6 livsmedel för att effektivt behandla IBS

Havre är ett av de bästa livsmedlen för matsmältningen. De lösliga fibrerna gynnar tarmfloran och motverkar förstoppning.
6 livsmedel för att effektivt behandla IBS

Senaste uppdateringen: 01 november, 2018

IBS, eller irritabel tarm, är ett problem med matsmältningen och tarmarna, som enligt forskning kan orsakas av bristfällig kommunikation mellan hjärnan och tarmarna. Om du har diagnostiserats med IBS är det viktigt att du har en balanserad kosthållning, så vi listar de bästa livsmedlen och ger några generella råd för att lindra tillståndet.

Vad borde du äta om du har IBS?

Det är en väldigt vanlig fråga bland de som har IBS. Om du känner igen dig kan du följa nedanstående lista för att få en allmän idé om vad du kan äta för att må bättre.

1. Avokado

avokado med kärna

Den här frukten kommer från Mexiko och äts mycket i hela Latinamerika. Avokado har många egenskaper som kan gynna matsmältningen, nervsystemet, hjärtat och tarmarna. Den innehåller dessutom mycket lösliga fibrer, vitamin B6, magnesium och kalcium. Alla dessa är bra för tarmfloran.

Avokado är även bra för att lugna ångest och stress som hos många kan vara orsaken till IBS. Du kan skiva den i bitar eller varför inte mosa den?

2. Kefir

Kefir innehåller hälsosamma bakterier. Det främsta målet med kefir är att ge kroppen mikroorganismer som gynnar tarmfloran.

Många dricker det som mjölk, och det rekommenderas även för de som är laktosintoleranta.

3. Mandlar

mandlar på sked

Du vet säkert att torkade nötter, såsom mandlar, kan dämpa hungern och ångesten mellan måltider. När du känner dig trött efter jobbet kan det vara gott med lite torkade mandlar. De kan minska stress och ångest, och är till och med bra för de med IBS eftersom nötterna gynnar tarmarna.

Nötter ger dig även mycket kalium och magnesium, utöver de fibrer som är viktiga för att motverka förstoppning.

4. Lax

Lax är med på listan över de bästa fiskarna, tillsammans med tonfisk, sardiner och ansjovis. Det är rikt på proteiner och omega 3 som kan sänka kolesterolet, och som om det inte vore nog ger det dig vitamin D och magnesium som är perfekt för att lindra tarmproblem och förbättrar upptaget av kalcium.

Ät dessa fiskar minst 2 gånger i veckan.

5. Havre

havre i skål

En frukost utan havre är inte en frukost. Det är ett av de mest kompletta livsmedlen du kan hitta och ger dig energi direkt på morgonen. Det innehåller långsamma kolhydrater som gör att du känner dig mätt i flera timmar.

Havre har lösliga fibrer som motverkar förstoppning och i allmänhet gynnar tarmfloran. Utöver att äta havre som det är kan du även ha det i mjölk, juicer och yoghurt samt i soppor och smoothies.

6. Banan

Bananer är väldigt bra för de med IBS då frukten innehåller mycket kalium, magnesium och vitamin B. Banan är naturligt lugnande och gynnar matsmältningen, samt motverkar problem med tarmarna.

Vilken mat ska man undvika om man har IBS?

mage

Här hittar du en lista på mat du bör undvika:

  • Frukter: päron, körsbär, jordgubbar, mango
  • Grönsaker: lök, vitlök, sparris, rödbetor, broccoli och svamp
  • Baljväxter: linser
  • Laktosprodukter: ostar
  • Honung

Tips för att förbättra ditt tillstånd om du har IBS

Utöver att hålla en bra kosthållning kan det vara bra att anamma följande vanor för att förbättra ditt tillstånd.

  • Ät inte så mycket att du blir mätt. Sluta äta strax innan.
  • Tugga långsamt. Om du sväljer maten innan du har tuggat färdigt tar det längre tid för hjärnan att förstå att du är mätt.
  • Ät fler mindre måltider varje dag. Istället för att exempelvis äta två större måltider borde du äta fem mindre.
  • Gå inte och lägg dig precis efter att du har ätit. Låt det gå minst en timme.

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.