Flera olika enkla huskurer med mjölk

Flera olika enkla huskurer med mjölk
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Mjölk har alltid ansetts vara ett av de mest näringsrika livsmedlen som finns eftersom den innehåller en stor mängd proteiner, kolhydrater, fosfor, kalium, kalcium och vitamin A, C och B12, därför får du av oss huskurer med mjölk!

Trots detta har experter på senare år varit tämligen eniga om att mjölk i alla lägen är mer fördelaktigt för ammade barn än för vuxna. Det är ganska vanligt att människor efter uppväxten utvecklar intolerans mot enzymet laktas, vilket också indikerar ett annat faktum: svårigheten våra kroppar har att absorbera animaliska proteiner. Detta gör att intag av mjölk är ett komplicerat ämne; Den är antingen för svår för oss att smälta eller så innehåller den alltför många fetter. Men vi bör aldrig ignorera att den är grundläggande och essentiell i början av våra liv.

Huskurer med mjölk förebygger sjukdomar som rakitis, artrit och brist på mineraler, vilket gör den essentiell tills vi når tonåren. Under resten av våra liv kan vi använda den på ett balanserat sätt för en hälsosam ranson av kalcium och de andra nödvändiga näringsämnena som utgör dess sammansättning så länge vi mår bra och alltid konsumerar den på ett balanserat sätt. Hur mycket är väldigt individuellt men ett eller två glas om dagen är lagom för de flesta. Ha alltid mjölkens höga halter av kalorier och mättat fett i åtanke.

Mjölk innehåller också en rad läkande egenskaper som kan vara till nytta för oss vid många tillfällen, som när vi lider av någon form av sjukdom eller till och med som en naturlig ersättning för viss kosmetika. Vi vill därför erbjuda dig en annan syn på mjölk; ett annat perspektiv för att få dig att se att denna animaliska produkt kan vara mycket fördelaktig för oss vid vissa tillfällen. Här är några naturliga huskurer med mjölk.

Naturliga huskurer med mjölk för god hälsa

Aknekur med mjölk

För att minska besvären av finnar och bölder, eller för att få dem att försvinna, är allt du behöver göra att ta ett glas varm mjölk och lägga en brödskiva i den. Efteråt tar du en bit och lägger på aknen. Låt den ligga kvar tills den svalnar. Mjölk har antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Detta är en väl beprövad och väldigt effektiv kur.

Kur mot sömnlöshet

Mjölkens lugnande egenskaper är också välkända. Den innehåller tryptofan som fungerar som ett lugnande medel. För att detta ska bli verkligt effektivt kan du dricka ett glas varm mjölk med kanel innan du går till sängs, vilket kommer hjälpa dig att somna.

Kur mot solbränna och insektsbett

I det här fallet används mjölkpulver. Det är perfekt för att neutralisera insektsgift och lindra smärta orsakad av solbränna. Blanda 1 msk pulvermjölk med 2 msk vatten och en nypa salt. Gnid in blandningen på de drabbade områdena.

Astmakur

Råd för astmabehandling

För att lindra astmaattacker, koka en kopp mjölk och tillsätt 1 tsk svartpeppar. Låt dra i några minuter och drick sedan mjölken i små klunkar. Detta skapar en mycket märkbar och gynnsam effekt.

Mjölkens skönhetsfrämjande egenskaper

Ända sedan antiken har mjölk använts för sin långa lista av sekret, koncentrerade kring dess mjölksyra, som tillhör familjen alfahydroxysyror. Detta är essentiellt för hudvård och erbjuder jämnhet och enhetlighet. Den innehåller även oligopeptider som bidrar med antioxidanter, som i sin tur minskar rynkor och mjukar upp huden.

Ansiktsmask med mjölk för fet hud

För att reducera olägenheterna med fet hud kan en hemgjord ansiktsmask med mjölk vara mycket användbar. Blanda lite mindre än ett halvt glas skummjölk med en mogen tomat och 1 msk majsstärkelse. Blandningen ska vara tjock nog att applicera och behållas på ansiktet i minst en halvtimme. Skölj sedan med kallt vatten.

Ansiktsmask med mjölk för normal hud

I det här fallet använder du en halv kopp pulvermjölk kombinerat med lite vatten; tillräckligt för att göra pastan tjock. Applicera detta och låt verka i 20 minuter till en halvtimme, och rengör sedan ansiktet med varmt vatten. Din hud kommer omedelbart att kännas väldigt fräsch.

Ansiktsmask för torr hud

Här använder du lite mindre än en halv kopp mjölk, ett äpple och 1 msk majsstärkelse. Placera ingredienserna i en mixer. När du fått en tjock blandning applicerar du den på huden och låter den ligga kvar i en halvtimme.

Ögonkur

Ögon
Mjölk är en perfekt kur för att lindra problemet med svullna ögon på morgonen. För detta använder du kall skummjölk. Det är viktigt att du använder just skummjölk eftersom standardmjölk alltid lämnar feta rester. Fukta några bomullstussar med mjölk och badda runt ögonen. Du kommer omedelbart uppnå en lindrande effekt. Detta är en oerhört enkel, traditionell och mycket effektiv kur.

Huskurer med mjölk: Hårbalsamkur

Du kanske känner till andra typer av balsam, såsom olivolja eller vinäger, men ett verkligt trevligt balsam som har använts sedan antiken är just mjölk. Gör så här efter att du tvättat håret medan det ännu är fuktigt: applicera ett glas mjölk till ditt hår och låt verka i 5 minuter. Skölj sedan igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • MedlinePlus. Intolerancia a la lactosa. https://medlineplus.gov/spanish/lactoseintolerance.html
  • Food Nutr Res. 2016; 60: 10.3402/fnr.v60.32527. Published online 2016 Nov 22. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. doi: 10.3402/fnr.v60.32527
  • J Dairy Sci. 2017 Jun;100(6):4197-4212. Invited review: The anti-inflammatory properties of dairy lipids. doi: 10.3168/jds.2016-12224. Epub 2017 Mar 23.
  • Int J Tryptophan Res. 2018; 11: 1178646918802282. Published online 2018 Sep 26. Analysis, Nutrition, and Health Benefits of Tryptophan. doi: 10.1177/1178646918802282

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.