7 sätt att börja din dag bra och motverka stress och ångest

mars 9, 2019
Varför inte gå upp lite tidigare för att möta din dag med lite mer positivitet och mindre stress? Det ger dig mer tid så att du inte behöver jäkta. Lär dig fler tips för att börja din dag på rätt sätt!

Stress är en del av livet. Det är en överlevnadsmekanism som förbereder dig på att anpassa dig till utmaningar. Stress, när den hanteras och kontrolleras ordentligt, är faktiskt positiv: den ger dig energi, styrka och hjälper dig att lösa problem och svara bättre på små, vardagliga utmaningar. Du kan motverka detta genom att börja din dag på rätt sätt.

Stress blir ett problem när du inte kan hantera den; då byggs det upp och din hjärna ser bara faror. Den kan till slut bli kronisk, vilket gör dig försvarslös och leder till ångest, muskelsmärtor, huvudvärk och hypertoni.

För att motverka eller minimera stress rekommenderar vi att du följer dessa 7 tips. Prova de som passar bäst för dig för att börja din dag på ett mer hälsosamt sätt.

Gå upp lite tidigare

Det är inte lätt, men försök att ge dig själv åtminstone en halvtimme extra.

Det finns många anledningar till varför du borde gå upp lite tidigare:

 • Du behöver inte jäkta
 • Gör dig mer medveten om var du är i nuet
 • Du kan lägga lite tid på några enkla övningar som hjälper dig att hantera stress och ångest

Drick ett glas vatten i små klunkar

vattendroppar

Nyckeln till att hantera daglig stress är att sakta ner och bli mer medveten om dina egna behov. Du går igenom dagen och fokuserar på yttre saker: vad andra förväntar sig av dig, vad du har kvar att göra, vad du förväntar dig från dig själv…

Det är dags att du förändrar ditt perspektiv och blickar inåt. Kropp och sinne behöver renas och få syre. Ett sätt att göra det är att dricka ett glas vatten på morgonen. Drick det sakta. Jäkta inte.

Meditera i 5 minuter

Meditation på strand

Meditation förbättrar din livskvalitet och är väldigt bra för din hjärna. Det får dig att slappna av och ger dig en chans att lindra spänningar, tänka på ditt inre jag och kanalisera ångest. Men tänk på att meditation är något du måste göra varje dag.

Du kommer antagligen inte se resultat under den första veckan – inte förrän du har lärt dig konsten att koppla bort från världen.

Träna i 10 minuter

Du behöver bara ta 10 minuter på morgonen till detta. När du går upp dricker du ett glas vatten och mediterar. Därefter tar du en promenad eller hoppar rep. Välj det som fungerar för dig och oroa dig inte över att det är en högintensitetsövning.

Din blodcirkulation förbättras, ditt hjärta stärks och du blir bättre på att hantera effekterna av stress.

Börja din dag med att äta en avstressande frukost

glas

Du måste ge näring åt din kropp om du vill börja dagen ordentligt. Vissa livsmedel, tack vare deras höga nivåer av antioxidanter, vitaminer och mineraler, förbättrar ditt immunförsvar och hjälper därför din kropp med att motverka stress.

Dessa inkluderar:

 • Havre
 • Apelsin
 • Ägg
 • Mörk choklad
 • Avokado
 • Blåbär
 • Valnötter
 • Kamomillte

Visualisera din dag

En fantastisk strategi för att bemöta daglig stress är att visualisera din dag. Bestäm hur du vill att den ska vara. Tänk positiva tankar som:

 • Idag kommer jag att ha en lugn dag.
 • Ingen och inget kommer att störa min inre frid.
 • Jag kommer att kunna hantera min dag och inget har kraften att skada mig.
 • Jag vet vilka mina styrkor är, jag vet vad jag är värd och ingen kommer få mig att känna mig svag.
 • Idag kommer jag ha tid till att hantera mina ansvarsuppgifter, men jag kommer också ha tid för mig själv och göra saker jag tycker om.

Gå hemifrån med positiva känslor

kvinna

Det är inte fjantigt. Tänk på det. Hur ofta går du hemifrån på dålig humör? Ett gräl med din partner, stress med dina barn eller tankar som säger att det kommer vara en bedrövlig dag… det gör dig definitivt stressad. Försök att gå utanför dörren med positiva känslor i din personliga ”ryggsäck”.

Säg hej då till din familj med ett ”Jag älskar er”. Dessa ord kommer att stanna i hjärtat och ge dig uppmuntran under dagen. Övertyga dig själv om att det kommer bli en bra dag, att du förtjänar att vara lycklig. Ett lugnt sinne ger en bättre livsbalans.

Försök att omsätta dessa sätt att börja din dag bra i praktiken. Du kommer märka skillnaden!