Äppelcidervinäger bidrar till att lindra diabetes

Förutom det faktum att behandlingen för att lindra diabetes endast bör utföras under medicinsk övervakning måste du även säkerställa att du inte överskrider den dagliga dosen av två matskedar äppelcidervinäger.
Äppelcidervinäger bidrar till att lindra diabetes

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

Äppelcidervinäger är en naturlig produkt som har använts i många terapeutiska syften i århundraden.  Även om dess användbarhet i köket förmodligen är den mest kända prisar många kulturer produkten för dess höga halt av essentiella näringsämnen och aktiva föreningar. En av de mest studerade aspekterna av äppelcidervinäger har att göra med dess förmåga att reglera blodsockernivåerna och därmed lindra diabetes. Det har gjorts några viktiga fynd inom detta område, och experter säger att det kan vara nyckeln till att kontrollera sjukdomen.

Fördelarna det kan ha för din hälsa är en annan anledning till varför det är så populärt, varav många har bevisats genom vetenskaplig forskning. De flesta av dessa fördelar kan tillskrivas den höga halten av spårämnen och syror som reglerar kroppens naturliga pH och förbättrar din matsmältning.

Äppelcidervinäger kan vara lika effektivt som läkemedel för att lindra diabetes

Äppelcidervinäger
Typ 2-diabetes är den vanligaste varianten av sjukdomen. Insulin och blodsockernivåer är ansvariga för tillståndet. Diabetes utvecklas när kroppen förlorar sin förmåga att reglera glukosen som finns i blodet. Det blir antingen resistent mot insulin eller så minskar det insulinproduktionen minskar.

Därför har det visat sig att näringsämnena som finns i äppelcidervinäger faktiskt kan lindra diabetes genom att optimera insulinfunktionen och kontrollera blodsockernivåerna.

Insulinkontroll
Det medicinska samfundet har utvecklat läkemedel som blockerar nedbrytningen av socker och stärkelse. Det minskar risken att få sockertoppar, och därigenom kontrolleras diabetes. Nyligen har dock forskare upptäckt att äppelcidervinäger innehåller ämnen som genererar samma typ av blockering. Det betyder att det har en liknande effekt jämfört med läkemedel.

Detta tillskrivs dess höga innehåll av ättiksyra. Ättiksyra är en bioaktiv substans som finns i nästan alla typer av vinäger. Ättiksyra förhindrar fullständig nedbrytning av komplexa kolhydrater.  Det åstadkoms genom att påskynda den process genom vilken livsmedel lämnar magen. Eller genom att öka upptaget av glukos genom vävnaderna i kroppen.

En teori föreslår att produkten har förmågan att hämma aktiviteten av vissa matsmältningsenzymer som bryter ned kolhydrater till sockerarter,. Det saktar ned processen för omvandling till glukos i blodet. Det ger din kropp mer tid att metabolisera sockret i blodet, vilket hindrar det från att nå farliga nivåer.

Hur konsumerar man äppelcidervinäger för att lindra diabetes?

Äppelcidervinäger
För att dra nytta av fördelarna med äppelcidervinäger är det viktigt att komma ihåg att det aldrig bör överkonsumeras. Dessutom bör du välja en produkt som är 100% ekologisk. Idag finns det gott om olika märken, varav några kan vara ganska billiga. Men en del har utsatts för raffineringsprocesser som tar ifrån dem de flesta av deras fördelaktiga egenskaper. Därför är det viktigt att veta var den kommer ifrån. Alternativt kan du välja att göra äppelcidervinäger hemma med hjälp av jäst och äppeljuice.

För att reglera blodsockernivåerna rekommenderar vi att du konsumerar det varje dag, men aldrig mer än två matskedar per dag. Dessa bör spädas i vatten eller annan vätska för att förhindra irritation i munnen och halsen. Helst bör du konsumera det på fastande mage eller innan du somnar. Men i det senare fallet kan det leda till att du behöver kissa under natten.

Ett annat sätt att konsumera det är som salladsdressing eller i juicer och smoothies. Båda formerna bidrar till att undvika blodsockertoppar efter vissa måltider.

Det är viktigt att komma ihåg att syrorna i vinäger kan urholka tandemaljen och även orsaka brännskador på känsliga vävnader. Överskrid aldrig den rekommenderade mängden.

Det är också viktigt att komma ihåg att långvarig konsumtion kan sänka din bentäthet och kaliumnivåerna. För att förhindra det rekommenderar vi att du följer behandlingen i två veckor varje månad för att sedan göra ett uppehåll i två veckor. Om du har låga kaliumnivåer eller lider av benskörhet bör du prata med din läkare innan du påbörjar den här typen av behandling.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Author, C., Adel Moallem, S., Iman, M., & Barahoyee, A. (2015). Effect of Apple Cider Vinegar on Blood Glucose Level in Diabetic Mice. Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.5681/PS.2015.006

  • Beheshti, Z., Huak Chan, Y., Sharif Nia, H., Hajihosseini, F., Nazari, R., Shaabani, M., & Salehi Omran, M. T. (2012). Influence of apple cider vinegar on blood lipids. Life Science Journal.

  • Budak, N. H., Kumbul Doguc, D., Savas, C. M., Seydim, A. C., Kok Tas, T., Ciris, M. I., & Guzel-Seydim, Z. B. (2011). Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf104912h


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.