller konflikter, men din vänskapskrets kan plötsligt splittras och bli mycket mindre. Det är ingen hemlighet att man oftast kan räkna sina sanna vänner med fingrarna på en hand, och att kvaliteten på den vänskap man har pckså är värd mer än hur många vänner man har.

Att distansera sig från vissa människor efter personliga behov är något som vi alla gör förr eller senare i livet, så det är helt normalt.

Du behöver inte älska fler personer: Älska istället de du redan känner mer

kvinnlig vänskap på kafferep

Med tiden kommer du att börja prioritera hur intensivt du känner för folk, inte hur ofta du får träffa dem. Man mår bra av att ha folk omkring sig som man verkligen bryr sig om. Det styrs delvis av hur mycket tid du har att lägga på förhållanden och intressen du delar med andra.

När man är 15 år gillar man att vara omringad av människor, lära sig nya tankar och uppleva nya erfarenheter. När man är 30 eller 40 ändras dock dessa prioriteringar. Du blir mycket mer selektiv med vem du vill ha i din omgivning.

Vänskap: Ju djupare, desto bättre 

Vid vissa åldrar är det väldigt vanligt att känna sig både ensam, men ändå inte. Många söker därför, medvetet eller inte, förhållanden som är stabila, varma, rena och uppriktiga. Det är inte något nytt, men nu finns det studier som gör att vi med säkerhet kan säga att man för varje år som går blir bättre på att prioritera kvalitet över kvantitet i vänskap.

Du väljer och prioriterar förhållanden med de du kan relatera mer intensivt till eftersom de får dig att må bättre på en emotionell, kognitiv och social nivå. Att finna balans i alla dessa områden hjälper dig att konkret föreställa dig varje individuellt förhållande du har. Den generella känslotendensen bör vara att definiera varje vänskap för sig efter vad vänskapen ger dig som person.

barn sitter på trädgren med uggor

Konceptet vänskap

På det sättet blir du en mer precis och analytisk person, samt lär dig att distansera dig från vad varje enskilt förhållande ger dig. Du blir mer medveten om att det finns många olika val i vänskapens värld och att denna pluralitet i livet gör dig rikare som individ. Konceptet av vänskap är så vagt definierat att man ibland kan överraska sig själv när man tänker på det.

Men något konstigt händer. Antingen på grund av erfarenhet eller för att man blir mindre emotionellt flexibel med åldern. Het plötsligt blir konfrontationer mer smärtsamma och sticker djupare in i hjärtat än förut. Som vuxen kanske du finner det rörande att två barn kan slåss över en leksak, och i nästa sekund omfamna varandra.

Försök alltid fundera över: är din ilska och ditt avskärmande värt mer än en vänskap?

fötter på strander med fjädrar som flyger runt

Folk brukar läsa alldeles för mycket i vad som annars är väldigt enkla frågor. I slutändan så underminerar det dina känsloideal. Folk brukar ofta döma kvalitet efter negativa, triviala händelser som jämförs med vad du erbjuder folk i din omgivning.

Det betyder att du många gånger avskärmar din vänskapskrets från omvärlden i onödan.

Känsloprioriteringar för olika stadier i livet 

Hur din personliga verklighet än ser ut måste du komma ihåg att förändringar i din sociala verklighet inte är negativa i och sig själva. Det är något som naturligtvis kan vara svårt under perioder av övergång. Vi tar en närmare titt på problemet:

  • Under tidig ungdom och tonåren råder det stor osäkerhet kring förhållanden. Du letar efter en plats i världen, och därför bygger du konstant upp och arrangerar om din personliga vänkrets.
  • Gradvis, när du kommer över tjugostrecket, lägger du de stora festerna, det vilda firandet och sociala extravaganser bakom dig. Du börjar prioritera att ha någon du kan prata med som kan hjälpa dig bearbeta dina personliga och psykologiska svårigheter.
tecknade vänner sitter på svampar och läser
  • Senare i denna fas blir du mer lugn och bekväm, känner dig mer älskad och viktig, och utvecklar sedan tankar och intressen som stimulerar ditt sinne och din världsbild på ett mer moget sätt.

Vänskap i vuxen ålder

  • Alltefter du utvecklas skapar du en säkerhetsgrupp, folk du kan följa och med vilka du kan mäta dig själv och relatera till. Med dessa delar du med dig av känslor, tankar, intressen och lyckliga ögonblick.
  • På det sättet blir dina allra viktigaste vänner i vuxen ålder de du har ett djupt förhållande till. Folk du verkligen älskar och kan relatera till på en djupare nivå.
  • Du älskar de vänner som kan säga mer än tusen ord med en blick, som i ärlighet kan hålla med dig eller säga emot dig och som skulle kasta dig till lejonen om ögonblicket krävde det.

Vänskap har i alla tider varit en länk som bildar brödraskap och systerskap. De är djupa kopplingar människor emellan som står över allt hycklande, egoism och falskt medlidande.

Dessa vänner kan fullkomligt fylla din själ med sina kramar och vägleda dig när svåra tider i livet kan få dig att känna dig blind.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.