Hur du undviker dålig cirkulation i dina ben

Hur du undviker dålig cirkulation i dina ben
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Denna artikel är tillägnad våra trogna och osjälviska följeslagare i vårt dagliga liv – våra ben. Vi tar dem ofta för givet och försummar att ge dem den uppmärksamhet och omsorg de förtjänar. Detta kan bland annat leda till att du får dålig cirkulation i dina ben.

Kan du föreställa dig hur svårt livet skulle vara utan våra ben? Eller om de inte fungerade tillfredsställande? Hur skulle vi då ta oss från punkt A till B? Låt oss lära oss att värdera och ta bättre hand om dem. Ett vanligt problem i våra dagliga liv är de besvär som orsakas av dålig cirkulation i våra nedre kroppsdelar. Dålig cirkulation kan ge upphov till flera olika irritationer, från klåda till skönhetsproblem, och utöver detta även smärta och handikapp samt komplikationer som trombos.

Trombos är namnet på ett tillstånd där det bildas en blodpropp i ett blodkärl. Detta kan övergå i emboli (där blodproppen transporteras runt i kroppen via blodcirkulationen). Detta tillstånd kan leda till allvarliga konsekvenser för hälsan och kan även vara dödligt.

Vad är åderbråck och varför uppstår det?

Åderbråck orsakas av en vidgning av venen på grund av en ansamling och därmed blockeringar orsakade av blod. De uppstår vanligtvis som ett resultat av olika genetiska och hormonella faktorer och är vanligast hos kvinnor. Andra bidragande faktorer är övervikt, graviditet och ett antal dåliga hälsovanor, som alla hindrar god blodcirkulation och orsakar ansamlingar som gör att venerna växer i storlek.

Finns det några sätt att förebygga dålig cirkulation i dina ben?

Simning och långa cykelturer rekommenderas starkt för att förebygga åderbråck. När du vilar är det bästa du kan göra att ha dina ben i högt läge för att förbättra blodflödet, vilket förebygger bildandet av blodansamlingar.

Vi bör även undvika att utsätta våra ben för mycket värme, försöka att inte sola under de varmaste timmarna eller ta mycket varma bad. Det är bättre att satsa på bekväma byxor med lösare passform i stället för snäva modeller som begränsar blodcirkulationen.

Vaxning är definitivt inte rekommenderat för personer som lider av åderbråck. Massage är däremot fördelaktig så länge den inte är alltför hård. Den ska utföras av en specialist – om inte kan den förvärra symptomen.

Näring och bra huskurer

Vitamin E rekommenderas starkt om du har dålig cirkulation i dina ben. Cayennepepparkräm kan användas utvärtes för lindring lokalt. Niacin eller vitamin B3 får venerna att slappna av, vilket förbättrar cirkulationen. Extrakt av jordärtskocka minskar också artärtryck och förhindrar åderförkalkning.

Några huskurer som moder natur generöst givit oss som vi kan använda för att undvika dålig cirkulation i benen:

 • Ginkgo biloba: har kapacitet att dilatera vener och på så sätt förbättra blodcirkulationen.
 • Vitlök: hjälper till att förebygga uppkomsten av blodproppar.
 • Cat’s Claw: minskar blodets förmåga att koagulera.
 • Åkerfräken: fungerar som ett diuretikum och förbättrar cirkulationen. Extrahera essensen av åkerfräken genom kokning. Ta 100 g torkad åkerfräken per liter vatten och koka i 30 minuter. Drick ett par glas om dagen.
 • Trollhassel: Smörjning med trollhasselkräm kan lindra smärta och uppsvullnad i benen orsakade av svullna vener.
 • Hästkastanj: Konsumera en matsked essens i ett glas vatten ett par gånger om dagen.
 • Arganolja: kan konsumeras rå i sallader.
 • Vide: Ett avkok med en liten matsked extrakt per glas vatten bör konsumeras varannan dag.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Universidad de Cantabria. (2011). Regulación del aparato circulatorio.
 • Ciancaglini, C. (2004). Hidrodinamia de la circulación vascular periférica normal y patológica. Revista Costarricense de Cardiología.
 • Burton AC: Physiology and biophysics of the circulation (2nd ed). Chicago, Year Book Medical Publishers 1972.
 • Nichols WWW, O’Rourke MF (eds): Mc Donald’s blood flow in arteries (3rd ed). Philadelphia, Lea & Febiger 1990

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.