Nya användningar för äppelcidervinäger

Många vetenskapliga studier har utrett de olika sätten äppelcidervinäger kan användas på – från att tappa vikt till att lindra halsont och kontrollera blodsocker- och blodfettsnivåerna. Fortsätt läsa om du vill lära dig hur man använder äppelcidervinäger för att förbättra din hälsa.

Kontrollera blodsocker- och insulinnivåerna

Detta är väldigt bra nyheter för diabetiker. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Diabetes Care så kan äppelcidervinäger minska blodsockernivåerna efter att man ätit. Vidare så föreslår en studie som genomfördes i slutet av 2007 att intaget av ett glas vinäger innan man går till sängs hjälper till att bibehålla stabila blodsockernivåer under natten.

I en annan studie vars resultat publicerades i Diabetes Care drack en grupp insulinresistenta personer en blandning vatten och vinäger precis innan en måltid. Man observerade att personerna som druckit vinäger innan maten hade bättre insulinnivåer och bättre insulinkänslighet än kontrollgruppen.

Med andra ord: att dricka en blandning vatten och vinäger innan måltider och innan sängdags kan hjälpa individer med diabetes typ 2 eller de som är insulinresistenta (prediabetiker) att förbättra sina blodsocker- och insulinnivåer.

Vinäger kan minska kolesterol

British Journal of Nutrition publicerade en studie som hävdade att blodfettsnivåerna avsevärt minskades under en period på 20 dagar hos labbråttor som gavs ättiksyra (en substans i vinäger). Det är därför troligt att äppelcidervinäger även skulle ha en positiv effekt på kolesterol- och triglyceridnivåerna hos människor.

Drick vinäger för att tappa vikt

Resultatet från en studie som publicerades i en respekterad, europeisk vetenskapstidskrift indikerar att konsumtion av en bit bröd som doppats i vinäger innan en måltid hjälper till att höja mättnadskänslan, och minskar därmed mängderna vi äter. På så sätt kan man säga att konsumtion av bröd med vinäger hjälper oss att tappa vikt. Det är möjligt att bröd med vinäger kanske inte smakar så gott för många personer, så istället kan man dricka ett glas vatten med vinäger innan varje måltid för att äta mindre och få i sig färre kalorier.

Lindra halsont

Att gurgla en blandning vatten och vinäger hjälper till att lindra halsont tack vare dess antiseptiska och smärtstillande effekter. Efter att ha gurglat så bör du borsta tänderna noggrant (tidigast 30 minuter efter att ha gurglat) eftersom syran i vinägern kan skada tandemaljen. Det bästa är att skölja munnen med vatten (eller munskölj) efter vinägern för att neutralisera syran. När du har sköljt ska du vänta i 30-60 minuter innan du borstar tänderna.

För att sammanfatta så kan intag av en tesked vinäger utspädd i ett halvt glas vatten tre gångar dagligen ha många positiva fördelar för din hälsa. Du ska dock vara försiktig, eftersom överdrivet intag av vinäger kan orsaka lesioner i magslemhinnan och skada tandemaljen. Kom ihåg att du alltid ska konsultera med din läkare.

MER FÖR DIG