Vilka livsmedel orsakar störst viktökning?

Vilka livsmedel bör vi undvika för att inte gå upp i vikt? Vi listar de som orsakar störst viktökning.
Vilka livsmedel orsakar störst viktökning?
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Flera studier har genomförts som handlar om “de värsta livsmedlen på jorden”. Det är sant att de är dåliga, men allt beror på portionerna som du konsumerar dem i och hur ofta. Det är nödvändigt att undvika och eliminera dessa livsmedel från din diet om du vill tappa vikt, reducera kolesterolet och ha mer energi under dagen. Vilken mat orsakar viktökning?

Livsmedel som orsakar störst viktökning

De tolv livsmedel som orsakar störst viktökning enligt Harvard University är följande (med de farligaste först):

Pommes frites

Pommes som säljs i snabbmatsrestauranger är en av de mest skadliga maträtter som finns eftersom de är utsökta och beroendeframkallande. Folk som ofta äter pommes frites kan uppleva avsevärd viktökning varje år och att laga dem hemma gör dem bara lite “bättre”.

pommes frites på fat

Potatischips

Detta är ett utmärkt tilltugg som aptitretare, vid fester eller något att knapra på innan middagen. De har mycket olja och salt, vilket orsakar viktökning. De stillar dessutom inte din hunger, vilket gör att man enkelt äter stora mängder.

Sockersötad dricka

Att konsumera en eller två burkar läsk om dagen orsakar inte bara viktökning utan även avsevärda höjningar av glukosnivåerna i blodet. Det spelar ingen roll om de är sockerfria eller inte, de är ändå skadliga för din hälsa.

Fett kött

Att äta för mycket biff eller fläsk bidrar till viktökning och kan dessutom öka kolesterolet på grund av fettet som finns i dessa kött.

fett kött orsakar viktökning

Processat kött

Precis som korv så innehåller det mycket mättat fett, kalorier, salt och färgämnen. Det är inte hälsosamt för barn eller vuxna och det är inte rekommenderat att konsumera det.

Transfett

Hundratals produkter som finns i snabbköp innehåller transfett, vilket är väldigt skadligt för din hälsa. De hittas vanligtvis i frusen mat, processad mat samt mat som är “redo att äta”.

Potatis

Utan att ta hänsyn till den tillagningsmetod för dessa rotfrukter som är populär i många länder så kan en tallrik potatis om dagen skapa problem i kroppen. Dessa inkluderar en tung känsla i magen och en “falsk” mättnadskänsla.

Godis och bakverk

Kakor, tårtor, bullar, etc. är dåliga för hälsan eftersom de innehåller stora mängder socker och fett. Det är bättre att äta frukt efter måltiderna.

Raffinerat spannmål

Till exempel ris, som är en utbrett konsumerad mat runtom i världen på grund av dess pris och prestation. Problemet ligger inte i själva spannmålet utan snarare blekningsprocessen. Inget som blekts vitt är bra eftersom det inte är naturligt. Välj fullkornsris eller brunt ris.

Friterad mat

Utöver den tidigare nämnda potatisen så finns det andra friterade rätter som är skadliga. Speciellt de som säljs i restauranger eller matstånd, snarare än de som görs hemma. Du kan inkludera alla typer av panerade köttbitar, kyckling grönsaker, etc.

Beredda fruktjuicer

Även de som märks som 100% naturella är i själva verket inte det. Detta eftersom de innehåller för mycket socker för att kunna placeras i den “hälsosamma” kategorin. Många gånger så är deras färgämnen och konserveringsmedel skadliga.

Smör

Fettet som används för att göra smör är dåligt för både kroppen och huden. Det har bevisats att folk som konsumerar smör eller majonnäs har mer akne eller olja på sina ansikten. Det är även bevisat att det höjer kolesterolnivåerna.

smält smör i stekpanna

Annan “dålig” mat

Utöver de tolv livsmedel som vi nu nämnt så kan vi lägga till följande rätter som inte rekommenderas att man äter ofta:

  • Pasta: speciellt om den är gjord av vitt mjöl. En måttlig mängd varje vecka kommer inte göra skada utan problemet kommer när du äter det varje dag tillsammans med såser, grädde, ost eller feta tillbehör. Allt som innehåller kalorier och kolhydrater kommer orsaka viktökning.

Viktökning-3

  • Salladsdressing och köttsåser: denna grupp inkluderar majonnäs, ketchup, vaniljsås, grillsås, ceasardressing, med flera. Allt detta innehåller mycket salt och fett, vilket får triglyceridnivåerna att skjuta i taket.
  • Choklad: vi måste göra några undantag här. Bitter choklad innehåller till exempel mer kakao och är inte skadlig (om den äts med måtta). Men om du köper mer kommersiell och billigare choklad så finns det garanterat tillsatser, konserveringsmedel och sötningsmedel. Undvik alltid vit choklad i alla dess former eftersom den innehåller stora mängder kemikalier, fett och socker.

Livsmedel som orsakar minst viktökning

En annan sida av myntet är de livsmedel som vi med gott samvete kan äta när och hur mycket av som vi vill:

  • Vit eller oljig fisk: guldfisk, vitling, rödbrax, kummel och torsk med mera är bra eftersom de inte har kolhydrater eller fett, samt erbjuder omega3 och fosfor.
  • Magert kött: så som kyckling eller kalkon om man alltid tar bort fettet. De mättar dessutom och har en hel del protein.
  • Skaldjur: musslor, hummer, ostron, bläckfisk och spindelkrabba bland annat. De har mycket lite fett och är rika på jod och zink, högkvalitativa proteiner och har mycket få kolhydrater.
  • Grönsaker: spenat, broccoli, morötter, tomat, lök, sallad, kål, mangold, purjolök, sparris – listan kan göras lång. De ger utmärkta mängder vitaminer och mineraler och har nästan inget fett. De tillför även en hel del vatten till kroppen.

Viktökning-4

  • Legymer: linser, kikärtor, soja, och gröna bönor, bland andra, förser kroppen med zink, fosfor, järn, magnesium och en rad olika vitaminer. De innehåller även protein.
  • Frukt: alla frukter som du kan tänka dig förutom bananer, vindruvor, kokos och kvitten eftersom de har en hel del socker. Alla andra frukter tillför vatten och antioxidanter.
Foton från Harsha K R, Stu_Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.