Hälsosamma juicer som minskar kolesterol och triglycerider

Högt kolesterol är en verklighet som drabbar nästan hälften av den vuxna befolkningen. Denna statistik ger oss en mycket oroande utsikt för denna dolda sjukdom; framförallt eftersom vi vanligtvis inte ägnar någon större uppmärksamhet åt den.

Även om det inte gör ont och lätt går obemärkt förbi byggs överflödigt fett upp i våra artärer lite i taget och gör dem stelare, vilket ökar riskerna för åderförkalkning eller stroke, som vi kan undvika om vi är mer varsamma med vår kost och livsstil.

Våra läkare bör hålla oss informerade om våra kolesterolnivåer och göra bedömningar av mängden gott kolesterol (HDL) och det så kallade onda kolesterolet (LDL). De bör också vara de som informerar oss om vi bör genomgå behandling eller ändra vår diet – något grundläggande och nödvändigt, för även om kolesterol i sig är en livsviktig lipid för kroppen kan dess överskott vara närmast dödligt, vilket är anledningen till att vi bör ta detta tillstånd på allvar och korrigera våra kostvanor.

För att hjälpa dig med din diet kommer vi här att ge dig några enkla recept för att göra näringsrika och hälsosamma juicer som kan hjälpa dig att minska dina kolesterolnivåer. Du bör vara konsekvent och ta dem dagligen och alltid sätta värde på de otroliga egenskaper som naturliga livsmedel kan ge oss.

Grundläggande råd för minskning av kolesterol

 • Vad man bör äta: Dietister rekommenderar att vi konsumerar minst 15-30 gram fibrer varje dag för att reglera vårt kolesterol; framförallt lösliga fibrer som möjliggör upptaget av fett och socker. Så baljväxter, havregryn och korn samt frukter som bananer, äpplen, jordgubbar etc. är oumbärliga. Kom ihåg att också äta hälsosamma fetter som härrör från tonfisk, olivolja och torkade frukter såsom valnötter.
 • Vad man inte bör äta: Undvik så långt som möjligt mättade fetter och förädlade livsmedel såsom rött kött, lunchkött, mejeriprodukter, chips, alkohol och godis. Kom ihåg att du ska försöka att inte äta för mycket frukt eftersom fruktos spelar en viktig roll i bildandet av triglycerider.

Rödbetsjuice och röda juicer

Rödbetsjuice
För att minska kolesterol är det viktigt att äta grönsaker och ett sätt att uppnå detta är genom att konsumera juicer och smoothies. I detta fall är egenskaperna hos rödbetor perfekta för att minska kolesterol liksom jordgubbar som är rika på antioxidanter.

Ingredienser

 • 1 rödbeta
 • 1/2 kopp jordgubbar
 • 1 näve blåbär
 • Apelsinjuice
 • 1 msk vetekli

Gör så här

Tvätta blåbären, jordgubbarna och rödbetan. Skär dem i bitar och lägg dem i en mixer. Tillsätt vetekli och apelsinjuice. Därefter tillsätter du en halv kopp vatten och mixar tills du får en homogen och klumpfri blandning.

Det är bäst att dricka denna juice på morgonen och att göra det varje dag. Det kommer att hjälpa dig att sänka kolesterolvärdet.

Juice på kronärtskocka

Kronärtskocka
Kronärtskocka är en av grönsakerna med flest medicinska egenskaper, bland vilka du finner dess förmåga att minska kolesterol, reglera blodtrycket och ta hand om ditt hjärta.

Ingredienser

 • 1 kronärtskockshjärta, redan ångat (för detta ändamål ska vi ha valt ut de finaste bladen från mitten av samma kronärtskocka)
 • 2 selleristjälkar
 • 1/2 vitlökshuvud, hackat
 • 1/2 glas vatten

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa ordentligt tills dess att blandningen är homogen. Denna juice på kronärtskocka kan drickas upp till två gånger om dagen, till exempel på morgonen och vid middagen. Det är utan tvekan en perfekt juice för att minska kolesterol och reglera högt blodtryck.

Juice på ananas och citron

Ananas
Ananas är en annan effektiv frukt för att minska kolesterol. Kombinera dess många egenskaper med citron och gör en uppfriskande juice. Denna juice är inte bara hälsosam; den är också en perfekt cocktail på middagsfester, i synnerhet efter de lite tyngre maträtterna som många gånger serveras.

Ingredienser

 • 4 koppar skivad ananas
 • Saften från 3 citroner
 • En nypa kryddnejlika
 • 1/2 matsked kanel
 • 8 1/2 koppar vatten

Gör så här

Blanda ananasen med ett glas vatten. Rör i citronsaft och kryddor i det kvarvarande vattnet och rör om väl. Tillsätt ananasblandingen till den andra blandningen och rör om tills allt blir enhetligt. Låt blandningen stå i kylskåpet ett par timmar. Du får en mycket uppfriskande juice som du kan avnjuta efter måltider som en cocktail. Den är mycket god och trevlig, eliminerar toxiner, hjälper dig att smälta maten bättre och minskar ditt kolesterol.

Avslutningsvis ska vi tillägga att dessa juicer hjälper dig så länge du är konsekvent med att dricka dem. Om du dessutom upprätthåller en balanserad kost och motionerar lite varje dag kommer din hälsa och din livskvalitet uppvisa en avsevärd skillnad.

MER FÖR DIG