Lindra stress effektivt med öronmassage

Utöver att lindra stress och spänningar kan öronmassage erbjuda andra läkande effekter.
Lindra stress effektivt med öronmassage

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I dagsläget är stress ett av de vanligaste tillstånden som folk lider av. Din livsstil, oljud, mycket att göra och andra situationer kan få oss att känna oerhörd fysisk eller emotionell spänning som verkligen kan försämra vår livskvalitet. Som tur är finns det en speciell öronmassage som kan hjälpa oss.

Personer som lider av stress utvecklar andra hälsoproblem som kan påverka deras liv ytterligare. Till exempel orsakar stress intensiv huvudvärk, ångest, skakningar, svettningar, muskelsmärtor, matsmältningsproblem, yrsel, och frekvent behov att urinera, med flera.

Vi har eller kommer alla att drabbas av olika nivåer av stress, men du bör göra ditt bästa för att förhindra att stressen blir en del av ditt dagliga liv. Om du börjar känna dig stressad väldigt ofta bör du träffa en läkare så att du kan undvika allvarliga konsekvenser.

Det finns många behandlingar där ute för att kontrollera stress och ångest. Det är dock inte många som känner till denna teknik, som involverar massage av en specifik punkt på örat för nästan omedelbar stresslindring.

Då vi vet att denna teknik inte är särskilt välkänd vill vi använda denna artikel för att visa dig hur du använder den nästa gång du känner att en stressattack är på väg.

Hur kan du använda öronmassage mot stress?

Innan du börjar massera dina öron för att lindra stress bör du alltid börja med ett viktigt steg, vilket är att försöka bli av med de negativa känslor som förstört din dag och de aktiviteter du hittills ägnat dig åt.

Tryck inte ner dina känslor, utan försök snarare lägga dem åt sidan ett tag så att du kan bli av med spänningarna och förhindra att stressen gör dig frustrerad, arg eller tjurig.

Olika humör

När du har blivit av med de negativa energierna är nästa steg att bli av med de fysiska effekterna av stress med denna akupressurteknik. Utöver att hjälpa dig slappna av är den även användbar för att bli av med svullnad och smärta från spänningar.

Många av er blir säkert överraskade av den effekt som denna enkla öronmassage kan ha. Detta område, som vi vanligtvis brukar ignorera, kan till och med läka din kropp, beroende på hur massagen genomförs.

Massagen använder neurotransmittorer för att stimulera kroppens läkningsmekanismer och därigenom ge en rad fördelar. Om du tillåter någon annan att genomföra massagen på dig kommer du dessutom att känna dig “sensuellt upphetsad”. Det inträffar eftersom det finns många nervändar i öronregionen, vilket är anledningen till att vi blir avslappnade när denna punkt masseras.

Du kan förebygga stress

Den punkt där du bör fokusera din massage är känd inom den kinesiska kulturen som shen men, eller “den himmelska porten”, eftersom denna antistresspunkt hjälper oss att bekämpa spänningar, ökar energiflödet och generellt förbättrar vårt välmående.

Shen men-punkten är kapabel att tillhandahålla dig med lindring av stress och smärta, och sitter i mitten av den övre tredjedelen av ditt öra.

Hur utför man denna öronmassage?

Experter inom ämnet erbjuder ett flertal rekommendationer så att du kan dra nytta av denna akupressurpunkt och känna dig avslappnad och mindre stressad:

 • Massera varsamt denna punkt på ditt öra med en tops. Tryck nedåt och massera området väldigt försiktig.
 • Andas djupt och lyssna på vad din kropp har att säga.
 • Fortsätt med dessa andningsövningar. Titta åt vänster medan du andas in, och åt höger när du andas ut.
 • Efter att ha genomfört denna behandling i några minuter kommer du att börja känna en lindrande känsla i kroppen. Den viktigaste faktorn i denna behandling är att koncentrera sig och göra allt i sin makt för att bli av med negativa energier.

Ytterligare tips

 • Du kan även använda fingrarna för att massera denna punkt på örat. Använd detta trick när du känner dig stressad eller lider av smärta från spänningar.
 • Om möjligt bör du försöka genomföra denna övning varje kväll innan du går till sängs.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • McFadden, KL, Healy, KM, Hoversten, KP, Ito, TA y Hernández, TD (2012). Eficacia de la acupresión para la reducción del estrés. Terapias complementarias en medicina , 20 (4), 175–182. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.003
 • Song, HJ, Seo, HJ, Lee, H., Son, H., Choi, SM, y Lee, S. (2015). Efecto de la autoacupresión para el tratamiento de los síntomas: una revisión sistemática. Terapias complementarias en medicina , 23(1), 68 78. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.11.002
 • McFadden KL, Healy KM, Hoversten KP, Ito TA, Hernández TD. Efficacy of acupressure for non-pharmacological stress reduction in college students. Complement Ther Med. 2012;
 • Chen YW, Wang HH. The Effectiveness of Acupressure on Relieving Pain: A Systematic Review. Pain Management Nursing. 2014.
 • Arai YCP, Sakakima Y, Kawanishi J, Nishihara M, Ito A, Tawada Y, et al. Auricular acupuncture at the “shenmen” and “point Zero” points induced parasympathetic activation. Evidence-based Complement Altern Med. 2013;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.