13 problem som orsakas av vattenbrist

13 problem som orsakas av vattenbrist

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Under hela ditt liv har du förmodligen blivit påmind om att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Det är viktigt för kroppens vätskebalans och för att förebygga sjukdomar. Men många känner dock fortfarande inte till hur viktigt det är att dricka vatten och dess roll för kroppsfunktionerna. Många kanske ignorerar råden, men faktum är att det finns många hälsoproblem som kan utvecklas som resultat av vattenbrist.

För att bättre förstå de negativa effekterna som otillräckligt vattenintag kan ha på din kropp ska vi i dagens artikel titta på 13 problem som specifikt orsakas av uttorkning och låg vattenkonsumtion.

Vattenbrist leder till utmattning

När du inte får i dig tillräckligt med vatten och torkar ut kroppen minskas dina enzymers aktivitetsfrekvens. Detta gör dig utmattad. Utmattning är ett allvarligt hälsoproblem som gör att du blir trött och får brist på energi under dagen.

Vattenbrist orsakar tidigt åldrande

Vattenbrist orsakar tidigt åldrande

Våra kroppar består till 60% av vatten och är starkt beroende av denna dyrbara resurs för att fungera ordentligt. När du dricker ordentligt med vatten under dagen hjälper du kroppen att bekämpa fria radikaler som orsakar åldrande i förtid i huden och interna organ.

Vattenbrist motverkar övervikt och fetma

Endast vatten hjälper dig inte att bränna fett och gå ner i vikt. Men det spelar en avgörande roll i en hälsosam kost för viktnedgång. Att dricka vatten stimulerar kroppens eliminering av gifter och restprodukter. Det gör även att du känner dig mättare och är nyckeln till att bibehålla en hälsosam ämnesomsättning. När du förnekar din kropp vatten eliminerar du dessa viktiga fördelar för viktnedgång.

Vatten påverkar högt och lågt blodtryck

Vatten främjar god cirkulation

Att dricka ordentligt med vatten hjälper din kropp att avlägsna gifter från blodomloppet och främjar god cirkulation. Ditt cirkulationssystem behöver vatten för att fungera ordentligt eftersom mängden blod i din kropp inte är tillräcklig för att helt fylla dina artärer, vener och kapillärer.

Vattenbrist kan leda till höga nivåer av dåligt kolesterol

Uttorkning får våra cellers inre att förlora vatten. Detta leder till att kroppen börjar kompensera detta genom att producera mer kolesterol, varav vissa typer är dåliga för hälsan.

Vatten behövs mot förstoppning

För att solid avföring ska kunna bildas och elimineras från kroppen måste kroppen ha tillräckligt med vätska för att bearbeta maten och vätskesätta tarmarna. Om du lider av kronisk uttorkning har din kropp inte tillräckligt med vatten för att göra sig av med avföringen, vilket gör att du drabbas av förstoppning.

Sjukdomar i matsmältningssystemet

Drick vatten för att undvika gastrit och magsår

En kropp som är uttorkad minskar produktionen av matsmältningssafter, vilket kan orsaka allvarliga magproblem och sjukdomar, som gastrit och magsår.

Problem med andningssystemet

Vatten är en nyckelkomponent för ett friskt immunförsvar och att förebygga andningssjukdomar. Slemhinnorna i dina lungor, näsa, bihålor och annat måste hållas tillräckligt fuktiga för att skydda dig från smittoämnen och andra partiklar i miljön.

Obalanserat pH

För att bibehålla en hälsosam pH-balans i ditt blodomlopp måste du dricka tillräckligt med vatten. Mat och andra faktorer kan få din kropps pH-värde att bli surare, vilket leder till flera andra hälsoproblem.

Drick vatten och undvik eksem

Eksem

Kroppen behöver tillräckligt med vätska för att dagligen kunna svettas ut 500-700 ml vatten. Med detta svett kommer gifter och avfall, och om detta inte avlägsnas från kroppen kan de orsaka hudirritationer, som eksem.

Urinvägsinfektioner

Ditt njur- och urinvägssystem förlitar sig på rikligt med vatten varje dag. När du blir uttorkad och dessa inte får tillräckligt med vätska löper du risken att få olika typer av urinvägsinfektioner, till exempel cystit. De är enkla att upptäcka eftersom ditt urin antar en mörkare färg och får en väldigt stark lukt.

Reumatism

Brist på vatten kan avsevärt öka problem i lederna

Brist på vätska gör att fler gifter ansamlas i blodomloppet, vilket kan resultera i diverse sjukdomar och problem. Flera studier har visat att brist på vatten avsevärt kan öka problem i lederna.

Hjärnskada på grund av vattenbrist

Allvarlig vätskebrist kan orsaka en obalans i kroppens lager av elektrolyter, som natrium och kalium, och brist på dessa kan få allvarliga konsekvenser, som skador på hjärnan och hjärtattacker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.