Upptäck när du borde duscha och varför

Huruvida vi ska duscha på morgonen eller kvällen beror på vad vi är ute efter samt resten av våra dagliga rutiner och vanor.
Upptäck när du borde duscha och varför

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att duscha är en vana som blev en del av samhället efter 1700-talet. Innan och runt denna tid ansågs duschar vara skadliga för kroppen.

Det är inte konstigt att det var strikt förbjudet för barn.

kvinna i duschen

Även om det kan verka enkelt antyder duschar mer än att bara bli blöt, löddra in sig med tvål och skölja av. Utöver att rengöra sig själv finns det fler anledningar att duscha, såsom avslappning, att fräscha upp sig, må bättre och i många fall även behandla vissa sjukdomar.

Ett kontroversiellt ämne

Eftersom det är något som görs av majoriteten av världens befolkning finns det naturligtvis olik synsätt.

En av de populäraste vanorna är att duscha på morgonen innan man påbörjar dagen, och sedan igen på kvällen strax innan man går och lägger sig (två gånger per dag). Även om vi ofta duschar vid dessa tider är det värt att notera att det inte finns någon absolut sanning angående tidpunkterna vi borde duscha vid.

Något som föder kontroversen är andra giltiga argument, men kom ihåg att det rör sig om något väldigt personligt som skiljer sig från individ till individ.

1. När du är smutsig

Detta argument är förmodligen det mest använda när folk behöver en bra dusch. Det är det mest logiska eftersom det är antiseptiskt – det är i alla fall vad som sägs.

2. För njutning

Det kan verka galet för vissa, men många duschar för att känna kroppslig njutning. Det inkluderar även avslappning, vilket kan vara nödvändigt för musklerna.

Men tänk på din hud

hudproblem

Den underliggande kontroversen om när man ska duscha blir tydlig i och med dessa argument. Men det finns något fundamentalt som få tänker på: hudenDet är en av de mest relevanta faktorerna när det kommer till att duscha.

Huden har en typ av skyddande bakterielager. Det kan påverkas avsevärt av för mycket duschande eller för mycket badprodukter (tvål, lotion och annat). Det medicinska samfundet rekommenderar en dusch per dag, så att överdrivet duschande inte skadar hudens skyddande lager.

Tänk på att antalet duschar man tar med tiden kan leda till problem såsom dermatit eller allergier.

Så när borde man duscha?

duschvatten

Utan att räkna upp dem kan vi säga att det finns många giltiga argument för att duscha på morgonen och för att duscha på kvällen.

Här kommer ett fåtal som stödjer endera sida:

Att duscha på morgonen

 • Du går upp tidigt.
 • Du får lättare att raka dig tidigt på morgonen.
 • Man blir inte lika dåsig på morgonen.
 • Du kan tvätta av dig om du svettats mycket under natten.
 • Att duscha på kvällen påverkar hur mycket sömn du får.
 • Bra för fet hy.

Att duscha på kvällen

Anledningarna att duscha på kvällen är vanligtvis motsatserna till att göra det på morgonen:

 • Bra om du har lite tid på morgonen.
 • Tvättar av dig dagens smink.
 • Gör dig mindre trött.
 • Skönt efter en krävande arbetsdag.
 • Perfekt efter ansträngande fysiska aktiviteter (sport eller promenad).
 • Du kan tvätta av dig om du svettats mycket under dagen.
 • Hjälper dig att slappna av för att sova bra.

Vilken typ av vatten är bäst att duscha med?

kalldusch

En fråga återstår: vilken typ av vatten borde man använda? Generellt finns det två alternativ: varmt och kallt. Till dessa kan vi lägga till ett tredje, som är ljummet.

Det är aldrig bra att ta till extremer. Därför är det mest rekommenderade vattnet för kroppen ljummet (hellre kallare än varmare).

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zhai, H., Wang, J., & Fang, Y. (2006). DUCHA: A new dual-channel MAC protocol for multihop ad hoc networks. IEEE Transactions on Wireless Communications. https://doi.org/10.1109/TWC.2006.04869

 • En naranja. (2016). ¿Qué tipo de calentador de agua es más eficiente?

 • Blanco S., H. A., De Williams, M. L., Velezmoro, A. C., & Aguilar L., V. H. (2014). Consumo de agua en actividades domésticas. Caso de estudio: Estudiantes de la asignatura saneamiento ambiental de la UCV. Revista de La Facultad de Ingenieria.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.