Är det skadligt att dricka kallt vatten?

Kallt vatten hjälper till att reglera kroppstemperaturen efter träning. Det återfuktar kroppen snabbare eftersom det är lättare för blodomloppet att absorbera det.
Är det skadligt att dricka kallt vatten?

Senaste uppdateringen: 11 december, 2018

Det är en missuppfattning att frekvent intag av kallt vatten, speciellt efter att du ätit, orsakar allvarliga sjukdomar som cancer. Denna idé grundar sig på spekulationer om att intag av kallt vatten efter en måltid leder till att fettet i maten stelnar, vilket saktar ner matsmältningen. Många tror att detta förfarande ger upphov till en serie reaktioner i magen och tarmen som leder till uppkomsten av cancerceller.

Vad läkarna säger

Ändå finns det medicinska specialister som rekommenderar att dricka kallt vatten, speciellt efter träningen, eftersom det reglerar kroppstemperaturen, och andra läkare säger att det tvingar kroppen att förbruka energi på uppvärmning, vilket gör att du gör dig av  med vattnet.

Det finns dock andra tillfällen då kallt vatten används fel. När en feber går upp brukar vi bada eller duscha kallt när det skulle vara mer lämpligt att använda varmt eller ljummet vatten. Kroppens försvarsreaktion mot det kalla vattnet orsakar frossa och temperaturökning. Att dricka kallt vatten orsakar samma negativa resultat i detta fall.

Det verkliga problemet

Vi har hört tusentals gånger att vi ska dricka tillräckligt med vatten; två liter är den rekommenderade mängden. Om vi ​​går över denna mängd, eller inte uppnår den, blir vi känsligare för vissa hälsoproblem. Eftersom varje person är unik är urinen den bästa indikatorn på om han eller hon dricker tillräckligt med vatten.

Om den är mörk till färgen dricker du inte tillräckligt med vatten och om den är ljus dricker du tillräckligt. Tänk på att morgonurinen normalt är något mörkare. Ett annat sätt att känna behovet av återfuktning är törst. När kroppen säger att du är törstig behöver du dricka, oavsett om vattnet är kallt eller varmt.

Den aspekt som verkligen påverkar vår hälsa är kvantiteten och kvaliteten på vattnet. Det mesta av vattnet vi dricker bör vara naturligt, utan konstgjorda smakämnen (vissa tillsatser är tillåtna, som myntablad och citronskivor till exempel) och osötat.

Fördelarna med att dricka kallt vatten

Hydrering
Den största fördelen vid intag av vätska är återfuktning, och att just dricka kallt vatten ger oss särskilda förmåner som är specifika för temperaturen:
  • Det hjälper dig att gå ner i vikt: Kroppen upprätthåller alltid en stabil temperatur. När du dricker kallt vatten sjunker temperaturen, och kroppen förbrukar kalorier för att stabilisera den igen.
  • Det sänker kroppstemperaturen: Efter träning stiger kroppstemperaturen. Att dricka kallvatten bidrar till att stabilisera den precis som i ovanstående fall.
  • Det återfuktar kroppen snabbare: Efter träning behöver kroppen snabbt återställa vätskebalansen. Kallt vatten absorberas snabbare i blodomloppet, vilket påskyndar processen.

Att dricka tillräckligt med vatten är nödvändigt för att hålla dig frisk, oavsett temperatur.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.