Tips för att alltid ha god andedräkt

Tips för att alltid ha god andedräkt

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2019

Få situationer kan vara så obehagliga eller obekväma som att behöva prata med någon som har dålig andedräkt. Om du är en person som lider av dålig andedräkt vet du hur pinsamt det kan vara att ha det här problemet. Kanske har du provat att tugga lite tuggummi inför samtal med andra, men om problemet kvarstår kan du också följa råden i dagens artikel för att kunna njuta av god andedräkt hela tiden.

Använd tandtråd varje dag

Att borsta tänderna regelbundet är en del av de flesta människors vardagsrutin, men långtifrån alla använder tandtråd. Om du inte rengör mellan tänderna ansamlas bitar av matrester mellan dem och främjar de bakterier som lever i munnen. Detta späder på ditt problem med dålig andedräkt, vilket är svårt att bekämpa med bara en tandborste, tandkräm och munvatten.

När du borstar tänderna får du heller inte glömma att skrapa ren din tunga. Se också till att undvika ansamling av plack.

Öka ditt vattenintag för att få god andedräkt

Drick vatten regelbundet

Många är inte medvetna om det, men uttorkning är en av de främsta orsakerna till dålig andedräkt. Det är viktigt att du dricker minst två liter vatten om dagen för att bibehålla god andedräkt. Vatten är ansvarigt för att ta bort bakterier från munnen, och om du låter lång tid gå utan att du dricker vatten reproducerar de sig snabbt.

När du dricker mer vatten producerar du också mer saliv. Detta är bra eftersom saliv också hjälper till att döda bakterier. Dessutom är det svårare för bakterier att överleva i syrerikt saliv.

Ät livsmedel som är rika på zink

Skulle du säga att du äter en nyttig och varierad kost? Tänk efter ordentligt, för den är kanske inte är så bra som den borde vara. Att äta tillräckliga mängder av livsmedel som nötter, ekologiskt kött, frön och kakao kan bidra till att främja god andedräkt eftersom de innehåller zink, vilket förhindrar tillväxt av bakterier i munnen. Det är också vanligt att munvårdsprodukter innehåller denna ingrediens.

Glöm inte probiotika

Yoghurt

Ett välfungerande matsmältningssystem bidrar till att eliminera de gifter som orsakar dålig andedräkt med tiden. Genom att inkludera probiotika i din dagliga kost kan du undvika detta pinsamma problem. De bästa alternativen är naturliga probiotika som finns i livsmedel som ost och yoghurt.

Om du är allergisk mot laktos kan du också ta probiotiska kosttillskott som finns lättillgängliga i hälsokostbutiker.

Upprätthåll en balanserad kost

En kost som är fattig på kolhydrater, fett och proteiner gör det lättare för dig att upprätthålla en god andedräkt. Vissa livsmedel, som sparris, innehåller ketoner som kan ansamlas i munnen och orsaka dålig andedräkt. Se till att du upprätthåller en kost som är rik på:

Frukt och grönsaker med en krispig textur är också bra alternativ eftersom de rengör tänderna och tungan naturligt medan du äter dem.

Sluta röka

Rökning leder inte bara till att dina tänder blir gula och att din mun blir uttorkad – det orsakar också dålig andedräkt. Nikotinrester som blir kvar i munnen absorberas av blodkärlen och begränsar produktionen av saliv. Och kom ihåg: utan tillräcklig mängd saliv frodas bakterierna i munnen.

Att följa dessa enkla tips kommer hjälpa dig att bibehålla en god andedräkt, men glöm inte att gå till tandläkaren regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.