Nya användningar för äppelcidervinäger

Lär dig om nya användningar för äppelcidervinäger när det kommer till att förbättra din hälsa, från att tappa vikt till att lindra halsont.
Nya användningar för äppelcidervinäger

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Många vetenskapliga studier har utrett olika sätt äppelcidervinäger kan användas på. Allt från att tappa vikt till att lindra halsont och kontrollera blodsocker- och blodfettsnivåerna. Lär dig om nya användningar för äppelcidervinäger när det kommer till att förbättra din hälsa.

4 nya användningar för äppelcidervinäger

1. Kontrollera blodsocker- och insulinnivåerna

Detta är en bra nyheter för diabetiker. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Diabetes Care kan äppelcidervinäger minska blodsockernivåerna efter måltid. Vidare föreslår en studie, genomförd i  2007, att intaget av ett glas vinäger innan du somnar hjälper dig att bibehålla stabila blodsockernivåer under natten.

I en annan studie publicerad i Diabetes Care, drack en grupp insulinresistenta en blandning av vatten och vinäger precis innan en måltid. Man observerade att personerna som druckit vinäger innan maten hade bättre insulinnivåer. De hade också bättre insulinkänslighet än kontrollgruppen.

Att dricka en blandning vatten och vinäger innan måltid och sängdags kan hjälpa individer att förbättra sina blodsocker- och insulinnivåer.

2. Vinäger kan minska kolesterol

British Journal of Nutrition publicerade en studie gjord på labbråttor. Den hävdade att blodfettsnivåerna avsevärt minskades under en period på 20 dagar hos de råttor som gavs ättiksyra. Det är därför troligt att äppelcidervinäger har en positiv effekt på kolesterol- och triglyceridnivåerna hos människor.

3. Drick vinäger för att tappa vikt

Resultatet från en studie, publicerad i en respekterad, europeisk vetenskapstidskrift, indikerar att konsumtion av bröd doppat i vinäger innan en måltid hjälper till att höja mättnadskänslan. Det minskar därmed mängderna vi äter. Man kan dra slutföljden att konsumtion av bröd med vinäger hjälper oss att tappa vikt. Det är möjligt att bröd med vinäger inte smakar särskilt gott. Istället kan man dricka ett glas vatten med vinäger innan varje måltid. Det reducerar aptit och man får i sig färre kalorier.

4. Lindra halsont

Att gurgla en blandning vatten och vinäger hjälper att lindra halsont. Det tack vare vinägerns antiseptiska och smärtstillande effekter. Efter gurgling bör man göra rent tänderna noggrant, eftersom syran i vinägern kan skada tandemaljen. Det bästa är att skölja munnen med vatten eller munskölj för att neutralisera syran. När du har sköljt ska du vänta i 30-60 minuter innan du borstar tänderna.

Det var den sista av fyra nya användningar för äppelcidervinäger. Samanfattningsvis kan intag av vinäger utspätt i vatten tre gångar dagligen ha positiva fördelar för din hälsa. Du ska dock vara försiktig. Ö verdrivet intag av vinäger kan orsaka lesioner i magslemhinnan och skada tandemaljen. Kom ihåg att du alltid ska konsultera med din läkare. Berätta för oss om du fick hjälp av dessa nya användingar för äppelcidervinäger.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.