Bli av med dålig andedräkt permanent

Ett snabbt och naturligt sätt att bli av med dålig andedräkt är att skölja munnen med munvatten eller gurgla med naturliga oljor på fastande mage direkt efter att du gått upp på morgonen.
Bli av med dålig andedräkt permanent
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Dålig andedräkt påverkar livet för den drabbade eftersom det är ett irriterande problem som även kan påverka ens humör och självkänsla. Det kan dessutom vara ett symtom på något annat hälsoproblem och i så fall bör det behandlas för att du ska må bättre i största allmänhet. I dagens artikel ska vi gå igenom några av de vanligaste orsakerna till problemet samt tipsa dig om några naturliga huskurer som kan hjälpa dig bli av med dålig andedräkt en gång för alla.

Lite information om dålig andedräkt

Dålig andedräkt är ett mycket vanligare problem än man kan tro, och det drabbar ungefär en av tre personer i någon grad. Detta kan komma som en överraskning eftersom människor som lider av dålig andedräkt ofta letar efter sätt att dölja det. Ibland innebär det till och med att de undviker situationer där de kommer i nära kontakt med andra.

Bakterier som orsakar plack

I nästan hälften av fallen orsakas dålig andedräkt av närvaron av bakterier som leder till ansamling av plack på tungan. Ibland kan det också vara ett resultat av dålig hygien eller en kost rik på socker och raffinerade produkter.

Förutom att borsta tänderna efter varje måltid rekommenderar vi att du använder en tungskrapa – ett verktyg som du drar över ytan på tungan för att avlägsna de bakterier som samlas där, i synnerhet om tungan har en vitaktig eller grå färg.

Du kan också prova en mycket gammal huskur som tar bort de gifter som byggs upp i munnen, liksom i övre delen av matsmältningssystemet. Denna metod är känd som oljesköljning, och allt du behöver göra är att skölja munnen i 10 till 15 minuter på fastande mage med en högkvalitativ, vegetabilisk olja.

Klicka här för att läsa en artikel där vi beskriver denna otroliga, billiga, enkla och helt naturliga behandling i lite mer detalj.

Tunga

Sluta röka för att bli av med dålig andedräkt

Denna riskfaktor är omisskännlig eftersom en av de mest obehagliga lukterna som finns kommer från munnen på en rökare. Det är inte bara på grund av tobaken i sig, utan också av att rökning orsakar uppbyggnaden av giftiga ämnen som sakta förgiftar vävnaderna i mun, svalg och lungor.

Om du är rökare kan du inte hoppas på att bli av med dålig andedräkt så länge du bibehåller denna dödliga vana.

Det finns många naturliga behandlingar som kan hjälpa dig att sluta röka, inklusive homeopati, akupunktur eller Bachs blomstermedicin.

Rökande kvinna

Luftvägsproblem

En av de mindre kända orsakerna till dålig andedräkt är andningssvårigheter, oavsett om detta problem sitter i de övre eller nedre luftvägarna. I allmänhet är detta relaterat till närvaron av slem orsakat av en infektion någonstans i luftvägarna.

För att bli av med dålig andedräkt som orsakas av ett andningsproblem kan du följa dessa tips:

 • Drick två liter vatten om dagen, och stora mängder mellan måltiderna.
 • Konsumera inte alltför mycket mjölk- eller mjölprodukter.
 • Håll rummen i ditt hem välventilerade, särskilt ditt sovrum.
 • Inred ditt hem med växter som hjälper till att rena luften, såsom lotus.
 • Skölj näsgångar och bihålor med hjälp av en näskanna.
 • Drick örtteer som producerar ånga för att främja hosta så att du blir av med slemmet, såsom de på eukalyptus, tall, mynta och ingefära.
Näskanna för att skölja näshålan

Matsmältningsproblem

Det är inte ofta dålig andedräkt orsakas av ett problem med matsmältningen, men det tillhör de orsaker som är svårast att råda bot på. Det skulle kunna bero på både magen och levern, så du bör söka en omfattande behandling som syftar till att rengöra hela matsmältningssystemet.

Förutom att upprätthålla en balanserad och naturlig kost kan du också prova några huskurer som underlättar bra matsmältning. Här är några av de örter och kryddor som kan förbättra funktionen hos levern, gallblåsan och magen:

 • Boldo
 • Mynta
 • Maskros
 • Tistel
 • Gurkmeja
 • Ingefära
 • Svartpeppar
 • Citron

Slutligen är det viktigt att du bekämpar förstoppning om det är något du ofta lider av. Här är några nyttiga livsmedel som kan vara till enorm hjälp för att reglera din tarmfunktion:

 • Torkade plommon
 • Linfrön
 • Psylliumfrön

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.