5 livsmedel som ger dig mycket energi

Utöver att reglera nervsystemet och ge oss mycket energi är bananer rika på kalium, vilket hjälper till att förebygga muskelkramp och spänningar.
5 livsmedel som ger dig mycket energi
Sofía Quintana Alonso

Granskad och godkänd av sjukgymnasten Sofía Quintana Alonso.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

För att vi ska orka med dagens alla aktiviteter behöver våra kroppar energi, men många gånger känner vi oss trötta och slut. Det finns många anledningar till det, men oavsett var det kommer ifrån är det alltid en bra idé att äta mat som ger oss en mycket energi och gör att vi mår bättre.

Ofta väljer vi mat som faktiskt är dålig för oss, speciellt sådan som innehåller mycket socker och andra skadliga ämnen. Det är därför vi i denna artikel kommer visa dig 5 livsmedel som ger dig mycket energi.

1. Havregryn

Havregryn kan ge oss en omedelbar energiboost. Av den anledningen är det en rekommenderad frukostmat, då den ger oss energin vi behöver för att starta dagen och hålla oss aktiva. Havregryn är otroliga eftersom det innehåller mycket fiber och bra kolhydrater, vilka ger ifrån sig hälsosam energi.

Det bästa av allt är att du kan äta havregryn varje dag utan några komplikationer. Du kan tillreda havregryn på flera olika sätt: som frukostflingor i mjölk, kokade, eller i smoothies.

2. Bananer kan ge dig mycket energi

Banan ger oss mycket energi

Bananer är en utmärkt energikälla tack vare deras höga halter av kalium. De ger dig en naturlig och omedelbar hälsosam energiboost, och kalium är dessutom bra för musklerna – speciellt för dem som ägnar sig åt sporter och lyfter vikter.

Kalium hjälper även till att motverka kramper och vissa muskelskador, plus att det hjälper till att reglera nervsystemet. Två bananer på morgonen är jättebra för att starta dagen om du vill hålla dig vaken och koncentrerad fram till kvällen.

3. Fisk

Fisk är rik på omega-3, speciellt tonfisk, lax, öring, och sardiner. Fettsyror är en otrolig energikälla, och de agerar snabbt. Utöver det är en kost som inkluderar fisk dessutom bra för minnet och nervsystemet, och den sänker även stressnivåer. På så sätt minskar vi depression och ökar koncentrationsnivåer. En frukostsmörgås med tonfisk är en superbra energikälla på morgonen.

4. Ägg

Ett rått ägg

Trots att många tror att ägg är dåliga för hälsan är sanningen att de är väldigt nyttiga och bra för kroppen. Bland annat innehåller ägg protein, nyttiga fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Alla dessa är viktiga för att kroppen ska fungera ordentligt.

Ä gg ger oss alltså mycket energi och håller oss fokuserade samtidigt som de ökar koncentrationen. Att äta ägg på morgonen är en utmärkt start på dagen som ger dig mycket energi.

5. Vatten

Det kanske låter överraskande, men vatten är en av de största energikällorna som finns. Stress och fysisk aktivitet gör oss uttorkade, och vatten är det perfekta sättet att återfå energin vi förlorar. Tack vare detta borde vi dricka åtminstone två glas vatten när vi känner oss riktigt trötta. Och glöm förstås inte att dricka minst två liter vatten varje dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.