8 okända hälsofördelar med kanel

Kanel kan vara väldigt effektivt för de som har diabetes, men tala alltid med din läkare innan du inkluderar kryddan i din regelbundna behandling eller modifierar den på något annat sätt.
8 okända hälsofördelar med kanel

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2019

Kanel är en av de äldsta kryddorna i världen. Det kommer från Sri Lanka och extraheras från trädet Cinnamomum verum. Det är väldigt populärt runtom i världen tack vare sina användningar i köket och på andra håll i hemmet. Idag ska vi dela med oss av några hälsofördelar med kanel som kanske kommer överraska dig.

8 hälsofördelar med kanel för din hälsa

malen kanel

Det finns en stor uppsättning hälsofördelar med kanel, och många är välkända. Dess läkande kraft kan hjälpa till att lindra många olika åkommor tack vare dess aktiva beståndsdelar (kanelaldehyd, kanelacetat och kanelalkohol).

Det innehåller potenta antiinflammatoriska, antimikrobiella, antibakteriella och antikoagulerande egenskaper som kan användas i alternativ medicin för att behandla ett antal olika sjukdomar. Det är en utmärkt källa till polyfenoler, antioxidanter och mineraler såsom mangan, kalcium, järn och kostfibrer. Låt oss lära oss om de åtta främsta hälsofördelarna med kanel.

1. Behandla typ 2-diabetes

diabetes

Fördelarna med kanel för att behandla typ 2-diabetes är välkända. När du konsumerar kryddan på tom mage såväl som efter varje måltid kan det hjälpa till att minska nivåerna av glukos i blodomloppet. Detta är möjligt tack vare dess innehåll av cinnamtannin B1, som stimulerar insulinreceptorerna och stör enzymet som avaktiverar dem. Det gör det lättare för cellerna att använda glukos.

2. Förbättra matsmältningen

Vissa av beståndsdelarna i kanel, inklusive järn, kostfibrer och kalcium, förbättrar den normala funktionen hos matsmältningssystemet. Gallsalter fäster sig vid dessa beståndsdelar och elimineras från kroppen. De kan vara skadliga för din grovtarm om de inte tas bort från mag-tarmkanalen ordentligt.

Utöver det kan kanel användas för att bekämpa diarré eftersom det reglerar tarmspasmer. Det kan även användas för att behandla irritabel tarm.

3. Stoppa illamående och kräkningar

Kanel är utmärkt för att behandla illamående och kräkningar. Tack vare att kryddan är naturlig kan gravida kvinnor ta den för att bekämpa illamående på morgnarna under den första trimestern.

4. Influensa och andningstillstånd

förkyld kvinna

Kanel är välkänd för sin användning mot förkylning, influensa och andra andningstillstånd. Bara genom att lägga i några teskedar kanel i ditt te och ackompanjera detta med färsk ingefära kan du sänka din temperatur eller feber och lindra din hosta.

Utöver det kan den rika aromen lyfta humöret hos de som drabbats av influensan. De antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaperna hos kanel garanterar dess effektivitet i att lindra förkylningar.

5. Skydda mot hjärtsjukdomar

De antiinflammatoriska egenskaperna hos kanel är mycket effektiva mot hjärtsjukdom. Det är även ett bra alternativ för att skydda ditt hjärta såväl som artärer, eftersom det hjälper till att bekämpa dåliga kolesterolnivåer som över tid kan leda till kardiovaskulära sjukdomar och andra tillstånd.

Samma antiinflammatoriska egenskaper hjälper även till att läka inflammerad, intern vävnad, vilket minskar risken för hjärtattack.

6. Stimulera hjärnfunktionen

hjärnan

Vetenskap har visat att kanel hjälper till att stimulera hjärnfunktionen hos äldre vuxna, vilket förbättrar uppmärksamheten, igenkänningen, minnet och visuella processer.

Doften av kanel förbättrar din kognitiva funktion och minnet. Det är utmärkt när du känner dig distraherad eller som att du inte kan koncentrera dig. Utöver att känna dess rika och avslappnande arom kan du även ha lite i ditt kaffe.

7. En potent antikoagulant

Kanel förebygger att trombocyter fäster sig vid varandra mer än normalt. Det är därför det rekommenderas för kvinnor som menstruerar, eftersom kryddan kan minska mensvärken och tillhandahålla lindring under denna period.

8. En kraftfull multivitamin

Bland beståndsdelarna i kanel hittar vi vitamin B1, vitamin C, järn, kalium, fosfor och kalcium. Även om du bara konsumerar en liten mängd får din kropp i sig en utmärkt mängd vitaminer och mineraler, som krävs för att din kropp ska fungera som den ska.

Hälsofördelar med kanel: hur mycket måste man konsumera?

kanel i malen form

Det rekommenderade dagliga intaget är mellan ett och sex gram. Denna mängd kan variera baserat på din vikt, ålder och hälsostatus. För att dra full nytta av egenskaperna är det rekommenderat att konsumera mellan två och fyra gram (en halv till en hel tesked).

Det är dock inte en god idé att självmedicinera, så vi föreslår att du talar med din läkare innan du påbörjar en behandling för att nyttja dessa hälsofördelar med kanel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Ribeiro-Santos, R., Andrade, M., Madella, D., Martinazzo, A. P., de Aquino Garcia Moura, L., de Melo, N. R., & Sanches-Silva, A. (2017). Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.011
  • Mirunalini, S., & Krishnaveni, M. (2011). Coumarin: A plant derived Polyphenol with wide Biomedical Applications. International Journal of PharmTech Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.