5 saker du inte ska tillåta i ett förhållande

Det är okej att ge allt så länge den andra personen svarar på samma sätt. Åsidosätt aldrig familj eller vänner för din partner. Fråga dig själv om personen du är med tillhandahåller frid och harmoni; om han eller hon är någon du vill bli gammal med.
5 saker du inte ska tillåta i ett förhållande

Senaste uppdateringen: 29 september, 2018

Inget är mer intensivt eller belönande än kärlek samt att ha en partner som älskar och ger oss hopp. Men vi måste vara försiktiga och inte falla i en fälla där vi gör absolut allt för denna person. Därför ska vi förklara vilka element du måste skydda över allt annat i ett förhållande.

Aspekter du måste skydda i ett förhållande

Par på cykel

1. Ge inte “allt” om du aldrig får “något” i gengäld

Detta är ett väldigt vanligt fel i förhållanden: att älska någon är att öppna upp alla känslor utan gränser, att ge “sitt allt” för passion och verklig osjälviskhet. Detta är utan tvivel bra, så länge som den andra personen svarar med samma mynt och visar oss att allt vi gör är värt det; att varje gest förstärks av uppriktig kärlek där det inte finns någon själviskhet.

Om vi ger allt utan att motta något annat än krav och kritik kommer det komma en punkt när vi känner oss frustrerade och tomma. Denna känsla är väldigt destruktiv och vi måste ha den i åtanke. Älska, dela, ge… men kom ihåg att du också förtjänar att motta samma sak.

2. Förstör inte ditt självförtroende eller dina värderingar

Kvinna täckt av fjärilar

I ett förhållande är det vanligt att man gillar olika saker, har olika intressen och till och med har annorlunda värderingar. Men så länge det finns respekt och erkännande kommer det fungera. Du kan till exempel tillåta din partner att njuta av spontanitet, hobbyer, att gå på fester… men du kanske även vill att viss tid ska delas med dig. Samtidigt förtjänar du att då och då be din partner att ge dig lite tid som är mer avslappnad eller till och med intim i hemmet. Det måste finnas en balans.

Men om den andra personen kritiserar oss för att vi “inte är roliga” eller festälskande kan vi må dåligt och börja tvivla på oss själva. Är jag verkligen en tråkig person? Kanske är jag en person som hon inte kan vara lycklig med? Sådana frågor kan verkligen skada ditt självförtroende. Låt dig till exempel aldrig pressas till alkoholkonsumtion, eftersom det snabbt kan leda till allvarliga effekter på ditt liv.

Våra partners måste respektera och värdesätta oss. Det är väldigt viktigt. Utan respekt kan det inte finnas någon lycka.

3. Låt inte någon invadera eller förstöra din personliga sfär

Vi har alla hobbyer, vänner och passioner – saker vi inte kan ge upp. Åsidosätt aldrig din familj eller vänner för din partner. Ge inte upp allt du älskar för din partner, för det kommer inte finnas något kvar av dig och du kommer förlora vem du är – din identitet. Personligt utrymme är den intima plats där vår personlighet, vårt sociala liv och våra personer finns. Förbise inte detta.

4. Dina hopp och drömmar ska inte förstöras i ett förhållande

Våga satsa på drömmar

Ibland bibehåller vi personliga förhållanden med dåliga partners. Personer som klipper våra vingar och dag efter dag berättar för oss att vi inte är kapabla att göra saker. Att vi inte är tillräckligt smarta för en viss aktivitet, att vi aldrig kommer få jobbet vi vill ha eftersom vi inte är tillräckligt bra. Personligheter som dag efter dag klipper våra vingar och mål för att göra vår personlighet till en skugga utan vare sig kämpaglöd eller energi. Låt inte detta hända.

5. Tillåt inte dig själv att bli en olycklig person

Detta är det viktigaste. När du går upp varje morgon ska du fråga dig själv om du är lycklig. Fråga dig själv om personen som sitter bredvid dig är den du vill bli gammal med, som vill göra resan till de äldre dagarna med dig och som du kommer leva i harmoni och frid med.

Om han eller hon ger dig beslutsamhet, vishet och drömmar ska du inte tveka; detta förhållande är värt mödan och du måste kämpa för det. Men om du känner dig tom och vet att din partner inte får dig att le, utan snarare gråta, och du lever dina dagar i sorg, bör du agera. Du förtjänar att vara lycklig. Det är en fundamental rättighet för varje person.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.