Medberoende i förhållanden: Band som sårar

Känslomässigt beroende kan bli ett riktigt problem. När ditt liv helt kretsar kring en annan människa, när du inte längre har något utrymme för dig själv, är det dags att överväga att kapa kedjorna som binder dig.
Medberoende i förhållanden: Band som sårar
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Medberoende är en typ av kärlek som verkligen gör ont. Visst är det ironiskt? Något så fantastiskt som kärlek till en annan kan plötsligt bli en fruktansvärd prövning.

Det händer när du fäster dig till en annan på ett sätt som inte är hälsosamt. Du kanske inte är medveten om att ingen faktiskt kan tillhöra dig, för att du sedan barnsben har lärt dig om en form av “egendom”. Nu tror du att du tillhör en annan människa och vice versa, men detta är något du måste börja förändra.

Medberoende i förhållanden: När kärlek gör ont

I alla förhållanden mellan två människor kommer det att finnas konflikt. Det är helt naturligt och en del av att växa tillsammans.

Respektera varandras personliga utrymme

Men när din partner börjar bli den din värld kretsar runt, när du utvecklar den typ av beroende som hindrar dig från att leva ett normalt liv, det är då du står inför verkliga problem.

Två människor måste ta beslutet att dela sina liv och sin kärlek, att respektera varandra och förstå att ett liv tillsammans inte betyder att de måste vara beroende av varandra. Självklart bör de fortsätta att respektera varandras personliga utrymme, och om förhållandet inte fungerar är det helt okej!

Du kan inte vara beroende av någon annan i ditt liv – allt du har är dig själv. Att lägga ditt liv i någon annans händer är nästan som att begå självmord. Det är därför viktigt att du uppmärksammar karaktärsdragen hos medberoende människor:

  • Deras självförtroende beror helt på vad du säger eller inte säger till dem.
  • De tar ansvar för vad som går bortom vad man kan kalla normalt för att möta sin partners behov.
  • Det finns inga gränser mellan den medberoende och deras partner.
  • De säger aldrig emot sin partner eftersom de är rädda att stötas bort.
  • När ett förhållande tar slut följs det omedelbart av ett annat.
Lossa på banden som binder dig

Om du någonsin har känt som om du identifierar dig med dessa drag har du förmodligen upplevt eller varit nära att lida av känslomässigt beroende.

Lossa på banden som binder dig

Du vet känslan när du greppar efter ett rep för att det inte ska slinka dig mellan fingrarna? När detta lösa rep slinker ur näven är skadan och smärtan du känner precis vad du gör mot dig själv nu!

Samma sak händer i ditt huvud. Du har bundit dig själv till någon i ett förhållande som inte ger dig några fördelar. Det är inte lätt att lossa detta band eftersom du ibland kan vara lite masochistisk och föredrar att uthärda den oerhörda smärtan genom att hålla kvar.

Om du inte är säker på om du vill släppa en person eller inte, eller om du vet att du måste släppa taget men inte känner dig redo eller förmögen, är det nu dags att få det gjort en gång för alla.

Du måste bryta dig fri från medberoende

Frigörelsen du känner kan inte beskrivas med ord. Du fylls av inre frid. Dina rädslor, osäkerheter och låga självförtroende försvinner i takt med att du släpper taget, för du lät den andra människan helt ha hand om din respekt.

Men… gör det dig lycklig? Att vara fri är en fantastisk känsla, men det kanske inte gör dig lycklig inledningsvis – det gör ont. Med det sagt kan du ändå inte fortsätta låta dig sakta dö under deras vård, du måste bryta dig fri. Det är bara du som håller kvar vid smärtan – ingen tvingar dig, förutom du själv.

Ja, det är svårt att ta det där steget, så om du inte är kapabel att göra detta på egen hand, bör du söka hjälp. Utan hjälp kanske du inte har modet att konfrontera det ensam.

Vad är du rädd för?

Vad ledde dig till den här situationen? Finns det något i ditt förflutna som gjort dig rädd att förlora någon? Är du överväldigad av kärlek?

Ibland kan kärlek vara som en drog. Det är hel normalt att tänka på din partner och alltid vilja vara med denne… men känslomässigt beroende är skadligt och förnedrande om du inte kan fortsätta att vara dig själv.

Var dig själv

Men om du lämnar förhållandet då? Då kanske du omedelbart letar efter en ersättare. Medberoende är ett allvarligt problem eftersom du inte vet hur man är ensam! Du behöver denna drog som får dig att må bra, även om du måste kräla i stoftet för att få den.

Sök hjälp istället, prata om det och öppna dina ögon för verkligheten. Det kommer till en början att göra ont, du kommer att lida (men du lider väl redan nu?) och du kommer inte att känna dig som dig själv.

Lär dig att vara ensam, bli sams med ensamheten. Du behöver inte känna dig osäker och ensam i denna värld. Du är din bästa följeslagare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.