5 anledningar att inte hoppa över besöket hos hudläkaren

Alla bör besöka hudläkaren då och då. Problemet är att vi ibland tror att huden bara är ett estetiskt organ.
5 anledningar att inte hoppa över besöket hos hudläkaren

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Den mänskliga kroppen är så mystisk och komplicerad att vi ofta ställer oss frågan: “Vilken typ av läkare bör jag besöka?” när vi börjar se förändringar i kroppen. I många fall besöker vi ofta fel läkare, när vi i själva verket borde besöka just hudläkaren.

Föräldrar tror till exempel att de bara måste besöka barnläkaren när deras barn har problem, men det finns vissa fall där man istället behöver hjälp från en dermatolog.

Nedan ska vi lista några situationer när du borde besöka hudläkaren.

1. Om du upplever håravfall

Kvinna tappar hår

Håret är ett fysiskt attribut som många anser tillföra skönhet. Oavsett längden eller färgen är hår vanligtvis något som attraherar uppmärksamhet från det motsvarande könet.

Men du måste träffa en hudläkare så snart som möjligt om du nyligen upplevt några av följande symtom:

  • Hårlockar stannar kvar på kudden när du vaknar på morgonen.
  • Håret har förlorat sin friska glans.
  • Hår faller bort när du för handen genom det.
  • Hårrötterna blir fetare för varje dag som går.

I vissa fall bör du även besöka endokrinologen för att se om du har skalp- eller körtelproblem.

2. När dina sår tar lång tid på sig att läka

Blodfläck på huden

Om du faller och skadar dig kan du få ett litet sår, men det bör läka rätt snabbt. Läkeprocessen är dock inte lika snabb för alla. Vissa lider faktiskt av konstanta sår som tar veckor och till och med månader att läka.

Det är en varning som säger att du bör kolla upp vad som händer med din hud. För att ta reda på om du behöver tala med hudläkaren bör du vara uppmärksam på hur dina blodfläckar ser ut, som i efterhand blir till skorpor.

Det är viktigt att inte ignorera sår som börjar blöda igen när de väl börjat läka. Om du upplever ovan nämnda fall rekommenderar vi ett besök hos hudläkaren, eftersom du kan ha fler än bara ett hudproblem. Ovan nämnda situation kan till exempel vara ett tecken på diabetes eller en annan sjukdom.

Kom ihåg att det kommer finnas situationer där du måste träffa både en hudläkare och en annan specialist på samma gång.

3. Besök hudläkaren när du hittar en ny “skönhetsfläck”

skönhetsfläck

Skönhetsfläckar är små utsmyckningar från naturen. De får barn att se gulligare ut och ger män och kvinnor en sexig look genom att dyka upp strax ovanför läppen eller på kinden. Vissa går faktiskt så långt som att måla skönhetsmärken på sina ansikten för att se sexigare ut.

Men alla skönhetstecken är inte lika positiva som man kanske tror. Om du till exempel lägger märke till en skönhetsfläck du inte hade förr bör du ta det som en uppmaning att träffa din hudläkare.

4. Ömtåliga, torra eller flagnande naglar

sköra naglar

Kvinnor såväl som män har ett personligt brev de bär med sig hela tiden: sina naglar. Detta eftersom naglarna reflekterar hur vi tar hand om och till och med utfodrar oss själva. Med andra ord berättar våra naglar mycket om oss för andra människor, och kan vara viktiga när vi söker jobb eller utvärderar vår hälsa.

Kanske har dina naglar alltid varit sköra och flagnande, eller så har de precis börjat bli det. Dessa symtom är ett tecken på att du kan ha hälsoproblem. Därför bör du boka tid hos en hudläkare du litar på, eftersom denne kan ge dig lite insikt i varför dina naglar är som de är.

5. Klåda i könsområdet

klåda i underlivet

En annan överraskande anledning att besöka hudläkaren, som även råkar var den viktigaste, är den här sista. Detta eftersom vi ofta tänker oss att gynekologer och urologer har hand om vad som sker i vår könsregion.

Men ibland kan en person ha svamp eller en annan typ av infektion i könsregionen, vilket måste behandlas av en hudläkare med största försiktighet. Angående denna fråga är vissa hudläkare överens om att det vanligaste tillståndet är vitfläckssjukan, som är ett tillstånd som orsakar klåda. Om det lämnas obehandlat kan det övergå i skivepitelcancer.

Även om det inte är det enda som kan inträffa är det något av de vanligaste. Precis som vi uttrycker vad vi känner med ord kan huden också avslöja mycket om vad som sker i våra kroppar. Det är därför vi måste uppmärksamma de tecken den ger oss.

Kom ihåg att huden är kroppens största organ och att du inte bör underskatta vad som händer med den. Underskatta heller inte vad som sker med ditt hår och dina naglar, som båda kopplas till din hud.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.