Kanel för att minska glukos och kolesterol

oktober 21, 2015

Kanel är en utomordentlig huskur som effektivt hjälper till att minska glukos- (blodsocker) och kolesterolnivåerKanel är också en naturlig kur som kan användas helt utan fruktan, eftersom den inte innehåller några kemikalier.

Kan kanel minska glukos i blodet?

Kanel är en mycket vanlig kökskrydda runt om i världen. Större delen av alla bakverk, kakor och även smoothies innehåller lite kanel. Den är också ofta rekommenderad inom naturmedicinen för olika hälsobehandlingar.

För en tid sedan gjordes en studie på 70 människor med typ 2-diabetes. De lade till 6 gram kanel till sina dagliga kostvanor i 40 dagar. Detta ledde till en minskning av glukosnivåerna med upp till 29 % hos var och en i studien.

Kan kanel minska kolesterolvärdet?

Kanel är tämligen effektivt på att bekämpa det ”dåliga” kolesterolet och det bevisades av samma forskare som gjorde studien med glukosnivåerna. De lät människor med höga kolesterolvärden lägga till kanel i sin diet och det ledde till sänkningar av kolesterolvärdena på mellan 7 till 27 %.

Hur intar jag kanelen?

Kanel på slev

Kanel kan förtäras på en mängd olika sätt. Du kan ha den i kakor, drycker eller helt enkelt göra en infusion för att dricka den som ett gott te. För att göra teet kokar du först upp vatten i en kastrull och sedan lägger du i kanelstängerna eller 1 matsked mald kanel. Sätt på locket och låt det dra i några minuter. Söta sedan med lite honung innan du dricker det.

Ett annat välsmakande sätt att få i sig kanelen är genom att tillsätta mald kanel i kaffet, juicen, müslin eller vilken annat vätska du än dricker under dagen. Du kan också tillsätta kryddan i bakverk och desserter.

Kanel är lätt att få tag på och det är inte heller dyrt. Av den orsaken finns det ingen anledning att inte alltid ha kanel hemma. Du bör välja kanelstänger framför mald kanel eftersom stängerna innehåller mer av kryddans koncentrerade hälsofördelar.

Kom dessutom ihåg att även om kanel är mycket effektivt när det kommer till att gå ned i och behålla vikten, samt för att minska glukos- och kolesterolvärden, får du aldrig sluta ta den medicin din läkare har ordinerat till dig. Istället kompletterar du din medicinska behandling med den här naturliga huskuren – men se till att först fråga din läkare.

  • Azimi, P., Ghiasvand, R., Feizi, A., Hariri, M., & Abbasi, B. (2014). Effects of Cinnamon, Cardamom, Saffron, and Ginger Consumption on Markers of Glycemic Control, Lipid Profile, Oxidative Stress, and Inflammation in Type 2 Diabetes Patients. The Review of Diabetic Studies. https://doi.org/10.1900/RDS.2014.11.258
  • Hasanzade, F., Toliat, M., Emami, S. A., & Emamimoghaadam, Z. (2013). The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.4103/2225-4110.114900