6 typer av giftiga förhållanden du bör undvika

Om personen du älskar jämt får dig att känna dig skyldig eller inte respekterar dig är det bäst att hålla dig på avstånd.
6 typer av giftiga förhållanden du bör undvika

Senaste uppdateringen: 24 oktober, 2018

Låt oss tala om giftiga förhållanden. Utan tvivel har du ett hum om vilka de är. Det är till och med möjligt att du upplevt fler än ett under ditt liv, så du bör känna till den enorma emotionella kostnad och det slitage du kan drabbas av när du blir involverad med någon som får dig att må dåligt.

Oavsett detta finns det alltid något konstigt som inträffar i samband med giftiga förhållanden: du vet vilka de är, men kan inte se det när du är involverad i ett. Varför inte? Du är för emotionellt involverad. Kärlek och omtanke kan ibland vara som att bära en ögonbindel som hindrar dig att se situationens verkliga sanning.

Det är därför vi idag ska tala med dig om sex olika typer av giftiga förhållanden som alla bör kunna identifiera för att undvika dem och sätta de gränser som behövs för att skydda sig. Vi bör även poängtera att vi inte bara talar om romantiska förhållanden när vi diskuterar detta problem; du kan ha giftiga vänner och till och med giftiga familjemedlemmar.

1. Förhållanden där en person har kontrollen

Sorgsen kvinna

Ibland är det enklast att svepas iväg av stunden och låta sin partner ta de viktiga besluten – hon blir ansvarig för sakerna du gör. Du tror att hon tar god hand om dig, men ta det försiktigt. Om du låter någon annan bestämma hela tiden kommer det komma en dag när hon börjar ta beslut åt dig.

Låt inte detta hända, oavsett om det är ett förhållande med en partner eller en vän. Du bör alltid ha en balans mellan intressen och personlig investering. När en av er börjar göra mer än den andra eller börjar ta beslut för båda kan problem snart uppstå.

2. Personer som sätter sina behov före dina

Skrikande man

“Det är bara så att jag föredrar saker så här – det här är vad jag gillar – jag behöver – Jag hoppas att du…” Personer som konstant sätter in det personliga pronomenet “jag” i sina meningar kan otvivelaktigt vara den mest skadliga av personlighetstyper, vilket leder till ett klassiskt exempel på giftiga förhållanden.

De som är inkapabla att se bortom sin egen lilla värld kan aldrig ge en annan person sann lycka. De kan inte heller erbjuda dig den respekt du förtjänar. Kom ihåg det!

3. De som inte kan lita på andra

Hälsosamma förhållanden

Personer som har brist på tillit eller förståelse har heller inte den emotionella öppenheten att visa en annan person respekt, medmänsklighet och empati. Förhållanden som grundas på misstro kommer alltid att resultera i avundsjuka och missförstånd som visar sig i form av konstanta gräl, vilket till slut bryter ned ditt självförtroende. Det är en ond cirkel som inte är värd att stanna i.

4. Förhållanden baserade på övertalning

Känslomässig skada

“Efter allt jag gjort för dig vägrar du nu att göra det här för mig?”, “Om du verkligen älskade mig skulle du vara med mig nu, så du måste hata mig.” Om du någonsin hört en sådan fras vet du otvivelaktigt hur hemskt det känns, hur mycket det smärtar att höra dessa ord från en mun tillhörande den person som ska älska dig.

Men låt dig inte luras. Personer som förlitar sig på övertalning och manipulation, som använder tekniker som den ovan för att missbruka sitt förhållande, känner aldrig sann kärlek och varken respekterar eller förstår dig. Det är ett tydligt tecken på ett giftigt förhållande.

5. Förhållanden baserade på lögner

Gräl mellan partners

Vissa är sjukdomsmässiga lögnare. Detta för att uppnå sina mål, för att få total kontroll över världen de bygger upp omkring sig och för att alltid ha övertaget i sitt förhållande, som är baserat på lögner.

Han kan säga att han älskar dig, att du är det bästa som hänt i hans liv. Men istället för att visa dig denna kärlek beter han sig på ett sätt som är skadligt och förnedrande. Hans lögner avslöjas så småningom, och du kanske förlåter några av dem. Men i det långa loppet förstör de dig från insidan. Låt det inte drabba dig.

6. Giftiga förhållanden baserade på offermentalitet

Förhållanden med offermentalitet

Detta är en väldigt vanlig typ av giftigt förhållande, både för romantiska partners och familjemedlemmar. Att spela ett offer kan ge en person många fördelar, till exempel att vinna tillbaka din uppmärksamhet eller få dig att känna dig skyldig för att öka dominansen över dig.

“Du lämnar mig alltid när jag behöver dig som mest”, “Den här helgen har jag varit sjuk och du har inte ringt – du har uppenbarligen andra prioriteringar.” Om du har upplevt situationer som dessa vet du hur smärtsamma dessa känslor är och hur de drar fram en blandning av vrede, skam och rädsla.

För att sammanfatta så vet vi alla att giftiga förhållanden existerar, men de är fortfarande vanliga i dagens samhälle. Hur kan du bäst försvara dig från dessa typer av beteenden?

Se till att sätta tydliga gränser för dig själv. Artikulera vad dina behov är och hur mycket den andra personen kan förvänta sig av dig. De måste förstå att din kärlek inte är något som kan tvingas fram och att du inte kommer att sätta deras behov framför dina egna. Att älska är att respektera och förstå.

Om du märker att du känner igen några av dessa tecken i ditt förhållande och att din partner fortfarande beter sig på samma sätt är det kanske dags att skapa lite avstånd mellan er. Gör det för din fysiska och känslomässiga hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.