13 problem som orsakas av vattenbrist

Under hela ditt liv har du förmodligen blivit påmind om att dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla dig hydrerad och förebygga sjukdomar. Det finns dock vissa som fortfarande inte är medvetna om hur viktigt det är att dricka vatten och dess roll i kroppsfunktionerna. De kanske ignorerar råden, men det finns gott om hälsoproblem som kan utvecklas som ett resultat av vattenbrist.

För att bättre förstå de negativa effekterna som otillräckligt vattenintag kan ha på din kropp ska vi i dagens artikeln titta på 13 problem som specifikt orsakas av uttorkning och låg vattenkonsumtion.

Utmattning

När du inte får i dig tillräckligt med vatten och torkar ut kroppen minskas dina enzymers aktivitetsfrekvens, varpå du blir utmattad. Utmattning är ett allvarligt hälsoproblem som gör att du blir trött och får brist på energi hela tiden.

Åldrande i förtid

Rynkor

Våra kroppar består till 60% av vatten och är starkt beroende av denna dyrbara resurs för att fungera ordentligt. När du dricker gott om vatten under dagen får du hjälp att bekämpa fria radikaler som orsakar åldrande i förtid i huden och interna organ.

Övervikt och fetma

Bara vatten hjälper dig inte att bränna fett och tappa vikt, men sanningen är att det spelar en viktig roll i att ha en hälsosamt diet för viktnedgång. Att dricka vatten stimulerar kroppens eliminering av gifter och restprodukter. Det får dig även att bli mättare och är nyckeln till att bibehålla en hälsosam ämnesomsättning. När du förnekar din kropp vatten eliminerar du dessa viktiga fördelar för viktnedgång.

Högt och lågt blodtryck

Blodtryck

Att dricka gott om vatten hjälper din kropp att ta bort gifter från blodomloppet och främjar god cirkulation. Ditt cirkulationssystem behöver vatten för att fungera ordentligt eftersom mängden blod i din kropp inte är tillräckligt för att helt fylla dina artärer, vener och kapillärer.

Höga nivåer av dåligt kolesterol

Uttorkning får våra cellers inre att förlora vatten, vilket betyder att kroppen börjar kompensera detta genom att producera mer kolesterol, varav vissa typer är dåligt för din hälsa.

Förstoppning

För att solitt avfall ska kunna bildas och elimineras från kroppen måste du ha tillräckligt med vätska för att bearbeta din mat och hydrera tarmarna. Om du lider av kronisk uttorkning har din kropp inte tillräckligt med vatten för att göra sig av med solitt avfall, vilket gör att du drabbas av förstoppning.

Sjukdomar i matsmältningssystemet

Matsmältning

En kropp som är uttorkad minskar produktionen av matsmältningssafter, vilket kan orsaka allvarliga magproblem och sjukdomar, som gastrit och magsår.

Problem med andningssystemet

Vatten är en nyckelkomponent för ett friskt immunförsvar och förebyggning av andningssjukdomar. Slemhinnorna i dina lungor, näsan, bihålor och annat måste hållas tillräckligt fuktiga för att skydda dig från smittoämnen och andra partiklar i miljön.

Obalanserat pH

För att bibehålla en hälsosam pH-balans i ditt blodomlopp måste du dricka tillräckligt med vatten. Mat och andra faktorer kan få din kropps pH-värde att bli surare, vilket leder till flera andra hälsoproblem.

Eksem

Eksem

Kroppen behöver tillräckligt med vätska för att svettas ut 500-700 ml vatten. Med detta svett kommer gifter och avfall, och om detta inte avlägsnas från kroppen kan de orsaka hudirritationer, som eksem.

Urinvägsinfektioner

Ditt njur- och urinvägssystem förlitar sig på gott om vatten varje dag. När du blir uttorkad och dessa inte får sina vätskor löper du risken att få olika typer av urinvägs- eller blåsinfektioner, till exempel cystit. De är enkla att upptäcka eftersom ditt urin antar en mörkare färg och får en väldigt stark lukt.

Reumatism

Reumatoid artrit

Brist på vätska gör att fler gifter ansamlas i blodomloppet, vilket kan resultera i diverse sjukdomar och problem. Flera studier har visat att brist på vatten avsevärt kan öka problem i lederna.

Hjärnskada

Allvarlig vätskebrist kan orsaka en obalans i kroppens lager av elektrolyter, som natrium och kalium, och brist på dessa kan få allvarliga konsekvenser, inklusive skador på hjärnan och hjärtattacker.

MER FÖR DIG