Alternativa användningar för socker

Alternativa användningar för socker

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Socker har visserligen fått mycket negativ publicitet under de senaste åren, men vi glömmer ibland att det kan göra mycket mer för oss än att söta vår mat och våra drycker. Här är några alternativa användningar för socker som kanske kommer överraska dig.

Vilka typer av socker finns det?

Du kanske har märkt att raffinerat socker är den typ som säljs allra mest. Detta är de små, vita kornen som används till te, kaffe, tårtor, etc. Det finns dock andra typer, såsom:

  • Strösocker eller vanligt socker: Som vi sade tidigare så är detta den typ som används mest och är den som alla känner till. Kornen är vanligtvis små eller medelstora.
  • Florsocker: Detta är relativt okänt i många länder, såsom Spanien, men både engelska och svenska recept för sötsaker använder florsocker som ingrediens. Kornen är väldigt små.
  • Sockerglas: Detta är samma “vanliga” socker som har malts till ett fint puder. Det används på tårtor och sötsaker så att pudret inte kan synas.
Söt kaka
  • Pärlsocker: Det är runt och större än normalt socker. Det är populärt i norra och centrala Europa. Du kan hitta det i tyska och skandinaviska bagerier och är känt som “belgiska våfflor”.
  • Kristallsocker: Det är större än det som hittas i butikerna och används mer för dekoration eller estetiska anledningar samt för att söta te eller kaffe. Det har nästan alltid en oregelbunden fyrkantig form och tas i små nypor. Det löses inte upp lika enkelt som andra sorter.
  • Invertsocker: Många personer säger att det inte hör hemma i samma kategori som resten av sockret, men det har förtjänat sig givna namn. Det består inte exklusivt av sackaros utan är en blandning av andra typer av sirap. Man får det genom att hetta upp det och det används i industriell sötsaksproduktion eftersom det håller bitarna mjuka längre.
Bitar av socker

“Det är som en apotekare utan socker”

Detta är ett gammal talesätt och användes eftersom apotekare använde socker för att bota en rad olika tillstånd och sjukdomar efter att man upptäckt dess fördelar. Vissa personer säger att det brukade användas för att behandla andningsproblem och att det var utmärkt för skador. Nästan alla är överens om att socker har medicinska egenskaper och att det läker.

Om du blandar det med mycket vatten så produceras en sirap som kan läggas till i andra esoterisk örter. Dessa kommer behandla influensa, förkylning, etc. om du blandar dem med stark alkohol, såsom hembränt, vilket även används för att sänka feber.

Sockerkristall

Apotekare hade det alltid till handa eftersom de inte ville förlora det direkt. Det var även vanligt för dessa människor att arbeta från samma plats som de bodde på. De kunde alltid dra nytta av sin frus förråd för att få lite mer av detta sötningsmedel.

Alternativa användningar för socker som kommer överraska dig

För att trösta barn

Om ditt barn har problem med att sova eller är i smärta på grund av de olika vaccinen under de första månaderna av deras liv så kan du ge det en lösning av en del socker till fyra delar vatten innan immuniseringen.

För att behandla skador

Som vi sagt tidigare så används socker för att döda bakterier som orsakar smärta i skador, skärsår eller andra sår. Gnid bara in lite ovanpå och låt det sitta.

För att lindra en bränd tunga

Om du bränt din tunga från att ha druckit ett avkok, kaffe, soppa eller från att ha provsmakat en sås så ska du suga på en sockerbit eller till och med hälla några korn på den.

Sockrad kant

För att reducera det kryddstarka i mat

Om du gör ett tillbehör eller en sås och du tror att du gjort den för stark, så kan du lägga till en tesked socker. Det kan även användas när ett hett tomatrecept är för syrligt.

För att exfoliera huden

Genom att blanda socker med olivolja eller mandelolja så kan du skapa en utmärkt exfoliant för att eliminera döda hudceller från hela din kropp.

För att få läppstiftet att stanna

En av problemen som kvinnor drabbas av är att läppstift vägrar stanna så länge som man vill. Det försvinner när man dricker, röker, slickar som om läpparna eller hälsar på någon. För att få det att stanna lite längre kan du gnugga en bit socker mot läpparna efter att du applicerat stiftet. Lämna det i några minuter och slicka sedan bort sockret.

För att rengöra smutsiga händer

Detta är bra för män eller kvinnor som arbetar med fett eller oljor (mekaniker, till exempel) eller efter att man har målat. Lägg bara till lite socker med tvålen och tvätta som vanligt. Den har nu fått en slipande effekt.

Socker på muffins

För att förbättra din trädgårds utseende

Blanda tre matskedar socker med två matskedar vinäger och en fjärdedels matsked varmt vatten. Applicera i jorden runt plantorna. Sockret kommer nära stjälkarna och vinägern kommer förhindra att bakterier utvecklas.

För att rengöra kaffebryggaren

Häll 6 cl socker i behållaren för bönorna och låt det stå i tre minuter som om du skulle göra kaffe. Använd rikligt med vatten för att skölja.

För att ta bort fettfläckar

Om ditt favoritplagg, filt eller gardiner får fettfläckar så kan du göra en kräm av socker och vatten, och applicera den direkt på. Låt det sitta i minst en timme och tvätta sedan som normalt.

För att hålla kakor och desserter fräscha

Lägg kakorna i en återförslutningsbar behållare med ett par sockerbitar så att de håller längre. Du kan göra samma sak med riven ost så att den inte blir hård.

Har dessa alternativa användningar för socker överraskat dig?

Bilder från Uwe Hermann, David Eccles, Betsy Weber, Jody Mcintyre, goodmami, Javcon 117, Joel Kramer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.