Akne och pormaskar: grönt te kan hjälpa

Grönt te kan göra under för kroppen när du dricker det, men visste du att det också kan vara en bra vän i kampen mot akne och pormaskar?
Akne och pormaskar: grönt te kan hjälpa
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Akne och pormaskar, finnar på pannan eller näsan… du behöver inte vara en tonåring för att drabbas av dessa olägenheter. De är så vanliga nuförtiden att det finns en blomstrande industri som utvecklar nya krämer och behandlingar för dessa hudproblem i stort sett var eller varannan vecka.

Men visste du att något så billigt och hälsosamt som grönt te kan bli din bästa vän i denna kamp? I denna artikel kommer vi dela med oss av tre enkla behandlingar med grönt te som kan hjälpa dig bli av med akne och pormaskar.

1. Mask på vit lera och grönt te

Lermask för ansiktet

Kände du redan till fördelarna med att använda vit lera för din hud? Vit lera, även känd som “kaolin”, är en perfekt bas för naturliga skönhetsbehandlingar. Den är mycket rengörande och desinficerande, vilket gör den utmärkt för att behandla problem med akne och pormaskar.

 • En mask med vit lera och grönt te har utmärkta sammandragande egenskaper som behandlar akne och pormaskar och lämnar huden frisk och skinande. Men var kan du få tag på vit lera? Kolla i lokala ört- och hälsokostbutiker. Och det är inte dyrt – i själva verket är det ganska överkomligt. Normalt hittar du det i pulverform och det är mycket enkelt att göra en mask.
 • För att bereda den gör du först ett potent te med tre påsar grönt te och 1 dl vatten. Använd klorfritt vatten om det är möjligt, men oroa dig inte om du inte har det till hands.
 • Nu tillsätter du detta te till pulvret av vit lera. Ditt mål är att få en pasta som är tillräckligt tjock för att kunna appliceras på ditt ansikte. Blanda väl och stryk ut denna mask över ansiktet, med särskilt fokus på de områden där du tenderar att se pormaskar och finnar.
 • Lämna din mask på i 15 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Det är en bra idé att genomföra denna behandling två gånger i veckan.

2. Toner med grönt te och äppelcidervinäger

Ansiktstvätt

Denna toner är bra att använda kvällstid tre gånger i veckan. De två ingredienserna bildar en kraftfull kombination mot akne och pormaskar som du inte har råd att vara utan i din skönhetsrutin. Men varför äppelcidervinäger? Tja, äppelcidervinäger är bra för att bekämpa inflammation samt pormaskar och hjälper till att balansera pH-värdet i huden.

För att göra denna toner börjar du med att bereda grönt te. Använd något mindre än 1 dl vatten, tillsätt tre tepåsar och låt dra. Därefter tillsätter du lite äppelcidervinäger – en tesked – och häller blandningen i en sprayflaska.

Förvara den i kylskåpet. Efter två dagar kommer den vara klar för användning. Skaka väl och spraya i ansiktet. Låt den sitta i minst en halvtimme, skölj väl och applicera din vanliga fuktighetskräm.

3. Ångbad med grönt te mot akne och pormaskar

Ångbad för ansiktet

Denna version av ett ångbad är lika enkelt som den ursprungliga varianten. Det är ett mycket effektivt sätt att bli av med pormaskar och få din akne att försvinna helt och hållet. För att bereda det följer du bara dessa enkla steg:

 • Värm lite vatten på spisen tills det kokar och tillsätt sedan fem påsar grönt te. När det fått dra placerar du ditt ansikte över kastrullen och täcker huvudet med en handduk för att innestänga ångan. Kom ihåg att stänga av värmen på spisen och hålla värmen från ångan på en behaglig nivå.
 • Var noga med att inte hålla ditt ansikte för nära ångan så du inte bränner dig.
 • Låt ångan penetrera huden. Du kommer märka hur bra det känns och du kommer garanterat uppnå bra resultat om du gör det två gånger i veckan.

För att sammanfatta vill vi nämna att det alltid är ett bra alternativ att dricka grönt te på traditionellt vis (som en eftermiddagsdryck). Det kan också hjälpa till att bekämpa akne och pormaskar inifrån. Är du redo att börja redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • MedlinePlus (2019). Acné. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/acne.html. Accessed 11/03/2020.
 • Saric, S., Notay, M., & Sivamani, R. K. (2017). Green tea and other tea polyphenols: Effects on sebum production and acne vulgaris. Antioxidants6(1), 2. Available at: https://doi.org/10.3390/antiox6010002. Accessed 11/03/2020.
 • Williams, L. B., & Haydel, S. E. (2010). Evaluation of the medicinal use of clay minerals as antibacterial agents. International geology review52(7-8), 745-770. Available at: https://doi.org/10.1080/00206811003679737. Accessed 11/03/2020.
 • Yagnik, D., Serafin, V., & Shah, A. J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports8(1), 1-12. Available at: https://www.nature.com/articles/s41598-017-18618-x. Accessed 11/03/2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.