Ling Gu-punkten: omedelbar ischiaslindring

Du kan utöva denna teknik hemma genom att applicera tryck på området med fingrarna för att få omedelbar lindring av olika typer av smärta, som mensvärk, huvudvärk eller ryggvärk.
Ling Gu-punkten: omedelbar ischiaslindring
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Inom akupunktur finns vitala punkter som kan ge dig en känsla av välmående och hjälpa dig att bli av med smärta eller sjukdom. Trots att en full akupunkturbehandling generellt fokuserar på flera punkter är dessa några av de viktigaste när du vill bli av med vissa typer av smärta. I denna artikel ska vi tala om L ing Gu-punkten, som kan ge omedelbar lindring av ischiassmärta och ryggvärk.

Ling Gu-punkten: något att uppmärksamma

Ling Gu-punkten kan manipuleras dagligen för att behandla en rad problem, varav de flesta är relaterade till ryggsmärta. Därför är denna specifika punkt väldigt populär bland personer som har kontorsjobb som kräver att de sitter ned hela dagen.

Denna akupunkturpunkt upptäckes av mäster Tung – en kinesisk läkare som är känd i sitt land för resultaten han lyckades producera hos sina patienter tack vare sina tekniker. Han skiljer sig från andra akupunktörer eftersom han använde ett litet antal nålar för att uppnå stora resultat.

Akupunktur på handen

Punkterna som upptäcktes av mäster Tung var en familjehemlighet i flera generationer, tills han beslutade att avslöja dem för en grupp studenter. Tack vare hans beslut kan vi idag dra nytta av deras fördelar.

Ling Gu-punkten sitter på den övre delen av din hand. Mer exakt kan du hitta den mellan ditt första och andra mellanhandsben, eller mellan tummen och pekfingret, lite ovanför den mjuka sektionen som låter tummen vara “fristående” från resten av fingrarna. Om du sätter ett finger från din andra hand på denna punkt finner du ett tomrum.

Om du arbetar med denna punkt på rätt sätt kan du snabbt lindra ischiassmärta och ryggsmärta. Denna förfärliga smärta, som tenderar att sitta i ländryggen och löpa nedför benen, kan hindra folk från att röra sig som vanligt.

För att uppnå önskad effekt bör nålen placeras på vänster hand om du upplever smärta som löper längs höger ben, och på höger hand för vänster ben. I 75% av fallen känner personen lindring efter bara några minuter.

Denna punkt kan även används för att behandla andra typer av ryggsmärta såväl som huvudvärk, fotsmärta, mensvärk och facialispares (ansiktsförlamning). Den är så kraftfull att den inte ens bör beröras hos gravida kvinnor eftersom den kan starta födseln.

akupunkturnål appliceras

Du kan lindra smärta bara genom att klämma din hand

Enligt experter inom Ling Gu (även kända som Hegu) kan du lugna ångest, ryggsmärta (framförallt ischiassmärta), huvudvärk och tandvärk bara genom att applicera tryck på denna punkt mellan tummen och pekfingret. Akupunktörer använder en nål för att behandla denna punkt, men du kan även göra det med hjälp av lite tryck.

Av fler än 300 punkter på kroppen som erkänns av kinesisk akupunktur verkar behandling av Ling Gu vara en av de mest användbara, speciellt för lindring av ryggrads- och ryggsmärta. Tillräckligt med studier har ännu inte genomförts för att bevisa huruvida detta är sant, men traditionell asiatisk medicin har inkluderat den som en av sina “favoritbehandlingar” i hundratals år.

Ingen vet exakt hur Ling Gu-punkten fungerar. En nyligen genomförd studie om behandlingar med akupunkturnålar i händerna indikerar att den ökar blodflödet och därigenom minskar smärtan. Annan forskning visar att den ökar produktionen av endorfiner – ett hormon som är känt som en naturlig smärtlindrare.

Akupressur på handen

Akupunktörer brukar arbeta med Ling Gu-punkten som en del av en personlig behandlingsplan för att bli av med smärta, och denna plan inkluderar ett antal andra punkter på kroppen. Till exempel är punkterna som används med en patient som lider av ångest andra än punkter som fungerar mot mensvärk. Ling Gu-punkten är dock en trolig gemensam nämnare hos dessa två behandlingar.

Hur gör man?

Om du vill testa att arbeta med din egen Ling Gu-punkt föreslår akupunktörer att du placerar ett finger på det köttiga området mellan den motsatta tummen och pekfingret. Sätt ditt pekfinger på ena sidan av handen och tryck hårt. Om du gör det rätt kommer det att göra ont.

En eller två minuter kan vara tillräckligt, men du kommer att se de verkliga fördelarna efter 20-40 minuter av konstant tryck. Om du inte kan uppnå lindring efter att ha tryckt ett tag kan du prova med den andra handen.

Idén är att du kan genomföra denna teknik ensam, oavsett om du är hemma, på kontoret eller på resande fot i en buss. Vi rekommenderar inte att använda nålar utan rätt kunskap eller en experts uppsikt.

Genom att applicera tryck på Ling Gu-punkten kan du minimera ryggsmärta och ischiassmärta, såväl som huvudvärk, mensvärk och magkramper. Försök att bibehålla tryck i 30 minuter och vänta inte tills smärtan är så svår att du inte kan röra dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.