5 sminkvanor som kan vara farliga

Att inte sminka av dig innan du går och lägger dig är en av de värsta sakerna du kan göra, eftersom sminket täpper igen porerna och gör det svårare för huden att andas.
5 sminkvanor som kan vara farliga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I många år har kosmetikaindustrin arbetat hårt med att utveckla tusentals produkter för att uppfylla varje kvinnas behov. Men vet man inte hur man använder dessa på rätt sätt eller om man har dåliga sminkvanor kan man istället för att hjälpa huden få hudproblem.

Därför är det mycket viktigt att man är medveten om vad man inte ska göra med dessa produkter för att inte utsätta sig för onödiga risker.

Följande är dåliga sminkvanor som kan skada din hud om du inte är uppmärksam.

Dåliga sminkvanor: att dela på smink

Bland vänner och familj är det vanligt att man delar kläder och annat, så många kvinnor har inte några problem med att även dela sminkprodukter. Men var försiktig! Delar man smink med andra ökar risken för virala infektioner, som exempelvis konjunktivit och munsår.

Har den andra personen någon form av akne löper du också risken att “bli smittad” när dessa produkter kommer i kontakt med din hud.

Att använda lösögonfransar

Lösögonfransar

Att ha långa och vackra ögonfransar är varje kvinnas dröm. För att få det väljer dock många kvinnor att använda populära lösögonfransar som fästs med lim. Limmet kan faktiskt vara farlig, då vissa innehåller formaldehyd – en komponent som irriterar ögonen.

Att sova med smink

Många kvinnor kommer hem trötta efter jobbet och tänker på allt förutom sminket. Det ska du inte göra!

Om du inte sminkar av dig gör du det svårare för huden att andas under natten och dagen efter kan det uppstå en massa problem. Ansiktet och speciellt området runt ögonen är de områden som mest lider av detta.

Smink täpper igen porerna och då kan du utveckla akne. Vissa produkter irriterar även ögonen, för sminket når dem under natten utan att du märker det.

Att använda utgånget smink

Olika sminkprodukter

Precis som med mat har smink ett utgångsdatum som indikerar dess livslängd. Efter detta datum är det möjligt att kompositionen har börjat förändras och att produkten inte längre borde appliceras på kroppen eftersom den kan påverka huden på ett sätt som inte var menat.

Smink av bra kvalitet brukar vara ganska länge, men har alltid ett utgångsdatum som du borde respektera. Genom att inte kasta en produkt som har gått över tiden kan du få infektioner eller hudirritation samt komma i kontakt med bakterier.

Efter utgångsdatumet försvinner dessutom ofta den goda doften och konsistensen blir inte längre densamma.

Att applicera eyeliner på ögonlinjen

Kvinna sminkar sig

Ögonen, som många delar av kroppen, har naturliga bakterier som kan vara bra eller dåliga beroende på stimulans och funktion. Genom att använda eyeliner på insidan av ögat kan man komma att introducera bakterier som ökar risken för infektioner.

Uppskattningsvis 30% av eyelinerns partiklar kommer in i ögats skyddande lager när produkten appliceras på detta sätt.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.