Hur man gör hemmagjorda sminkborttagare

Hur man gör hemmagjorda sminkborttagare

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du kanske har slut på sminkborttagare eller så vill du kanske börja använda mer naturliga produkter för att ta hand om din hud. Det finns olika möjligheter för att ta bort ditt smink utan att behöva använda kemikalier eller produkter köpta i affären. Lär dig hur man gör hemmagjorda sminkborttagare i denna artikel! 

Rekommendationer för borttagning av smink

Allt beror på hur mycket smink du har applicerat på ditt ansikte och även vilket område du har applicerat mest på. Om du är en person som tar på mycket maskara och eyeliner, kommer du kanske att behöva spendera mer tid på sminkborttagning eftersom de flesta av dessa tenderar att vara vattentåliga. Samma sak kan hända med din mun om ditt läppstift är av hög kvalitet eller du har använt mycket.

För resten av ditt ansikte är det vanligtvis enklare. Tvätta ordentligt med varmt vatten och en neutral tvål för att ta bort överskottet och gör en “grovrengöring”. Tänk på att detta inte helt kommer att ta bort ögonskugga, blush, basen, etc. så du bör fortsätta med någon av våra sminkborttagare. De kommer inte att ta mer än ett par minuter, och resultatet är ett betydligt vackrare, ljusare och renare ansikte.

Hemmagjorda sminkborttagare

Gå aldrig till sängs ifall du fortfarande har smink i ansiktet, eftersom du då nästa dag kommer att vakna upp med rodnader överallt, på grund av att du inte har låtit dina porer andas. Detta kommer att göra din hud mer oljig, du kommer att få mer akne, finnar och pormaskar. Även om du är väldigt trött bör du ta fem minuter till att ta bort ditt smink.

Om du använder kontaktlinser bör du ta ut dessa innan du börjar sminka av dig eftersom produkten kan komma in i dina ögon och orsaka irritation, ge en brännande känsla och även omforma dina kontaktlinser.

Naturliga och hemmagjorda sminkborttagare

Naturligt yoghurt-recept

Lägg ett lager yoghurt på ditt ansikte, låt det ligga under 10 minuter, och ta bort med en bomullsboll eller näsduk som du kan blöta med lite varmt vatten.

Varm mjölk

Värm ett par matskedar mjölk under några sekunder och blötlägg en bomullsboll i detta. Applicera på ditt ansikte med nätta rörelser och tryck lite hårdare där du har mer smink (som dina ögon), men inte för mycket så att du irriterar området eller skadar dig själv. Glöm inte att skölja av efteråt.

Ta hand om din hud

Olivolja

Denna naturliga sminkborttagare är bäst för dem som har torr hud. Droppa bara ett par droppar olivolja på ditt ansikte och bred ut det överallt genom att massera nätt. Ta bort det med en näsduk som du har blötlagt i varmt vatten. Om ditt ansikte blir för oljigt, skölj av med en neutral tvål och varmt vatten. Olivolja är perfekt för att ta bort smink på dina ögon eftersom detta inte kommer att irritera dem.

Mandelolja

Detta är en av våra naturliga sminkborttagare om du har oljig hud. Detta kommer inte att påverka denna typ av hud eftersom oljan inte gör huden fet, utan istället kommer att “motverka” effekten. Applicera på samma sätt som med olivoljan.

Kamomill- och olivolja

Gör ett avkok på kamomill och låt det svalna. Dränk en bomullsboll i detta och tillsätt ett par droppar olivolja. Applicera på ditt ansikte, speciellt runt dina ögon. Denna metod kommer att ta hand om detta känsliga område och även reducera svullnader runt ögonen.

Naturliga sminkborttagare

Mandelolja

Som du kan se är oljor fantastiska som hemmagjorda sminkborttagare. I detta fall har denna hemmagjorda sminkborttagare återfuktande egenskaper och tar även bort smink. Den är bra för känsliga ögon. Lägg bara ett par droppar på en bomullsboll och använd direkt på huden. Du kan blanda den med ricinolja för att stärka och förlänga dina ögonfransar.

Jojoba-olja

En annan naturlig idé för att ta bort smink på bara några minuter. Den gör din hud jämn och ger den en bra elasticitet. Applicera genom att blanda en matsked jojoba-olja med två matskedar vatten. Dränk en bomullsboll i detta och massera i cirklar för att ta bort ditt smink.

Hemmagjorda sminkborttagare

Vaselin

Detta kan vara ett effektivt val bland alla hemmagjorda sminkborttagare för maskara och eyeliner, eftersom dess oljor är perfekta för att ta bort kosmetika. Lägg lite (du behöver inte mycket) på en servett, näsduk eller bomullsboll och applicera nätt på det område där du vill ta bort smink. Då den är väldigt tjock och oljig kommer du att behöva tvätta eller skölja med varmt vatten.

Canola-olja

Om du blandar detta med olivolja kan du ta bort all typ av smink på bara några sekunder. Blanda 3 till 4 teskedar av varje i en kopp. Blötlägg en bomullsboll och applicera nätt, du kommer att se hur den suger upp ditt smink. Glöm inte att skölja ditt ansikte då du är klar.

Jordgubbar

För att göra denna hemmagjorda sminkborttagare med jordgubbar behöver du fem stora jordgubbar och tre matskedar naturell yoghurt. Mosa bären och blanda med yoghurten. Du kan använda en mixer för att detta ska gå snabbare. Applicera på ditt ansikte genom att massera nätt i cirklar och sedan låter du det ligga kvar under några minuter. Ta därefter bort med vatten och använd sedan en bomullsboll, som du har blötlagt i varmt vatten, på ditt ansikte så att allt smink, och den ansiktsmask som du har lagt på försvinner helt.

Yoghurt och citron

Denna hemmagjorda sminkborttagare är en toppenidé för alla typer av hud. Du behöver bara blanda en matsked av naturell yoghurt med en matsked citronjuice. Bred ut detta på ditt ansikte, din nacke och även din urringning. Detta exfolierar och rensar din hud. Låt det sitta på under några minuter och ta sedan bort med en fuktig bomullsboll.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.