Att förlora vänner kan göra lika ont som ett uppbrott

Vänskapsbanden kan vara ännu starkare än kärleksbanden, och att förlora vänner klyver ibland hjärtat ännu värre än ett uppbrott.
Att förlora vänner kan göra lika ont som ett uppbrott

Senaste uppdateringen: 16 december, 2018

Du kommer under ditt liv att släppa vissa vänskaper och skapa nya. Samma sak gäller romantiska partner. Det finns slut, men även nya starter som är lika fantastiska och lyckliga. Något du antagligen också vet är att det finns olika typer av vänskap. Ditt hjärta kan etablera en intim och kraftfull förening med en specifik person, i så stor utsträckning att de blir pelare i ditt dagliga liv. Därför gör det så ont att förlora vänner.

Det kan vara ännu mer relevant när det kommer till kvinnor. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Epidemiology and Community Health har familjeförhållanden större påverkan på mäns liv och hälsa, medan det för kvinnor är stödet från vänner som i stor utsträckning förbättrar deras fysiska och känslomässiga välmående.

Det är därför som att förlora vänner på grund av gräl eller andra problem i många fall kan ha samma effekt som när ett romantiskt förhållande tar slut.

En vänskap, en skatt, ett dagligt stödsystem

Vänskap är inte något unikt för människor. Enligt en studie som publicerades i Time Magazine har forskare upptäckt att chimpanser, babianer, hästar, hyenor, elefanter och delfiner också har “bästa vänner”. Påverkan från vänskap på en persons känslomässiga värld är otrolig. All vänskap är dock inte likvärdig och du kan troligen räkna dina sanna vänner på ena handen.

Det är därför du förmodligen har upplevt följande vänskapsdimensioner.

Vi rekommenderar att läsa Syskon – vänner du aldrig kan välja

Vänner hjälper till att ta hand om din rädsla

Enligt en studie som genomförts vid University of Virginia kan två personer börja uppleva samma känslor när vänskapsbandet är genuint och ömsesidigt.

 • Empatins kraft är så stark att den till och med kan upptäckas i medicinska test, såsom magnetröntgen.
 • Om du uppfattar att någon är i fara och din vän också är medveten om situationen kommer ni att svara på samma sätt.
 • Områdena i hjärnan som relaterar till rädsla och hot aktiveras identiskt hos både vännerna.
 • En vänskap är en form av daglig förstärkning – ett utlopp där du kan finna lindring, råd och tröst. Du kan släppa dina problem, lindra stress och ångest samt slappna av för att göra din värld lite mer bekymmerslös.
 • Om du överväger de många fördelarna med “sann” vänskap kommer du även förstå den otroliga smällen när du av någon anledning förlorar vänner av detta slag.
barn på brygga

Att “göra slut” med din bästa vän

Att tvingas kapa vänskapsbanden eller ta avstånd från en person är vanligtvis något som sker av flera anledningar.

 • Plötsliga förändringar i intressen, svek, lögner, bedrägerier, bråk… det finns många anledningar till varför vi kan förlora vänner. Men de påföljande konsekvenserna är något vi alla upplever på samma sätt.
 • Att förlora vänner tvingar dig att gå igenom samma smärtsamma kamp som när du gör slut med din partner.
 • Du går igenom en period av vrede och förnekelse, där du inte riktigt förstår vad som verkligen hänt.
 • Efter det går du in i en fas av ifrågasättande, där du försöker hitta anledningar till slutet.
 • Gradvis kommer du till en sorgsen fas, som följs av acceptans.

För många är det nästan omöjligt att jämföra att förlora vänner med ett uppbrott, men många har det starka, känslomässiga band som vi beskrev ovan och det gör det otroligt svårt.

maskros

Att förlora vänner: livet efteråt

Vi vet att vänner kommer och går, och de tar en bit av dig med sig samtidigt som de hjälper dig att växa.

 • Att förlora vänner som verkligen har en speciell plats i våra hjärtan lämnar ett öppet sår som finns kvar för alltid.
 • Om möjligt ska du hålla fast vid de goda minnen ni har tillsammans. Om du bara fokuserar på vad som slet er itu kommer din förbittring bara att växa, och du kommer tveka att påbörja nya vänskaper.
 • Livet lär dig gott om läxor och du måste lära dig att acceptera dem. Oavsett vad som har drabbat dig ska du aldrig stänga dörren mellan ditt hjärta och kärlek eller till möjligheten att finna nya, fantastiska vänner.

Vänskap är den bästa medicinen du kan hitta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.