5 olika sätt att enkelt återfukta huden

Lika viktigt som det är att hålla vätskebalansen på insidan är det också viktigt att tänka på vilken hudtyp du har när du väljer en kräm.
5 olika sätt att enkelt återfukta huden

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

I den här artikeln får du lära dig hur du kan återfukta huden, speciellt i ansiktet.

Huden i ansiktet kräver specialbehandling eftersom den är känslig och ständigt exponerad.

Att regelbundet använda tipsen från den här artikeln hjälper till att återfukta huden på rätt sätt. Med andra ord får du förmodligen inte ut alla fördelar om du inte använder dem ofta.

Sätt att återfukta huden

Nedan hittar du enkla och lätta sätt att återfukta huden. Du har förmodligen hört om dem tidigare.

1. Drick så mycket vatten som din kropp behöver

Drick mycket vatten.

Du har troligtvis konstant blivit påmind om vikten av att dricka runt ett par liter vatten varje dag. Men den lämpliga mängden beror på din livsstil.

  • Om du tränar mycket är två liter förmodligen väldigt lite.
  • Till exempel, en person som tränar på gym dricker ofta mellan 3 och 4 liter per dag.

Att ha ett glas vatten nära till hands påminner dig om att dricka vatten. Du kan använda andra alternativ om du inte tycker om att dricka vatten, såsom örtte, citronvatten, smaksatt vatten, etc.

När du väl har börjat dricka den mängd din kropp behöver kommer din huds utseende att förbättras och den blir bättre återfuktad och strålande. Det är värt ansträngningen!

2. Använd rätt kräm

Att känna till din hudtyp är viktigt för att korrekt återfukta huden. Du kan till exempel ha torr, mellantorr, normal eller atopisk hud. Ofta tror folk att de har en viss typ och använder fel krämer.

Det kan leda till att krämerna känns krävande och du kanske använder dem oregelbundet. Samtidigt fungerar krämerna inte som förväntat.

Om du inte är säker och inte vet vilken hudtyp du har, fråga någon på en skönhetssalong eller en dermatolog. De kan helt säkert hjälpa dig.

3. Använd solskydd

Sokräm är viktigt!

Det är också viktigt att välja en bra solkräm som fungerar för din hud och speciellt ditt ansikte. Du bör alltid använda solkräm. Var noga med att smörja in ansiktet efter den mjukgörande krämen oavsett årstid.

Många krämer har solskyddsfaktor, men inte över 30 SPF. Helst ska ansiktskrämer ha en SPF på minst 50. Du bör alltid använd solkräm på sommaren, även om du är ute på en snabbpromenad. Värmen får huden att svettas och förlora fukt.

4. Ta bort smink försiktigt

Det finns många sminkborttagare på marknaden som är hårda mot huden. Samtidigt bör du aldrig använda alkohol för att ta bort smink.

Det är bäst att alltid använda milda oljor eller krämer som enkelt tar bort smink från ansiktet. Att sova med smink är inte någon bra idé. I det långa loppet torkar det ut huden, vilket leder till andra konsekvenser.

5. Använd återfuktande masker

Lägg en gurkmask för att återfukta huden.

Det här sista tipset är för att försäkra dig om att du skämmer bort huden. Du bör använda en hudmask minst varannan vecka. Du kan köpa dem eller göra dem hemma. Ju mer naturliga de är, desto bättre är de för huden.

Det är också viktigt att veta vilken hudtyp du har för att välja rätt mask. Om du har väldigt känslig eller torr hud kan en lermask göra mer skada än nytta.

Återfukta huden regelbundet

Ofta gör folk misstag för att de har ont om tid eller på grund av slarv. Till exempel att inte ta bort smink varje dag, inte dricka tillräckligt med vatten eller inte använda kräm eller solskydd varje dag. Det är inte så uppenbart när du är yngre, men du kommer se effekterna med tiden.

Det är därför det är viktigt att lära sig hur man regelbundet håller huden återfuktad så tidigt som möjligt.

Applicerar du krämer regelbundet? Är återfuktningen ett krångel? Gör du redan rätt?

Kom ihåg att huden i ansiktet är väldigt känslig och konstant exponerad. Ta väl hand om den för att hålla den frisk, fri från utslag och för tidiga rynkor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Llagostera Pagès, M. (2006). Cuidados de la piel. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13094777
  • Merino, J., & Noriega, M. (2011). La piel: Estructura y Funciones. Universidad de Cantabria.
  • Nacionales, I., & Nacional, B. (2016). Cambios en la piel por el envejecimiento.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.