4 sätt att använda vitlök för behandling av hypertoni

4 sätt att använda vitlök för behandling av hypertoni
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 12 december, 2022

Lider du av hypertoni, alltså högt blodtryck? Har du en nära familjemedlem som börjar få problem med sitt blodtryck? Inledningsvis bör du alltid tala med en läkare och följa dennes råd. Sedan är det viktigt att inse att du måste ändra vissa vanor för behandling av hypertoni.

Att äta bättre, begränsa ditt intag av salt, socker och mättade fetter samt att ägna dig åt viss träning varje dag är otvivelaktigt utmärkta alternativ för behandling av hypertoni. Det finns dock även en huskur som är värd att ha i åtanke: vitlök.

Visste du att vitlök är en av de naturliga källor som enligt många studier är en utmärkt beskyddare av ditt hjärta? Det är den verkligen. Tack vare vitlök kan du minska dina nivåer av dåligt kolesterol (LDL) och reglera ditt blodtryck.

Vi listar nedan fyra effektiva sätt att uppnå det.

1. Vitlökspulver för din mat

Allicin är ett medicinskt enzym som finns i vitlök, och det är detta enzym som tillhandahåller de främsta fördelarna för hjärtat – därför är den viktig att tänka på. Det är även intressant att veta att vitlök var en typ av dagligt läkemedel som de antika grekerna och romarna använde för att behandla sjukdomar och stärka hjärtat.

Glöm inte att vitlök är en av de bästa naturliga antibiotikum som finns och att den även är en basföda i medelhavsdieten, som anses vara en av de nyttigaste matvanorna i världen. Dieten är så pass nyttig som den är för att den begränsar intaget av salt och huvudsakligen använder fetter från olivolja, för att nämna ett par aspekter.

Visste du att du kan begränsa ditt intag av salt genom att byta ut det mot vitlökspulver?

Ingredienser för att göra ditt eget vitlökspulver

 • 6 hela vitlökar
 • 2 matskedar extra jungfruolivolja

Beredning

 • Skala vitlöksklyftorna och sautera dem i en panna med olivolja. När de är gyllenbruna stänger du av värmen. Var försiktig så att de inte bränns!
 • Sila sedan bort olivoljan så att de inte blir fuktiga utan håller sig krispiga. Lägg klyftorna i en glasburk. Varje gång du behöver lite krydda för att göra maten godare behöver du bara riva lite av denna vitlök och tillsätta i rätten. Det är jättegott!

2. Ät vitlök på tom mage för behandling av hypertoni

Vitlöksklyftor

På vår blogg har vi vid flera olika tillfällen pratat om de fantastiska fördelarna med att äta vitlök på tom mage. Det är ett fantastiskt sätt att reglera blodtrycket och bekämpa ett flertal olika sjukdomar. Det kan avgifta levern, bekämpa fysisk trötthet, förebygga infektioner… Hur kan du motstå alla dessa otroliga fördelar?

Hur gör man?

 • Det är bäst att äta två vitlöksklyftor på tom mage direkt efter att du går upp på morgonen, tillsammans med ett glas vatten.
 • Det är möjligt att kuren kanske är lite stark, men om du stannar upp och tänker över fördelarna med denna lilla morgonrutin så märker du snart att det är värt det. Resultaten visar sig inom 20 dagar.
 • Om du oroar dig över risken att få dålig andedräkt kan du dricka lite citronsaft eller tugga på ett myntablad. Lukten försvinner nästan omedelbart!

3. Vitlök marinerad i olivolja

Vitlök i burk

Att ta lite vitlök som marinerats i olivolja är en uråldrig kur som kan hjälpa dig att minska blodtrycket på ett väldigt enkelt sätt, och det är dessutom en mycket god och originell kulinarisk tillgång.

Vad behöver du?

 • 20 hela, skalade vitlökar
 • 1 liter extra jungfruolivolja
 • 1 glasburk

Hur bereder man den?

 • Det första du gör är att skala vitlöksklyftorna och dela dem på hälften. Sedan fyller du bara glasburken du valt ut med olivoljan och sedan de 20 vitlökarna, vars klyftor är rengjorda och skurna på hälften.
 • Låt det stå i minst tre veckor innan du börjar använda oljan och vitlöken. Ett utmärkt sätt att dra nytta av alla fördelar med denna kur är att bre oljan på två skivor bröd och äta det dagligen. Det är även rekommenderat att äta två av vitlöksklyftorna varje dag.

4. Vitlökste

Vitlökste i kopp

Supergott! Te gjort på vitlök är ytterligare en uråldrig kur som är väldigt användbar för vård av hjärtat, viktnedgång, bekämpning av infektioner och förebyggande av åldrande i förtid, detta tack vare dess höga innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det är väldigt fördelaktigt att dricka detta te på tom mage eller 20 minuter efter lunch. Om du väljer att äta två vitlöksklyftor på tom mage kan du sedan välja att dricka detta utsökta te på eftermiddagen. Båda metoderna är effektiva för behandling av hypertoni.

Ingredienser

 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 glas vatten
 • 1/2 matsked riven ingefära
 • 1 matsked citronsaft
 • 1 matsked honung

Beredning

 • Börja med att värma upp vattnet. När det kokar tillsätter du vitlöksklyftan (som du tidigare krossat), den rivna ingefäran och honungen. Rör om väl och låt koka i runt 20 minuter, varpå du silar innehållet. Tillsätt sedan citronsaften och njut.

Behandling av hypertoni måste ske på flera fronter, så se till att nyttja dessa tips samtidigt som du lyssnar på din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutr Res Pract. 2014 Dec;8(6):644-54.
 • Rivlin RS. Historical perspective on the use of garlic. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):951S-4S.
 • Matsutomo T. Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1479-1484.
 • Luis D, Aller R. Ajo y riesgo cardiovascular. An. Med. Interna (Madrid). 2008;25(5):237-240.
 • Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.