Återfuktande oljor för varje hudtyp

Visste du att även om din hud har akne finns det återfuktande oljor som kan hjälpa dig att kontrollera din oljeproduktion och förbättra ditt tillstånd? Lär dig mer i den här artikeln!
Återfuktande oljor för varje hudtyp

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2017

Varje hudtyp behöver olika återfuktande oljor. Om man inte använder rätt kan man skada sig själv trots att man använder naturliga produkter.

I den här artikeln berättar vi vilka återfuktande oljor som ger dig fastare, ljusare och yngre hud.

Normal hud

Om du inte vet hur din hud är har du antagligen normal hud. De som har problem måste vänta för att behandla den med rätt produkter.

Om du har normal hud kan du prova de olika oljorna och välja den som du tycker bäst om.

Du måste alltid skilja mellan huden på ditt ansikte (och nacken) och resten av kroppen.

Ditt ansikte utsätts dagligen för fria radikaler. Den lider också mer av konsekvenserna av din livsrytm, känslor, stress, dålig kost, etc.

Det är därför väldigt viktigt att du hittar den olja som är bäst för dig. Det kan motverka åldrande, orenheter och uttorkning.

Vilka återfuktande oljor behöver jag?

återfuktande oljor

Torr och äldre hud

Personer med torr hud behöver ta hand om den hela tiden, eftersom huden annars kan åldras för tidigt. Om den inte återfuktas blir huden av med allt mer vatten.

Äldre hud behöver därför en återfuktande olja som ger huden elasticitet och fasthet.

De mest rekommenderade är följande:

  • Mandelolja: Väldigt näringsrik, rik på vitamin E och väldigt billig.
  • Sheasmör: Toppen för äldre hud.
  • Avokadoolja: Rik på fettsyror, ger huden lyster och återupplivar den.

Du kan välja en av dem eller kombinera dem.

Fet hud

olja

Det är vanligt att man har fet hy under tonåren. Den har då större oljeproduktion, vilket ger ansiktet ett oljigt utseende.

Oljan ger dig en skyddande barriär mot externa agenter, men den får din hud att se smutsig ut och och kan i vissa fall leda till akne.

Med rätt lotion kan man dock balansera denna överskottsolja. Och du kan göra det utan att skada din hud med alkohol eller andra sammandragande produkter som är för aggressiva.

  • Vi rekommenderar att du använder jojobaolja, som har en textur som liknar din huds naturliga olja och som har en fantastisk regulatorisk förmåga.
  • Du kan kombinera den med aloe vera-gel.

Blandad hud

kokos

Blandad hy har ett överskott av olja vid T-zonen (panna, näsa och haka), men huden är istället torr vid kinderna. Det gör det svårt att bara använda en kräm.

I väldigt svåra situationer kan man använda olika oljor för varje zon.

Men man kan göra en balanserande olja med två ingredienser: kokosnötsolja och lavendelolja.

  • Båda reglerar din hud. De ökar även din huds naturliga förmåga att producera rätt mängd olja.

Känslig hud

Man måste alltid vara försiktig med en känslig hy. Den kan reagera på alla typer av syntetiska och naturliga komponenter.

Den får även lätt rynkor.

  • De bästa återfuktande oljorna för känslig hud är ringblommeolja. Den både lugnar och reglerar huden. Den kan även kombineras med aloe vera.
  • Båda har fördelaktiga egenskaper för att minska irritation och klåda.

Hud med akne

Om du lider av akne måste du följa en specifik rutin för att behandla det. De beror inte bara på din hud, utan har även att göra med dina hormoner, din kost, etc.

De flesta oljor är skadliga för hud med akne, eftersom de blockerar dina porer där du har för mycket olja. De infekterar även dina finnar.

Men det finns en olja som fungerar både på en hormonell nivå och som har en något oljig konsistens. Det är gullviveolja.

Du kan blanda oljan med lite tea tree-olja, som har antibakteriella egenskaper och därför motverkar infektioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.