Är kaffe bra för dig? Hur mycket bör vi dricka?

Är kaffe bra för dig? Hur mycket bör vi dricka?

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

För många av oss är kaffe ett stimulerande elixir som vi dricker varje morgon, och vars berusande doft omger och stärker oss. Vem älskar inte en god kopp till frukost eller efter en stor måltid? Alla gör vi det, men jag är säker på att du har massor av frågor om huruvida det faktiskt är bra för dig, samt hur mycket av det du bör dricka per dag. Så idag kommer vi att besvara den stora frågan: “Är kaffe bra för dig?”

5 anledningar till att kaffe är bra för dig

Kaffe latte

1. Kaffe innehåller en hel del antioxidanter

Kaffe är en guldgruva av antioxidanter, och är också rikt på kalium, magnesium, mangan, krom, probiotika, vitaminer och tokoferoler. Faktum är att en av de överraskande resultaten från en studie utförd i USA för några år sedan var att vi får mer antioxidanter från denna dryck än från frukt och grönsaker. Dessutom konsumerar vi i allmänhet mer kaffe än frukter.

2. Det kan bidra till att minska stress

Kanske denna bit av information fångade din uppmärksamhet. Men enligt en studie vid Seoul National University förändrar kaffe proteinstrukturer i hjärnan för att minska stress. Dock bör du passa dig: detta fungerar endast när du dricker en eller två koppar per dag. Att dricka mer än så ger motsatt effekt.

3. Kaffe minskar symtomen vid Parkinsons sjukdom

Du har säkert redan hört om en studie som publicerades 2012 i Science Daily vars resultat var ganska uppmuntrande. De kom fram till att människor som regelbundet dricker koffein är mindre benägna att utveckla Parkinsons sjukdom. Dessutom minskar det skakningar hos dem som redan lider av det.

4. Kaffe är bra för levern

Kaffe stödjer och skyddar god leverfunktion, till exempel genom att hjälpa dig att undvika fettlever och även skrumplever. Detta är helt och hållet tack vare en blandning av olika kemikalier och ämnen som verkar skyddande: kolhydrater, lipider, aminosyror, vitaminer, mineraler, alkaloider och andra bioaktiva komponenter som koffein, diterpener och klorogensyra arbetar tillsammans för att ta hand om levern.

5. Kaffe lyfter vårt sinne

Nej, detta är inget skämt. Denna mörka, läckra dryck fungerar som en naturlig antidepressiv medicin genom att öka produktionen av signalsubstanser som serotonin, dopamin och noradrenalin. Det finns inget bättre sätt att börja dagen.

Hur många koppar bör du dricka per dag?

Espresso

Det viktigaste att förstå är att kaffe påverkar människor på olika sätt. Det håller vissa vakna på natten, medan andras sömnmönster kanske inte ändras alls. Samtidigt kan det även medföra syraproduktion hos vissa. Därför bör det stå klart att vi själva måste ta reda på hur kaffe får oss att må. Som en allmän regel bör du inte dricka mer än tre koppar per dag.

Enligt olika experter, medicinska specialister och dietister bör den maximala dagliga dosen av koffein inte överstiga 500 milligram. Det betyder att det är viktigt att tänka på storlekarna på kopparna vi använder och undvika alltför stora. Så här mycket koffein finns i en normalstor kopp av följande kaffesorter:

  • Koffeinfritt snabbkaffe: 1 mg koffein
  • Snabbkaffe: 40 mg
  • Bryggkaffe: 30-40 mg
  • Espresso: 200-250 mg

Tveka inte att njuta av din dagliga kopp kaffe. Och kom även ihåg att för att gå ner i vikt naturligt kan du också göra det till en vana att prova det läckra extraktet av gröna kaffebönor.

Vi hoppas att du har haft glädje av att läsa vår artikel: “Är kaffe bra för dig?”

Detta kanske intresserar dig
5 kafferecept du kanske inte kände till
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
5 kafferecept du kanske inte kände till

Utöver de vanliga kaffesorterna vi dricker finns det ännu fler kafferecept som du kan njuta av, särskilt om du är en stor kaffeentusiast.