Visste du att gråt är bra för hälsan?

Att gråta ut släpper lös två typer av hormoner som fungerar som naturligt bedövande medel och har förmågan att lindra smärta. Tårar hjälper oss även att eliminera gifter som samlas i kroppen på grund av stress.
Visste du att gråt är bra för hälsan?

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2018

Under en lång tid såg man på gråt som ett tecken på svaghet hos en person och ansåg att det symboliserade en omogen personlighet. Man trodde även att vissa personer grät för att de inte ville ta ansvar för sina misstag eller fel, och bara ville ha sympati. Det har dock visat sig att gråt är bra för hälsan och en helt naturlig process.

När vi är ledsna och uttrycker detta genom att gråta släpper kroppen automatiskt ut kemikalier som fungerar som ett naturligt lugnande medel, vilket hjälper till att dämpa upplevd smärta. Att gråta släpper ut två typer av hormoner som kallas opioider och oxytocin, och dessa får smärtan att lindras. På så sätt fungerar de som naturliga bedövningsmedel, vilket gör oss lugnare och låter sinnet vila.

Man kan helt enkelt säga att om man gråter hjälper det kroppen att hålla sig frisk. Det är nödvändigt att vi tillåter oss själva att gråta när vi är deprimerade eller oroade över något. När tårarna kommer rör det sig om en väldigt naturlig process, och efter att vi har sörjt tenderar vi att känna oss lugnare.

Tårar kan också uttrycka glada känslor och upprymdhet, men det visar sig oftast som en symbol för djup smärta. Vilka fördelar kan det dock ha för vår hälsa?

Gråt är bra för vår syn

Tårar hjälper till att fukta slemhinnorna i ögonen. Detta håller våra ögon i god form, och enligt experter är det lättare att drabbas av synproblem om man inte kan gråta ordentligt.

Det dödar bakterier

Bakterier på disk

Tårar har förmågan att döda vissa typer av bakterier inom några minuter efter att ha kommit i kontakt med dem. Detta tack vare en kraftfull komponent vid namn lysozym. Den skyddar oss till exempel mot baciller som orsakar förkylningar och andra tillstånd.

Det kan eliminera gifter

Tårar vi fäller på grund av starka känslor eller smärta, och som är svåra att stoppa, är del av en utmärkt typ av terapi som eliminerar gifter som ansamlas i kroppen på grund av stress och andra anledningar.

Gråt är bra för att eliminera stress

Tårar från våra ögon liknar det som utsöndras från kroppen när vi svettas, och båda är bra för att sänka höga stressnivåer.

Det förbättrar humöret

Minska stress genom att gråta

När vi gråter släpps stora kvantiteter mangan ut. Detta har en lugnande effekt eftersom höga nivåer av mangan i kroppen kan orsaka trötthet, irritabilitet, depression, ångest och andra problem som allvarligt kan påverka vår känslomässiga stabilitet.

Ha alltid detta i åtanke!

Nu när du känner till fördelarna med att gråta ut är det viktigt att komma ihåg att du aldrig bör försöka hålla tillbaka tårarna. Att kämpa emot gråten kan skada kroppen genom att blockera utsläppet av ångest och negativa känslor. När dessa känslor hålls inne koncentreras de och ger upphov till något mycket värre i framtiden.

Kom ihåg att du aldrig behöver vara rädd eller skamsen över att uttrycka dina känslor när du känner behovet av att gråta. Du måste fälla dessa tårar eftersom de tar med sig lite av problemen (inklusive vissa som påverkar vår hälsa).


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.