De 4 fundamentala pelarna i ett förhållande

För att ditt förhållande inte ska bli en monoton rutin är det viktigt att använda fantasin varje dag. När ni blir mer kreativa som ett par kan ni stärka ert band.
De 4 fundamentala pelarna i ett förhållande

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att vara i ett förhållande kan ge dig den största glädjen i livet, men också det största lidandet. När du beslutar att dela ditt liv med en annan person betyder det mer än att bara vara förälskad, för det finns andra hörnstenar för framgång som ett par. Och det är vad vi ska tala om idag: pelarna i ett förhållande.

Ert liv tillsammans erbjuder upplevelser som kan hjälpa er att bli bättre individer, men också ett bättre par. Det är viktigt att ni uppmärksammar denna aspekt av ert liv eftersom så många tar den för givet.

Att vara förälskad och ha ett hälsosamt förhållande kan fylla dig med lycka, hjälpa dig växa som person och tillföra mening till livet. Därför är det värt att lära sig de mest fundamentala pelarna i en relation för att förbättra och stärka förhållandet.

I dagens artikel delar psykologen och sexologen Leticia Garcia med sig av de fyra fundamentala pelarna i ett förhållande: kommunikation, tillit, stöd och kreativitet.

Kommunikation

Kommunikation

Kommunikation är en av pelarna i ett förhållande;ett sätt att bibehålla stabilitet med din partner och undvika en tråkig rutin. Ni bör känna er bekväma med att prata med varandra, utan rädsla för att bli kritiserade. Att prata om saker som stör dig och hantera era problem är ett snällt och empatiskt sätt att hjälpa er förstå varandra bättre och förbättra ert partnerskap.

Det måste också finnas utrymme för sexuell och älskande kommunikation, för båda spelar stor roll i ert förhållande. Många tror felaktigt att det är fel att be om något, utan att inse att det kan vara ett sätt att tända ny passion och stärka ert förhållande genom att skaka om den vanliga rutinen.

Tillit

Kärlek

Tillit är också en av de fundamentala pelarna i ett förhållande, oavsett vilket typ av relation. Denna pelare stärker er båda och hjälper er att känna som om ni kompletterar varandra. Tillit betyder att ni kan vara er själva, utan rädsla för att dömas eller kritiseras för vilka ni är eller vad ni gillar.

Personen du har tillit för använder konstruktiv kritik utan att försöka ändra dig. Denna typ av tillit uppnås med tiden och med god kommunikation, och är fundamentalt baserat på att ni båda vet hur man pratar och lyssnar utan rädsla för att dömas.

Stöd: en av pelarna i ett förhållande

Samhörighet

Nivån av stöd i ett förhållande liknar inte något annat. Det är bandet som möjliggör kommunikation och att ni kan dela det ni har gemensamt. När det finns mycket tillit och kärlek i ett förhållande utvecklar paret faktiskt sitt eget “språk”, som de kan använda för att uttrycka sig, sin kärlek och sina delade mål.

Vardagliga måsten och rutiner kan leda till att stödet som binder dig till din partner försvinner. Men kärlek och drömmar kan alltid hjälpa detta speciella band att växa tillbaka, utöver att förnya styrkan och passionen i ert förhållande.

Du kan dessutom alltid hitta på nya saker att göra och prata om med din partner för att stärka era känslor för varandra.

Kreativitet

Kreativitet

Kreativitet är en kvalitet vi alla har och den kan vårdas på många olika sätt. Den låter dig fly din rutin och kan förnya förhållandet och återtända er passion när det känns som om allt har förändrats. Det är väldigt viktigt att alltid tillföra nya ingredienser till er sexuella relation och livet ni delar, utöver att återuppliva de känslor som påminner er om hur mycket ni älskar varandra.

Genom att implementera de fyra pelarna i ert förhållande kommer er kärlek växa, både när det kommer till att dela livet tillsammans och på det sexuella planet.

Det är viktigt att ni båda deltar, för relationen kan inte växa med bara en av er.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García FE, Ilabaca Martínez D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP 2013;11(2):42-60.
  • Morfa JD. Prevención de los conflictos de pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer; 2003.
  • Villar F, Villamizar D, López-Chivrall S. Los componentes de la experiencia amorosa en la vejez: personas mayores y relaciones de pareja de larga duración. Revista Española de Geriatría y Gerontología 2005;40(3):166-177.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.