Fimpa för gott med medicinalväxter och frukt

Fimpa för gott med medicinalväxter och frukt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Att fimpa för gott är inte lätt. Ingen kan göra det över en natt, och det är ännu svårare utan tillräckligt med viljestyrka. Vi är alla mycket väl medvetna om att mirakel av denna typ inte existerar, att det i nuläget inte finns någon “effektiv superkur” som hjälper dig att helt bli av med tobaksbegär och undvika abstinensbesvär.

Vad vi vet är att rökning är dåligt för dig. Rökning dödar i allt högre utsträckning enligt Cancerfonden. Men det finns miljontals människor som fortsätter med denna ohälsosamma vana trots att deras liv hänger på en skör tråd, tills den dag när de minst anar det och det första problemet uppstår. Den första sjukdomen.

Idag ska vi dela med oss av de bästa medicinalväxterna och frukterna som kan hjälpa dig med processen att fimpa för gott. Kom dock alltid ihåg att den bästa bundsförvanten är din egen viljestyrka.

1. Passionsblomma hjälper dig att bekämpa abstinenssymtom

Passionsblomma mot abstinens

Vi har tidigare nämnt de många fördelarna med passionsblomma. Du vet redan att du kan hitta den i många hälsokostbutiker och att den är underbar när det kommer till att lindra nervositet och bekämpa ångest.

Man brukar säga att passionsblomma är den bästa medicinalväxten för att bekämpa abstinenssymtom. Det är inte den som får dig att fimpa för gott, men den bistår dig när du försöker sluta och upplever de vanligaste symtomen, som ångest, nervositet, dåligt humör, sömnlöshet, desperation…

Hur använder du passionsblomma?

  • Du hittar passionsblomma i hälsokostbutiker, och den finns i kapslar, piller och flytande form samt i tepåsar för infusioner.
  • Medical Center of the University of Maryland i USA anser att för att bekämpa abstinenssymptom hos vuxna kan du ta mellan 15 och 30 droppar, tre gånger om dagen.
  • Om du vill göra en infusion behöver du bara koka 20 gram torkad passionsblomma i 2 dl vatten.

2. Lakrits – en psykologisk allierad i kampen för att fimpa för gott

Lakritsrot

Lakrits innehåller glycyrrhizin, som är den viktigaste ingrediensen som hjälper mest när man försöker fimpa för gott. Det är vad som ger lakrits sin unika starka smak och har förmågan att behandla halsinflammationer samt skydda levern. Tack vare denna stimulerande och naturliga allierade är det möjligt att minska ångesten från att inte få lyfta cigaretten till munnen.

Det är en psykologisk allierad med förmåga att reducera behovet att röka. Vidare är det ett bra sötningsmedel, ett naturligt antiinflammatoriskt och smärtstillande medel samt en allierad för att skydda magen. Det är dock inte rekommenderat för personer med diabetes, då det är 30-50 gånger sötare än sackaros.

Hur använder du lakrits?

Det bästa sättet att erhålla de fördelar lakrits bidrar med är att använda det som en infusion.

Ingredienser

  • 5 g torr lakritsrot
  • 6 dl vatten

Gör så här

Koka bara upp vattnet och tillsätt 5 gram torr lakritsrot. Det är bäst att använda en kopparpanna eftersom detta material hjälper till att förbättra de viktigaste aktiva egenskaperna hos lakritsrot. När du gjort detta låter du roten dra i 10 minuter och sedan häller du blandningen i en glasburk. Du bör dricka 3 koppar om dagen, efter varje måltid. Du kan dricka den varm eller kall.

3. Infusion av ingefära och citron för att bekämpa beroendet

Infusion med ingefära, citron och mynta

Ingefära är en underbar medicinsk rot som kan bekämpa “lusten att röka”. Förutom att vara naturligt avslappnande, antiinflammatorisk och fungera som ett antibiotikum har det också samma egenskaper som lakrits för att hjälpa till att sätta stopp för nikotinberoendet.

Framförallt kommer du finna dess sura och starka smak mycket intressant, och därför är det också mycket fördelaktigt att kombinera det med lite naturlig juice. Känslan blir då ännu mer intensiv och fungerar som en kraftfull naturlig antioxidant. Ta del av hur du kan bereda den nedan.

Ingredienser

Gör så här

Du behöver bara koka tre koppar vatten och tillsätta lite ingefära. Låt koka i minst 20 minuter. Stäng sedan av värmen och låt dra i ytterligare 10 minuter. Nästa steg? Tillsätt saften från en halv citron. Du bör dricka din första kopp på fastande mage och de andra två kopparna efter varje måltid. Du kommer att må utmärkt.

4. Noni-juice bekämpar beroendet

Noni är en frukt

Känner du till frukten noni? Den kallas också indiskt mullbär och guanábana. Den har en mycket tilltalande smak och kan hjälpa dig att sluta röka.

Ingredienser

  • ½ nonifrukt
  • 2 dl vatten
  • En matsked honung (20 gram)

Gör så här

Du bör dricka denna juice varje morgon, strax efter att du gått upp. På detta sätt bekämpar du suget att ta morgonens första cigarett. Du behöver bara tillsätta noni till vatten i mixern och processa tills du får en jämn juice. Efteråt kan du söta med en matsked honung.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.