Ska man äta ägg eller inte - hur ligger det till egentligen?

Ska man äta ägg eller inte - hur ligger det till egentligen?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vissa säger att det är bra att äta ägg medan andra säger att det är onyttigt, oavsett om det är dagligen eller någon gång i veckan. Vissa säger att detta livsmedel har många positiva egenskaper för kroppen medan andra säger att de rentav kan vara skadliga för hälsan. Så hur ligger det till egentligen? Ska man äta ägg eller inte? Vi reder upp i förvirringen.

Näringsfakta om ägg

Ägg är fulla av näringsämnen och enkla att få tag på. Det är också en ingrediens i många recept. Många säger dock att de inte är bra för hälsan eftersom de höjer kolesterol- och fettnivåerna i kroppen, vilket kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

Detta livsmedel ger dig inte bara protein, utan även fett (enkelmättat så väl som flermättat), vitaminer och kolesterol. Därför är det ett viktigt livsmedel för att hålla kolesterolnivåerna balanserade.

Ska man äta ägg eller inte?

Det är enkelt att testa vilka effekter äggkonsumtion har på lång sikt. Det finns studier som visar att de alla är positiva, men det finns även andra som säger motsatsen. Det finns dock inte klara bevis för teorin att det generellt är dåligt för hälsan att äta ägg.

Andra faktorer påverkar också, och äggen är inte “enda boven i dramat”. Andra aspekter som kan försämra hälsan är stress, tobak, en stillasittande livsstil, alkohol, fett och bearbetade livsmedel. Huruvida ägg är hälsoskadliga eller inte har även mycket att göra med hur du äter dem. Att äta ett stekt ägg varje dag är inte samma sak som att äta ett hårdkokt eller halvrått ägg. Läkare säger man generellt bör hålla sig till max 4-5 ägg per vecka, men här spelar också ålder, familjehistorik och vanor in.

Myter och sanningar

Det höjer kolesterolnivåerna i blodet: Falskt

Som vi sade ovan är det inte enbart äggätande som ensamt är orsaken till höga kolesterolnivåer. Denna effekt är något som kommer av att man äter animaliska fetter, till exempel kött eller kallskuret.

Undvik att äta råa ägg

Du bör undvika att äta råa ägg: Sant

Risken att bli förgiftad med bakterier (salmonella) minskas och elimineras faktiskt helt när du kokar dem. Du bör koka dem i över 60° C.

De måste tvättas innan du lägger dem i kylen: Falskt

Äggskalet är ett skydd för det som finns inuti. När du tvättar äggen underlättar du därför mikroorganismer att få fäste i den rynkiga texturen. Vi rekommenderar dock att tvätta dem med vatten när du ska koka dem.

Färgade ägg är nyttigare än vita: Falskt

Deras näringsvärden har inget att göra med skalets färg. Färgen skiljer sig beroende på kycklingen, vilket är anledningen till att det finns vita och bruna. Du kan äta alla färger utan att det gör någon skillnad för dig.

Barn och gravida ska inte äta ägg: Falskt

Tvärtom bör både barn och gravida äta ägg eftersom de innehåller stora mängder vitaminer och proteiner. Detta är viktigt för barns tillväxt, speciellt i koppling till nervsystemet och rörande eliminering av matallergier som kan visa sig i unga år. Det enda du bör notera är att nyfödda bebisar inte ska äta dem under sina första åtta månader.

Vi behöver protein

Vuxna ska inte äta ägg: Falskt

Vuxna rekommenderas att äta tre ägg per vecka för att kunna öka eller förebygga förlust av muskelmassa. Eftersom detta livsmedel även innehåller stora mängder antioxidanter, hjälper det till att förhindra utvecklingen av degenerativa sjukdomar som Alzheimers eller ateroskleros.

Det innehåller mycket kalorier: Falskt

Ett ägg innehåller bara 80 kalorier och 6 gram protein om du äter det kokt (inte stekt). Det innehåller även näringsämnen som zink och järn, och dess viktiga aminosyror är av hög kvalitet.

Kycklingar manipuleras för att lägga fler ägg: Sant

Det händer dock inte i 100% av fallen. Industrierna som säljer massiva mängder ägg vidtar vissa åtgärder som inte alltid är hälsosamma. En av dem är manipulering av ljus så att hönornas ägglossning accelereras. Som ett resultat kan de producera fler ägg.

För att undvika detta ska du köpa ägg på små jordbruk eller familjeägda butiker, där du kan vara säkrare på att produktionen inte skadar kycklingen eller äggets kvalitet.

Ägg-5

Gula kontra vita: Vilken är bättre?

Många undrar om det är bäst att äta endast gulan eller endast vitan. Eller båda. Om du ser det från ett näringsperspektiv är gulan bäst. Majoriteten av näringsämnena finns där. Tänk på att gulan är äggets fröämne, där kycklingen bildas om ägget har befruktats och inkuberats. Det är därför gulan måste innehålla mycket vitaminer och proteiner.

Men äggvitan då? Vi sade inte att endast gulan är bra, utan bara att den har fler näringsämnen. Äter du vitan får du i dig stora mängder aminosyror, som bland annat hjälper dig att utveckla muskler. Den innehåller heller inte mycket fett, vilket är anledningen till att den passar bra för personer som vill gå ned i vikt. Eftersom vitan inte innehåller mycket kolesterol finns det inga problem med att äta äggvita när dina triglycerider är höga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Clayton ZS., Fusco E., Kern M., Egg consumption and heart health: a review. Nutrition, 2017. 37: 79-85.
  • Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • Keyserling TC., Berkowitz SA., Samuel Hodge CD., Dietary cholesterol or egg consumption and cardiovascular outcomes. JAMA, 2019. 322 (5): 466-467.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.